15 Май 2021събота01:54 ч.

На фокус

Къде е България?

/ брой: 225

автор:Лозан Такев

visibility 1326

Често ни уверяват, че България е там, където има и един българин... Вярвате ли? Аз подлагам малко на съмнение всичко това... Но то може да е само мое лично грешно недоверие. Прочетете го и пак ще говорим.

За мен България е там, където има и едно българче, което не тръгва на училище в първи  клас, както и ония 11 процента деца, които не завършват основното си образование - осми клас, според една анкета на Юрий Асланов. За грамотност при бъдещите граждани на европейска България не казваме нищо.

Там ли е България, където има и един българин, който приема средното образование единствено като курс по чужд език, обикновено английски, с който се подготвя за бъдещ имигрант и емигрант през терминалите на българското  летище - около 60 процента от анкетираните са на такова мнение.

България е и там, където има и един българин поне от онези 27 на сто във възрастта на прогимназисти до осми клас, които не са прочели абсолютно нищо от Вазов и Ботев... Или пък онези гимназисти, които ми обясняват от телевизора, че поемата "Септември" на Гео била за Априлското въстание. За образованост и родолюбие няма да питаме.

България е там, където има и един българин от деветте процента наши сънародници с европейски лични карти, които никога по никакъв повод не са напускали родното си място...

България е там, където има и един българин, който в последните десетина години не е ходил на почивка - отчетени около 30 процента от населението ни.

Там ли е България, където има и един  българин, който е доволен, че сме на 134-то място в света по щастие и първи в Европа по нещастие?

Тук приключвам с процентите. Защото, знае се, в началото е словото, а после числата само ни объркват и потъваме в тях.

Казват още, че България е оцеляла и във времето, когато не е имало държава и сме били под османско иго според едни, а според други - под османско присъствие. Мисля, че "присъствието" продължава в сараите, в имението Росенец, в обръчите и в балансиращото Движение за права и свободи. Както е и в чекмеджетата и шкафчетата в спалнята на премиера в Бояна, във вехтите килими и старите календари с прекрасни пейзажи, дарени  за старите хора, в "ходенето ни пеша" извън метрото, щом не харесваме как ни управлява  бодигардът от СИК и "Ипон" Бойко Борисов...

България е там, където има и един български  депутат от ГЕРБ, който вече е натрупал доходи почти два милиарда лева от участието си в българското Народно събрание! И където в същото време има около два милиона пенсионери, които разчитат на петдесетте лева, за да се справят с кризата по време на епидемия и пандемия. И където има и един българин от тези 20 процента, чиито лични доходи стигат единствено за храна и лекарства... За нищо друго.

Там ли е България, където има и един  българин, приемащ за нормална статистиката, в  която починалите годишно са с около 2000 повече от новородените. За демографски проблеми и за системата, която ни убива, въобще не става и дума.

Според ЦИК "Няма такава държава", но според СИК - има...

НАП започва проверки на големите данъкоплатци

автор:Дума

visibility 401

Кабинетът освободи шефката на НАП

автор:Дума

visibility 369

България е първа по спад на емигрантските пари

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 91

Всеки четвърти e задлъжнял към банки

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 91

Гърция: Мигранти идват от България

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 91

Пенсионирани генерали се усъмниха в Байдън

автор:Дума

visibility 442

/ брой: 91

Израел планира операция в Газа

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 91

Уроците на Щастливеца

visibility 356

/ брой: 91

Ново Време

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 91

В чудния свят на маите

visibility 415

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ