12 Ноември 2019вторник13:47 ч.

Крилете на душата

"Спомен за тромпетиста" на Людмила Грозданова е силна поетична книга, която откроява оригинален и неповторим лиричен пласт в многогласния хор на съвременната българска поезия

/ брой: 99

автор:Иван Гранитски

visibility 1043

Още една дебютна лирична книга тръгва към читателя - "Спомен за тромпетиста" от Людмила Грозданова. С какво ново може да ни изненада една стихосбирка сред вавилонското стълпотворение от книги? Тази авторка блесна с отделни свои публикации из литературния и периодичния печат преди повече от тридесет години. Но не бързаше с дебюта си. Сега виждаме, че това е било разумно решение.
"Спомен за тромпетиста" представлява силна поетична книга, която откроява оригинален и неповторим лиричен пласт в многогласния хор на съвременната българска поезия. Сбирката обхваща творби от различни периоди, но е удивително хомогенна и цялостна като внушение. Без съмнение началните тласъци на авторовото вдъхновение са били под силното влияние на Борис Христов и гравитиращата около него талантлива литературна група в края на 70-те и началото на 80-те години на ХХ век. От Борис Христов идва не само глобалната метафора за тромпетиста - възприеман като артист, музикант, въплъщение на духовното, благородното и красивото, но и съчетанието на предметно-битийното и високата естетико-философска медитация.
"Спомен за тромпетиста" по особен начин кореспондира с великолепните и твърде често провокативни изяви на цяла плеяда поетеси като Валентина Радинска, Милена Лилова, Маргарита Петкова, Надя Попова, Зоя Василева, Камелия Кондова, Мая Дългъчева и пр. Днес е невъзможно да си представим лицето на съвременната българска лирика без сътвореното от тези ярки и талантливи авторки.
Без да се влияе от тяхната завладяваща поетическа магия, Людмила Грозданова поднася посланията си в близък контекст и същевременно ни впечатлява с оригиналността на своята образност и метафоричност. Тя е способна от любовната драма да изведе внушения от по-висок порядък, както е в "Много съм ядосана" или "Таванът" и "Жена". Тя е нежна, деликатна, състрадаваща и всеразбираща, но в същото време е и рязка, категорична, даже сурова. Това не е поезия, подвластна на феминистки комплекси или сантиментално сълзливи интонации. Точно обратното - в стиховете на Людмила Грозданова откриваме образа на дръзката и доказала себе си жена.
Душата има криле, знае нашата авторка. Затова тя е безсмъртна и е способна да се превъплътява отново и отново, да се възражда като птицата Феникс от пепелта, да преодолява междузвездните разстояния. Добра илюстрация в това отношение са творбите "Една песен", "За поезията" и "Вятърна мелница". Песента на душата дава криле на човека. И тогава той разбира, че дълго време не е осъзнавал фундаменталната истина - човек се ражда свободен и ако не предава себе си, отлита свободен.
Дори в най-голямата тъга и драма поетесата е горда и предизвикателна. В същото време силен и повтарящ се мотив в нейната поезия е усещането за традиция, споменът за родовата памет, за кръвта и духа на предците, които са живи у нас. Тук бихме могли да откроим прекрасните стихотворения "Ръцете на баба" и "Спомен".
Това е книга за достойнството, за нравствената издръжливост на личността, която не желае да прави компромиси с идеи, идеали, истински приятелства, автентични чувства и социални позиции.
 

Тежка катастрофа на ЖП прелез заради пиян кантонер

автор:Дума

visibility 10

ГЕРБ ще разчитат на ВМРО в новия СОС

автор:Дума

visibility 44

Борисов обещава газ от целия свят

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 217

Над 50% от българите ще пазаруват на "Черен петък"

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 217

Всяка шеста бучка сирене с палма

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 217

Отварят пристанище Варна за най-тежките кораби

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 217

Ево Моралес получи политическо убежище в Мексико

автор:Дума

visibility 18

Гърция отваря пътя на Китай към ЕС

автор:Дума

visibility 283

В Берлин се договориха за пенсионната реформа

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 217

Социалистите печелят изборите в Испания

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 217

"Мини Марица изток" поглъщат нови села

автор:Юлия Кулинска

visibility 293

/ брой: 217

Здраве му кажи!

автор:Аида Паникян

visibility 290

/ брой: 217

Датата

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 217

30 години преход - 30 години скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 535

/ брой: 216

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ