04 Август 2020вторник17:57 ч.

Кой ни насади?

/ брой: 238

автор:Мая Йовановска

visibility 1177

За 30 години преход и милиарди похарчени европари за агросектора у нас сме до под кривата круша. Иначе казано, парите бяха прахосани. Защото като резултат имаме едно ярко изразено монокултурно земеделие с превес на зърнопроизводството, огромен спад на овощарството и зеленчукопроизводството и пълен срив в животновъдството. Плачевното състояние на последния от изброените сектори бе очертано с едно изречение от д-р Светла Чамова от Асоциацията на месопреработвателите: в момента у нас се отглеждат около 3,4 милиона животни за добив на месо, докато в началото на прехода броят им е бил 14,5 млн. Сиреч, за три десетилетия животните у нас са с 11 млн., или около 75% по-малко! И това се случи, независимо от селскостопанската политика на ЕС, финансирането и подкрепата! А, може би, въпреки нея.

Големите играчи в ЕС винаги са дърпали чергата повече към себе си и ние сме сред държавите с най-малки европейски агросубсидии, но никой не пречеше на поредица от български правителства да имат умна и национално отговорна политика в земеделието. Така че сами се насадихме на тези пачи яйца. И ще си сърбаме попарата. Или по-точно ние, обикновените хора, теглим заради недалновидната държавна политика в земеделието и животновъдството.

По данни на преработвателите у нас се произвежда около 80 000 т свинско месо, което е предимно за прясна консумация. И така близо две трети от преработваното месо се внася - основно от ЕС. А сега и с африканската чума промишленото отглеждане на свине (свинското е сред най-предпочитаните меса у нас след пилешкото) се сви с близо 30 на сто. 

Докараха ни дотам от добре развита селскостопанска държава да имаме мижава добавена стойност в земеделието, да не можем със собствено производство да изхранваме населението си, а да сме потребители на чуждата продукция. Срам!

Борисов обеща милиони и на зеленчукопроизводителите

автор:Дума

visibility 126

Туроператорите излязоха отново на протест

автор:Дума

visibility 126

Румен Гълъбинов: Кризата е безпрецедентна

автор:Дума

visibility 270

2 млн. по-малко чужди туристи у нас заради КОВИД

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 147

Русия пуска ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 419

/ брой: 147

Помощник на Тръмп иска добри отношения с Русия

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 147

И Десети ноември няма да помогне

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 462

/ брой: 147

Защо властта мрази българската музика?

автор:Альона Нейкова

visibility 445

/ брой: 147

Датата

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 147

Ново време

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 147

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ