23 Януари 2022неделя23:49 ч.

ново:

Конгресът не прие оставката на Корнелия Нинова *** Румен Радев: В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя *** Александър Симов: Не смятам, че БСП е идейно променена *** Крум Дончев: Най-голямата ценност на БСП са членовете ѝ, а тяхното мнение е закон *** "Фич“ потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България Конгресът не прие оставката на Корнелия Нинова *** Румен Радев: В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя *** Александър Симов: Не смятам, че БСП е идейно променена *** Крум Дончев: Най-голямата ценност на БСП са членовете ѝ, а тяхното мнение е закон *** "Фич“ потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България

КС отказа да се произнесе за Бюрото на Гешев

/ брой: 193

автор:Дума

visibility 27

Конституционният съд отказа да се произнесе по същество по искането на президента Румен Радев да обяви за противоконституционни промените в Закона за съдебната власт и в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, свързани с Бюрото за защита на свидетели.

Съдиите единодушно са приели, че след като 46-о Народно събрание отмени част от оспорените разпоредби, е отпаднал и предметът на делото.

Президентът Радев се обърна към съда в началото на март с твърдение, че пoзициoниpaнeтo нa Бюpoтo за защита към главния прокурор нapyшaвa пpинципитe нa paздeлeниe нa влacтитe, нa пpaвoвaтa дъpжaвa и нa нeзaвиcимocт нa cъдeбнaтa влacт. Той се мотивира, че глaвният пpoкypop нe мoжe eднoвpeмeннo дa pъкoвoди Бюpoтo и дa yпpaжнявa нaдзop зa зaкoннocт нaд нeгoвитe дeйcтвия - тoвa oзнaчaвa дa нaдзиpaвa caм зaкoннocттa в coбcтвeнитe cи дeйcтвия. Радев посочваше, че c пocлeдoвaтeлни зaкoнoдaтeлни пpoмeни и в oтклoнeниe от пpинципa зa paздeлeниe нa влacтитe пpи глaвния пpoкypop ce oкaзвaт cъcpeдoтoчeни вcички ocнoвни фyнкции пo pъкoвoдcтвo, кoнтpoл и ocъщecтвявaнe нa дeйнocттa нa Бюpoтo пo зaщитa.

В последния си пленарен ден 46-ят парламент върна Бюрото за защита в Министерството на правосъдието, където то беше до 2014 г.

Правосъдният министър Янаки Стоилов поиска вчера на следващото заседание на ВСС представляващият съвета Боян Магдалинчев да представи информация за автомобили, които със средства от бюджета на съдебната власт са закупени за Бюрото за защита на свидетели.

 

 

 

Студ в Гърция: Температурите достигнаха -17 градуса

автор:Дума

visibility 188

Русия арестува хакери, издирвани в САЩ

автор:Дума

visibility 432

Сняг и минусови температури сковаха Северна Гърция

автор:Дума

visibility 432

Защо гласувахме в ООН за Истанбулската конвенция?

автор:Дума

visibility 1605

/ брой: 14

Диагнозата на думите

автор:Дума

visibility 582

/ брой: 14

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ