Димитър Греков:
Картелен подход държи ниска цената на пшеницата
Себестойността на килограм жито е 29-32 ст., а на борсата един тон се предлага за 290-300 лева.
/ брой: 219
За разлика от други страни, цената на пшеницата в България е ненормално ниска. Това коментира пред журналисти в МЗХ министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков, предаде fermer.bg. "Бих казал дори, че цената на пшеницата тази година е под себестойност. Себестойността за производство на килограм пшеница е от 29 до 32 стотинки. Страхувам се, че наложиха на България такъв картелен подход, чрез който се поддържа изключително ниска цена. Дори само пазара в Черноморския район да погледнем, виждаме, че цената там е значително по-висока", заяви Греков.
Същевременно изпълнителният директор на Софийската стокова борса Васил Симов заяви, че спадът в цените на едро на зърното и другите борсови стоки тази година е световна тенденция и в него няма нищо необичайно. Сегашните стойности са добре забравени стари цени отпреди няколко години, смята Васил Симов. Спад в цените на пшеницата има навсякъде - в България тя поевтинява с 40 процента, от 480 лева за тон преди година - на 290-300 лева за тон без ДДС сега. В САЩ цената на зърното пада с 25 на сто, в Украйна - с 26 на сто, а на другите пазари - с около 30 процента.
Цената на брашното пада в България на годишна база със 7 процента. Пакетирано брашно тип "500" сега струва 0,75 лева за килограм, при 0,81 лева преди една година. Няма картел в производството и търговията на зърно, защото конкуренцията е много голяма, заяви Васил Симов. Според него има усещане за споразумение, защото цените на различните участници на пазара са близки, но това е равновесието на пазара. Суровините обикновено поскъпват с по-голям процент, а готовата стока - с по-малък и винаги по-късно. Тази тенденция се наблюдава при олиото, брашното и други стоки, посочиха от Софийската стокова борса.
Земеделският министър е категоричен, че цената на хляба няма да се понижи заради по-ниските цени на зърното, защото тя се определя от редица компоненти. Няма опасност от инвазия на румънски хляб в България, защото изнасяме повече хляб и хлебни изделия към северната ни съседка, а при влизане в страната ни към цената на румънския хляб се добавя и ДДС, заяви Греков вчера.
Той допълни, че нашият хляб успешно се изнася в съседните държави и е с отлично качество. Според министъра към момента хлябът в Европа е по-скъп от България, а разходите за неговото производство у нас са същите или дори по-високи. "Ние купуваме на европейски цени горива, торове, семена и препарати, така че цената на хляба е на ръба на себестойността си", обясни проф. Греков.