04 Юни 2020четвъртък08:35 ч.

Снимка Емилия Костадинова

Интервю

Кирил ДОБРЕВ: БСП тръгна за победа на местния вот

Кандидатите ни са млади, образовани и амбициозни, които познават проблемите на общините, заяви председателят на предизборния щаб на левицата

/ брой: 198

автор:Юлия Кулинска

visibility 1902

Кирил  ДОБРЕВ е роден през 1972 г. в София. Завършил е хидрогеология в Минно-геоложкия университет и финанси в УНСС. Добрев е зам.-председател на БСП, член на Изпълнителното бюро и на Националния съвет на левицата. От 2006 до 2014 г. е лидер на Областната организация на БСП в София-област. Бил е народен представител в 40-ото, 41-вото, 42-рото и 43-ото Народно събрание. Семеен, с две деца. 

"Стратегията на ГЕРБ за инфраструктурата е хубаво нещо, но е абсолютно безсмислена, когато няма стратегия за хората"

- Г-н Добрев, ако трябва да нарисувате словесен портрет на издигнатите и подкрепените от БСП кандидати за кметове, какъв би бил той? Какви бяха критериите за номинациите им?

- На първо място, те са смели хора, защото знаем колко е тежко да си кандидат на опозицията. БСП издигна млади, образовани и амбициозни хора, които са напълно наясно с каква машина ще се сблъскат, но същевременно познават проблемите на общините си в най-малкия детайл и имат ясни визии за тяхното управление. Левицата в България излиза с ново поколение политици, които не търсят смяна на местоработата, а приемат кметското място като кауза. 

Кандидатите на БСП, както и тези, подкрепени от нас, са гарант, че направените добри неща в общините ще бъдат наградени, но в същото време ще прекъснат масовите практики на непрозрачно управление, на нагласени обществени поръчки и неясни политики. Освен на новото поколение политици, залагаме и на настоящите кметове на БСП, които са се доказали като безспорни авторитети и градоначалници, и които изтърпяха наистина много през всичките тези години, защото парите за общини се раздават по симпатии на управляващите. Тук използвам възможността да им благодаря, че не изневериха на себе си и партията, а повярвайте ми, повечето имаха възможност да изберат по-лекия път. Такива са Владимир Москов в Гоце Делчев, Румен Гунински в Правец, Донка Михайлова в Троян, Любка Александрова в Левски, Пламен Чернев в Сухиндол, Милчо Лалов в Брегово, Александър Горчев във Велики Преслав, Христо Христов в Болярово, Георги Георгиев в Тунджа и др.

Освен в София, където със сигурност ще има сблъсък и това вече изнервя управляващите до краен предел, очаквам по-сериозни битки във Велико Търново. Там кандидат на БСП е Весела Лечева, която нито има нужда от представяне, нито от изтъкване на качествата й. Не мога да не спомена градовете Ямбол (Катя Георгиева), Ловеч (Радина Банкова), Перник (Станислав Владимиров) и Русе (Пенчо Милков). В Горна Оряховица БСП излезе с младия депутат Явор Божанков.

- На каква кампания заложи БСП? Тя е вече към края си. Очаквате ли удари под кръста от опонентите си?

- Една трета от кампанията вече мина. Стараем се навсякъде по места да водим честен разговор за състоянието на общините, за проблемите и решенията, които предлагаме. На местно ниво нещата са далеч по-ясни. Хората виждат кой колко може. Предизвикателството е дали ще се отърсят от смущението, че в голямата си част общините се владеят от една партия, и да гласуват свободно. Удари под кръста очаквам винаги, не само от опоненти, но и от свои. В крайна сметка това е част от политиката и няма да го ползваме като оправдание.

- Как ще коментирате нападките по време на дебатите преди дни срещу кандидата на БСП за кмет на Русе  Пенчо Милков от опонентите му?

- Нали не мислите, че има изненадани от случилото се?! Това е поредният пример за стила на ГЕРБ за сплашване на опонентите си. Това няма как да се случи. Ние стоим зад всичките си кандидати за кметове и общински съветници. Те не могат да бъдат уплашени и няма да се влияят от нападките на опонентите си. Ще продължим да водим чиста кампания, без агресия, залагайки на аргументите в политическите дебати. И само да вметна - убеден съм, че въпреки грозното поведение на политическите опоненти и негативната кампания, Русе ще има кмет социалист и това ще бъде Пенчо Милков.

- Вие се срещате с много хора в цялата страна. Какво ви казват те, какви проблеми споделят с вас?

- Основни проблеми си остават ниските доходи, демографската криза, липсата на работни места, недостъпно или липсващо здравеопазване, лоша инфраструктура. В тази кампания обаче има нещо напълно ново, което придобива масовост, а именно замърсяванията на околната среда. Бедността рефлектира ясно върху екологията. Все по-често по места чувам проблеми за замърсен въздух, некачествена и в същото време скъпа питейна вода, депата за отпадъци. Понякога тези въпроси изпреварват дори тези с доходите и неравенствата. Това показва, че прекалено дълго време са неглижирани и че българинът въпреки всички проблеми милее за своята природа.

- БСП внесе в Народното събрание емблематични законопроекти, свързани с премахване на неравенствата, повишаване на доходите и преодоляване на демографската криза. Всички те бяха отхвърлени от мнозинството. Какъв е вашият коментар? Защо ГЕРБ трябва да си ходят от властта?

- Независимите класации сочат, че българите са най-бедните и най-болните в ЕС. Това е накратко оценката за 10-годишното управление на ГЕРБ и тя е на западни институции, не на Кирил Добрев. Бойко Борисов трябва да си тръгне, защото политиката му на практика не променя стандарта на живот на хората. Всъщност го променя, но за много тесен кръг от хора. 

Стратегията за инфраструктурата е хубаво нещо, но е абсолютно безсмислена, когато няма стратегия за хората. Не можем да се сърдим на ГЕРБ, те се стремят всячески да са десни, затова е нужно ляво управление, в което център да е българинът от всяка прослойка. Затова и предложенията на БСП се отхвърлят от мнозинството в Народното събрание. Защото на управляващите не им пука как живее обикновеният българин. Те не се интересуват, че нашите майки и бащи, дядовци и баби живеят с мизерните си пенсии на ръба на оцеляването. Че неравенствата се задълбочават, че младите бягат и търсят препитание зад граница. ГЕРБ не се тревожат, че хората нямат пари да се лекуват и да изучат децата си. Затова ГЕРБ трябва час по-скоро да си ходят от властта.

- Какви са вашите послания към избирателите? Защо гласоподавателите трябва да подкрепят кандидатите на БСП?

- Нашите кандидати са хора, които няма да ги "управляват" или по-лошото - да ги "владеят". Те ще са партньорите и добрите съседи, на които винаги можеш да разчиташ за помощ. 

Ключовото ни послание е едно - "ЗА ПО-ДОБЪР ЖИВОТ"! То обхваща всичко, към което се стремим. Нещото, което "успяха" да постигнат управляващите, е да накарат хората, независимо къде живеят - дали в столицата, дали в най-закътаното село в Родопите, да искат едно и също - по-добър живот! По-добър живот за тях, за децата им, за родителите им. Достойнство и справедливи доходи. Иначе всяко населено място има своята специфика, а нашите кандидати със сигурност я познават много добре. 

Във всяка община БСП излезе със своя визия за нейното развитие - визия, която е стъпила на основите на "Визия за България", но обръща специално внимание на специфичната обстановка в общината и проблемите на нейните граждани.

Затоплянето продължава

автор:Дума

visibility 0

Разпадането на ГЕРБ продължава

автор:Дума

visibility 415

/ брой: 104

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 320

/ брой: 104

Рядък шанс

автор:Лозан Такев

visibility 225

/ брой: 104

Научният фонд ще финансира изследвания на КОВИД-19

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ