24 Февруари 2020понеделник16:57 ч.

Кой спечели изборите

Без двамата й лидери на властови позиции ГЕРБ е обречена на бърз разпад

/ брой: 110

автор:Ивайло Калфин

visibility 1985

Кой победи на парламентарните избори? Зависи кого ще попитате. Партийните лидери на избраните в парламента партии ще бъдат доволни. Въпреки че ако видят ситуацията в по-широк контекст, може пък да си признаят, че са загубили. За гласоподавателя няма спечелили и загубили - има политици, на които са възложени определени задачи. Нека обаче започнем поред.
Резултатът от изборите се определи от рекордно ниската активност. На практика решиха твърдите партийни привърженици и очевидно това е съотношението между тях. По-висока активност щеше да вкара повече партии в парламента и да направи възможностите за съставяне на правителство повече. Половината от избирателите не гласуваха. Не се сбъднаха прогнозите и за протестен вот. Вместо това негласувалите оставиха на основните партии втори шанс. Ако се бяха намесили, то щеше да бъде или в подкрепа на някоя особено убедителна партия, или за да отстранят някого. Очевидно нито едното, нито другото се случи.
ГЕРБ остана първа политическа сила, и то след като предсрочно беше свалена от власт. Тук първият въпрос е доколко протестите са изразявали народно недоволство, а вторият - появи ли се достатъчно убедителна алтернатива на омразното управление на Борисов. Въпреки резултата е малко вероятно ГЕРБ да остане в управлението. За да се случи това, Борисов и Цветанов трябва да се оттеглят. Тогава досегашните управляващи ще могат да търсят коалиция с ДПС или подкрепа от "Атака". Без двамата й лидери на властови позиции ГЕРБ е обречена на бърз разпад. Същевременно, ако се оттеглят, те биха си осигурили сравнително плавно и безболезнено излизане от властта. Стига да намерят желаещи да я споделят с тях.
БСП не успя да победи ГЕРБ, въпреки че увеличи значително своите депутати. Същевременно тя има най-големи шансове да сглоби правителство. Тази задача няма да е лесна, защото освен задължителната коалиция с ДПС, много вероятно ще трябва да се търси и подкрепа от "Атака". Не се знае какви условия ще поставят тези две партии. Ако са неприемливи, би било по-разумно БСП да не се ангажира с правителство, което е нестабилно и няма достатъчна подкрепа или желание за дълбоки реформи. Този вариант би вкарал България в продължителна криза и нестабилност.
ДПС и "Атака" запазиха парламентарните си позиции. С тази разлика, че политическата им тежест се повиши значително. От ДПС вероятно ще зависи кой ще състави правителство. При паритет в местата в парламента "Атака" вероятно ще изживее звездния си час да поставя условия и да определя приоритети на правителството. Това ще е пагубно за тази партия, защото ангажирането с властта е несъвместимо с популизма и националистическата риторика.
От всичко това следва, че възможността БСП да е в основата на съставяне на правителство е много вероятна, но тя зависи от решения на ГЕРБ, ДПС и евентуално "Атака". БСП няма самостоятелна инициатива. Няма да се спирам на малко вероятните сценарии за нови избори или за съставянето на широка коалиция между ГЕРБ и БСП. С чий мандат и с кой премиер ще бъде правителството в случая няма особено значение.
Ще си позволя и един съвет. Нека коалицията и подкрепата на правителството се основават на много ясна и подробна програма за действие във всички области. Получава се том от 200-300 страници, но всичко е ясно до най-малките подробности. Така се прави например в Холандия, която от десетилетия е управлявана от коалиции. Добре е основните елементи на програмата да се договорят преди съставяне на коалицията, за да има гаранции, че ще бъдат изпълнени. Това е единствената възможност правителството да започне да работи на светло и с минимално необходимата обществена подкрепа.

Назаем от блога на автора

Превозвачите заплашват с бойкот на тол-системата

автор:Дума

visibility 36

Спецпрокуратурата подхваща продажбата на ТЕЦ "Варна"

автор:Дума

visibility 142

Теглим нов дълг от 200 милиона лева

автор:Дума

visibility 210

"Лафка" официално обяви фалит

автор:Дума

visibility 698

/ брой: 37

Експерти от СЗО ще посетят Италия заради коронавируса

автор:Дума

visibility 42

В Берлин замразяват наемите на 1,5 милиона жилища

автор:Дума

visibility 66

Тежък провал на ХДС на изборите в Хамбург

автор:Дума

visibility 98

195 излекувани отново са се заразили с коронавирус

автор:Дума

visibility 153

Какво разказва каскетът

автор:Дума

visibility 0

Как стигнахме до Луковмарш

visibility 622

/ брой: 37

Фалшификация №1 за Втората световна война

автор:Христо Георгиев

visibility 941

/ брой: 37

Хаджииванчовците бранят Апостола

автор:Велислава Дърева

visibility 611

/ брой: 37

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ