Изхвърляме една трета от храната, която купуваме
/ брой: 219
"Има множество налични изследвания, според които се установява, че изхвърляме около една трета от храната, която пазаруваме. Това каза председателят на Асоциация "Активни потребители" Богомил Николов. "Виждаме промоциите, купуваме двойно. Разваля се, в един момент ни омръзва и изхвърляме", даде пример той.
"Ако си организираме пазаруването по-добре и спестим една трета от парите си, защо да не ги даваме за малко по-качествени продукти", коментира Николов. Според него така "не си изхвърляме парите в кошчето". И по този начин ще помогнем за предлагането на по-качествени продукти, каза пред "България он ер" той.
Класическият пример е с майонезата, която се прави с яйца и олио. Преди 5-6 години забелязахме, че масово продуктите с наименование майонеза не съдържат яйца, обясни Николов. Това според него е част от тенденцията да се изважда по-скъпата съставка, която бива заменена с поредица от Е-номера. "На етикета си го пише, моя си е отговорността дали да си го купя или не", коментира експертът.
Според Николов обаче вина имат и българските власти. "Докато в Западна Европа постоянно изтеглят продукти заради проблем с качеството им, в България, за съжаление, такива примери няма. Ние трябва да се отворим към тези проблеми, а не да мълчим за тях. Само това е решението", каза Николов.