09 Август 2020неделя11:22 ч.

Няколко думи

Изчерпано!

/ брой: 120

автор:Аида Паникян

visibility 1527

Не става въпрос за обувки "Лубутен" или чанта "Гучи", нито дори за домати или хляб. А за болнични легла. При това за лечение на болни от КОВИД-19 (стр. 2). От години управниците ни внушават колко много болници има у нас, колко много са леглата, дори трябвало да ги съкращаваме, за да се мерим с другите европейски държави. Е, все някак се забравя за съдържанието в техните и нашите болници, за начина на употреба на техните и на нашите болнични легла. 

През февруари малцина си даваха сметка, че КОВИД-19 ще бъде освен всичко друго и изпит за здравните системи по света. България не направи изключение. Едно елементарно и повърхностно заключение: докато МОЛ-ове и барове бяха затворени, а партитата - неразрешени, системата можеше и да издържи. Най-вече работещите в нея.

Днес виждаме още един аспект на заплахата КОВИД-19 - болници започват да изчерпват капацитета си. Вероятно една от най-ужасните думи за един лекар е да каже на пациента: "Нямаме повече легла!" И тогава се стопяват като лед на африканско слънце всички досегашни уверения на властта. 

Да бе, да, готови сме! Нали уж не бяха запълнени леглата, нали имаше достатъчно? Вятър!Изведнъж се оказва, че места за болните няма...  

Още на 12 март от Министерския съвет съобщиха данни от 2018 г., според които у нас има 53 173 болнични легла, от които 2063 са за интензивно лечение. И пак натъртиха, че осигуреността с болнични легла в страната ни е над средната за ЕС. След заповедите за преструктуриране на част от леглата в инфекциозни (след като години наред държавата нехаеше за тях и поголовно ги закриваше), пренебрегваните и забравени от системата общински болници помолиха част от парите от еврофондовете да бъдат насочени и към тях. Глас в пустиня! Към края на април управителят на НЗОК проф. Петко Салчев съобщи, че "55% от леглата, които са за анестезиология и реанимация, са свободни в момента, а останалите, които са в инфекциозните, белодробните отделения, и тези, които са пряко заангажирани за КОВИД-19 - над 60% са свободни". Месец по-късно здравният зам.-министър Бойко Пенков заяви, че здравната ни система е подготвена за втора вълна на вируса през септември. А къде са свободните легла?

Само че днес, точно днес лекари и сестри подават оставка, но не заради заплати, а защото получават противоречиви сигнали, послания и нареждания от здравните власти. Утре навярно премиерът ще прати здравния министър, а той - някой заместник, във Велинград да успокоява медиците с благи слова и мощни обещания. Вдругиден - в друга болница. И така до края... А междувременно по-вдругиден пак ще бълват заповеди с противоречиво съдържание. Какво ще обещаете на болните в интензивните отделения и на техните близки? 

Днес здравната ни система не е онова, което искахме да е преди 30 години. Наближава 1 юли - 21 години от началото на съвременното българско здравно осигуряване и 20 години от първите плащания на НЗОК. Не това искаха лекарите. Нито пациентите. Никой не искаше затрити лечебни заведения, нито прокудени лекари и сестри, каквито след 20-25 години най-болната нация в ЕС няма да има!

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 359

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 249

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 150

Турция ще произвежда електромобили

автор:Дума

visibility 3

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 654

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 1174

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 461

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ