12 Ноември 2019вторник13:34 ч.

Историята на Джейми

/ брой: 21

автор:Таня Йовева

visibility 859

Джейми е получила образованието си в САЩ, но след злополука в Швеция при падане от кон е трябвало дълго да се лекува и да остане в инвалидна количка. Имала е семейство с две деца, но след инцидента съпругът й я изоставя.
Днес Джейми Болинг е изпълнителен директор на Европейската мрежа за независим живот в Стокхолм. Повече от 20 години тя се бори не само за своите права, но и за правата на хората с увреждания. Нужни са нови политики за ангажирането на ощетените от съдбата на пазара на труда, трябва да се създадат условия за използване потенциалните възможности на хората с увреждания чрез лична помощ и достъпна околна среда. Това са част от принципите, които Джейми Болинг напомни по време на посещението си в България и участието си в дискусия, организирана от Центъра за независим живот у нас. На подобна конференция преди време Джейми среща настоящия си съпруг. Той е политик и й помага при пътуванията, лобира за правата на хората с увреждания.
Организацията, в която Джейми намира себе си, вече е на 22 години. През 1989-а 80 души се събират, за да говорят за личната помощ. Движението "Независим живот" се заражда през шейсетте години на миналия век в САЩ. Трябва да вярваме в своите способности, да бъдем отговорни към себе си, да изберем какъв живот искаме да водим, разказва Джейми.
Мрежата има национални центрове във Великобритания, Холандия, Норвегия. В Швеция институциите за хора с умствени увреждания са закрити. Съществува организация, която се грижи за тези хора по домовете им. Лична помощ се предоставя и на деца още от предучилищна възраст. Средствата за тази помощ се изплащат от държавата и от общинските бюджети. Общо 16-17 хиляди души получават лична помощ. Според специалисти трябва да се промени манталитетът на роднините на хората с увреждания. Те трябва да свикнат с мисълта, че могат да разчитат на други хора за грижата на човека в нужда и да работят за своето кариерно развитие. Джейми също ползва лична помощ - трима помощници се грижат за нея. В Швеция има алтернативни таксита за хора с увреждания и добър специализиран транспорт.
Проблемът за водене на независим живот не е в човека с увреждане, а в заобикалящата го среда, която поставя пречки за неговото развитие, споделя Джейми. Според изследване на организацията, която представлява, е необходимо да се направят промени в областта на попечителството в ориентиране към алтернативни форми на подкрепа, като например създаването на личен омбудсман. Такива действащи механизми има в Швеция и Англия и те се използват рационално.
Директорката на Европейската мрежа за независим живот Джейми Болинг сподели впечатленията си от българските участници в софийската дискусия: "Срещата бе много вълнуваща. Улових притесненията и от двете страни - и на държавата, и на хората с увреждания. Хората се нуждаят от помощ и биха искали условията да се променят с помощта на държавата".

Борисов обещава газ от целия свят

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 217

Над 50% от българите ще пазаруват на "Черен петък"

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 217

Всяка шеста бучка сирене с палма

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 217

Отварят пристанище Варна за най-тежките кораби

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 217

Гърция отваря пътя на Китай към ЕС

автор:Дума

visibility 276

В Берлин се договориха за пенсионната реформа

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 217

Социалистите печелят изборите в Испания

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 217

Башар Асад: Америка губи хегемонията си

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 217

"Мини Марица изток" поглъщат нови села

автор:Юлия Кулинска

visibility 285

/ брой: 217

Здраве му кажи!

автор:Аида Паникян

visibility 286

/ брой: 217

Датата

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 217

30 години преход - 30 години скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 532

/ брой: 216

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ