04 Декември 2023понеделник14:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Имена

"Към Партията" като клетвена изповед...

/ брой: 208

автор:Продрум Димов

visibility 68

Навършващата се 120-годишнина от рождението на Христо Радевски е прекрасен повод да припомним някои по-съществени страници от неговия неспокоен житейски и творчески път.
Роден е на 10 октомври 1903 г. в с. Белиш, Троянско. Завършва държавно педагогическо училище в Ловеч, след което следва в СУ "Св. Климент Охридски". Още като студент започва да сътрудничи в хумористичното сп. "Звънар", В сп. "Наковалня", редактирано от Димитър Полянов, и СП. "Звезда" на Георги Бакалов. Увлича се от социалистическите идеи и става редактор на "РЛФ". Застанал окончателно твърдо на леви позиции, работи като редактор и на в. "Работническо дело", за което е интерниран и два пъти попада в затвора по ЗЗД. Той обаче никога не отстъпва от своите идейни позиции и това намира отражение и в неговото творчество.
През 1932 г. издава дебютната си стихосбирка "Към Партията", която категорично подсказва твърдата му творческа ориентация да служи безотказно на идеалите, на които е обрекъл своя житейски път. Тези непоклатими възгледи отстоява безкомпромисно и в следващите си издания - "Ние сме правова държава" (1933), "Пулс" (1936), "Наопаки"(1943), "Въздух не достигаше" (1945) и други заглавия, които съзиждат неговия творчески облик.
След 9 септември 1944 г. работи като сътрудник по въпросите на културата към посолството ни в Москва. Нито за миг обаче не напуска литературното поприще: продължава да пише стихове за деца и възрастни, председател е на СБП (1949-1958), главен редактор на престижното сп. "Септември", сътрудничи във водещите ни литературни издания. В течение на десетилетия Христо Радевски беше един от най-популярните ни и уважавани литературни творци, като остави зад гърба си десетки стойностни произведения.
Беше 29 декември 1991 г., когато за първи път го навестих в неговия гостоприемен дом на бул. "Цар Освободител" 29. Оказа се рядко сърдечен и духовит събеседник, с когото бързо намерихме общ език и се потопихме из примамливите дебри на литературното ни битие. За мен той беше живата история на литературния ни живот през последните седем десетилетия. Имах усещането, че в хола, в който ме посрещаше, още се утаяват гласовете на Любомир Пипков, Борис Ангелушев, Ангел Каралийчев, Александър Жендов, Матей Вълев, Никола Фурнаджиев и мн. др., които с неоценимото си творчество изграждаха духовния облик на страната ни през онези далечни години. Разговорите ни често навестяваха гнусните нападки срещу Вапцаров, на които той отговаряше по достоен начин в печата. А с автора на "Моторни песни" са били близки приятели, заедно са живеели на ул. "Ангел Кънчев" 37 - били са съпричастни в нелегалната антифашистка борба и са споделяли житейските неволи.
Христо Радевски никога не напусна коловозите на активния културен и обществено-политически живот, страдаше и болееше за погазените високи социални идеали и социална справедливост, за възтържествуването на която бе посветил всеотдайно своето темпераментно надарено перо.
Стихотворението му "Към Партията" е силно въздействаща поема, клетвена изповед, изразяваща дълбоката преданост на автора към идеите на неговия живот.
Високо ценеше творческите постижения на колегите си, помагаше и насърчаваше младите надарени литературни творци. В същото време подаваше ръка и на известни литературни творци, към които властта някога хранеше недоверие и ги маргинализираше, какъвто бе случаят с недооценената Вера Мутафчиева. Паметна е и неговата решителна намеса за връщане на доверието към големия Димитър Талев, интерниран някога в Луковит. Днес малцина знаят за този негов много човешки благороден акт.
С неговата кончина на 15 февруари 1996 г. българската литература и духовност загуби един от най-ярките си вдъхновени творци.

Сглобката държи като заложник цял народ

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 234

Замразяването на социалните плащания е неприемливо

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 234

Синдикат "Образование" настоява за 15% увеличение на заплатите

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 234

Водата поскъпва драстично догодина

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 234

Газът поевтинява на борсите, у нас цената расте

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 234

Магистралните такси в Гърция скачат от Нова година

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 234

Екзотичните промени в данъчните закони отпадат

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 234

България е "сляпо петно" в ЕС

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 234

Гръцки зехтин менте по нашите пазари

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 234

Снеговалежи предизвикаха трланспортен хаос в Европа

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 234

Накратко

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 234

Унижение

автор:Таня Глухчева

visibility 114

/ брой: 234

Резил и още нещо

автор:Нора Стоичкова

visibility 131

/ брой: 234

Свобода за кметовете

автор:Донка Михайлова

visibility 141

/ брой: 234

Момчетата в Сглобката се скараха за 8 милиарда

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 234

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ