17 Май 2024петък19:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Излезе кулинарният портрет на България

В луксозното издание Иван Звездев е подбрал 100 от най-обичаните родни рецепти

/ брой: 226

автор:Дума

visibility 197

Ярък, автентичен и запомнящ се кулинарен портрет на България успява да създаде в своята нова книга Иван Звездев. Един от най-популярните и обичани родни готвачи радва напоследък хората в канала си в YouTube. А телевизионните му предавания и книги са послужили за въведение в готварството на цяло поколение.

20 години след завръщането на усмихнатия Иван Звездев от Аржентина в родината и началото на кариерата му на малкия екран, в книжарниците се появява луксозно издание. "Вкусът на България" събира на 204 страници 100 традиционни и придошли рецепти, издържали изпитанието на времето и настанили се трайно на трапезата на нашенеца.

В книгата са включени емблематични ястия от различни краища на страната ни, които не са известни навсякъде, и такива, които идват извън българското землище, но са част от националната ни кухня - като дрипави першоре, например.

Ценители ще открият класически гозби като кавърма, козунак и боб по манастирски. Други включени ястия са навлезли съвсем наскоро, но вече са неразделна част от всекидневното ни меню - нима има по-любима бърза вечеря от спагетите с кайма? Със съвсем малко усилия всеки може да ги приготви вкъщи.

Рецептите са обединени от вкуса, който познаваме от деца и искаме да съхраним за следващите поколения. Всичко идва от подправките, а те са типично български. Няма човек, който да е усетил мириса на чубрица и да не се е сетил за родния дом. Читателите ще намерят бързо, лесно и вкусно решение на дилемата "Какво да сготвя тази вечер?".

Според експерти новата кулинарна книга на Иван Звездев е извор на вкусни емоции и е подходяща както за начинаещи в кухнята, така и за майстор-готвачи.

СЛЪНЧЕВА БАКЛАВА 

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ: 1 час

8 ПОРЦИИ 

ПРОДУКТИ

400 г точени кори

400 г орехи

1/2 ч.л. канела

400 г захар

400 мл вода

125 г масло

1 пакетче ванилова

захар - 8 г

(2 ванилии на прах)

Начин на приготвяне:

1. Приготвя се сироп от вода и захар, които се смесват в тенджера и се загряват до стопяване на захарта. Тогава се слага ванилова захар и се разбърква. Сиропът се оставя да изстине.

2. Ореховите ядки се мелят на едро. В купа се смесват с канела и се разбъркват добре.

3. Две точени кори се слагат една върху друга и се ръсят с 2-3 с.л. от ореховата плънка.

4. Корите се навиват на руло. С остър нож рулото се реже на цилиндърчета с дебелина 3 см.

5. Цилиндърчетата се редят в кръг в намазана с масло тава с размер 30-36 см с отрязаната част нагоре.

6. Стопява се масло и се намазват добре всички парчета баклава.

7. Тавата се слага в средата на предварително загрята до 180 градуса фурна за 10 минути, докато корите получат лек светъл цвят.

8. Тогава температурата се намалява на 150 градуса и печенето продължава 20-25 минути.

9. Веднага след изваждане баклавата се залива със студения сироп.

След 1-2 часа се поднася.


ТЕЛЕШКО СЪС ЗЕЛЕН ФАСУЛ

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ: 1 час

4 ПОРЦИИ 

ПРОДУКТИ

500 г телешки шол или плешка

1 кг зелен фасул - (800 г замразен)

1 глава кромид лук

200 г скълцани домати

1 пълна с.л. доматено пюре

5 с.л. олио

1 с.л. пшенично брашно

2 ч.л. червен пипер

2 ч.л сол

6 стръка копър

(1 ч.л. сушен)

1 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

1. Месото се нарязва на кубчета, осолява се с 1/2 ч.л. сол и се полива с 1 с.л. олио. Ако има време, се оставя да престои за една вечер, за да е по-крехко.

2. В тенджера се налива олио и се загрява. Нарязва се на дребно лук и се слага да се пържи за 30 секунди. Добавя се месото и се пържи около 2 минути, без да се разбърква. Тогава се поръсва с червен пипер, разбърква се и се посолява. Наливат се 400 мл гореща вода.

Месото се задушва 45-60 минути на слаб огън или докато омекне напълно.

3. Към омекналото месо се слагат доматите и доматено пюре за едно с почистен и нарязан на едро зелен фасул и се посолява.

4. Варят се около 20 минути. Ако е нужно, се налива малко гореща вода, която трябва да е на нивото на продуктите.

5. Накрая в купичка се смесва брашно с 4-5 с.л. студена вода и се сипва в ястието. Вари се 4-5 минути.

6. Нарязва се на ситно копър и с него се поръсва готовото ястие.

 

"Булгаргаз" съди "Газпром" за 400 млн. евро

автор:Дума

visibility 435

/ брой: 91

КЕВР: Евтиното парно ще доведе до по-скъп ток

автор:Дума

visibility 377

/ брой: 91

Изпитът за ловци поскъпва

автор:Дума

visibility 406

/ брой: 91

Състоянието на Фицо остава "много тежко"

автор:Дума

visibility 445

/ брой: 91

Нидерландия ще има дясно правителство

автор:Дума

visibility 386

/ брой: 91

Скъсаха Преспанския договор в Атина

автор:Дума

visibility 459

/ брой: 91

Извънредно положение в Нова Каледония

автор:Дума

visibility 412

/ брой: 91

5 куршума

автор:Таня Глухчева

visibility 480

/ брой: 91

Стъкмистика

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 91

За достойна България в мирна Европа!

автор:Дума

visibility 351

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ