12 Юли 2025събота17:29 ч.

"Изкуствен език" търси уиски менте

/ брой: 151

автор:Дума

visibility 409

Изследователи от университета в Глазгоу са създали "изкуствен език", копиращ свойствата на човешкия анатомичен орган, с който ще могат да се анализират различните нюанси на уискито и да се търсят ментета при напитката, предава Франс прес.

Новата разработка ще бъде полезна и за контрола на качеството при производството на известните брандове.

Миниатюрният дегустатор може да намери разликите на уиски от една и съща марка, отлежало в различни бъчви с точност от 99%. Или да посочи колко стара е традиционната шотландска напитка - на 13, 15 или 18 години.

Уискито се излива върху контейнер с миниатюрни късчета злато и алуминий, които представляват "вкусовите рецептори" на уреда. При контакт с алкохола двата метала отразяват различна светлина, чийто анализ дава възможност за изготвянето на статистически профил на тестваната марка.

С новия уред ще могат да бъдат откривани фалшификати на много скъпи колекционерски бутилки още преди да постъпят в аукционните къщи.

Засилват контрола върху ЕРП-та

автор:Дума

visibility 3826

/ брой: 126

Нови правила при "Гражданска отговорност"

автор:Дума

visibility 2177

/ брой: 126

Горски служители блокираха пътя при Кресна

автор:Дума

visibility 2700

/ брой: 126

Еврокомисията оцеля

автор:Дума

visibility 3490

/ брой: 126

Мащабни горски пожари на Балканите

автор:Дума

visibility 2192

/ брой: 126

САЩ изпратиха оръжия за Украйна

автор:Дума

visibility 2288

/ брой: 126

Накратко

автор:Дума

visibility 3485

/ брой: 126

Тупик

visibility 3447

/ брой: 126

Измамите предстоят

visibility 2911

/ брой: 126

Европестене от разум

автор:Юри Михалков

visibility 3829

/ брой: 126

Копнеж по нови неща

visibility 3591

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ