10 Юли 2020петък22:57 ч.

Книги

Лавица

/ брой: 147

автор:Дума

visibility 955

"ДРУГИ БОГОВЕ" от Х. Ф. Лъвкрафт издава "Изток-Запад", подбор и съставителство Иван Атанасов, превод Огняна Иванова. Американският писател Х. Ф. Лъвкрафт (1890-1937) е автор на произведения с водещ принцип "космическият ужас". Почти неизвестен приживе, сега заради размаха на фантазията си той често е слаган наравно с Хърбърт Уелс и Дж. Р. Р. Толкин. Лъвкрафт е повлиян от Едгар По и от хималайските картини на Николай Рьорих, а неговите апокалиптични видения оказват силно въздействие върху Стивън Кинг и съвременната поп култура. Новият сборник включва прочутата новела "Подир сънищата - към незнайния Кадат" и 26 разказа, повечето от които излизат за първи път на български език.

"КНИЖАРНИЧКАТА НА БРЕГА" от Джени Колган издава ИК "Сиела" в превод на Цветана Генчева. Зоуи има спешна нужда да напусне задушаващия я сив Лондон. Тя търси спокойствие, но и добре платена работа, защото иска да осигури по-добър живот на сина си Хари. Както често става в живота, в най-критичния момент Зоуи попада на обява за бавачка в огромно имение на брега на най-известното шотландско езеро - Лох Нес. Когато отива на място обаче, приказната история, която си представя, се оказва по-скоро кошмар. Описаните в обявата "три изключително надарени деца" всъщност са разпасана компания, а две от тях се държат като същински зверове. Овдовелият им баща Рамзи пък е истинска развалина.

"ОБЕТ ЗА МЪЛЧАНИЕ" от Джейн Ан Кренц издава "Хермес" в превод на Дафина Янева-Китанова. Вирджиния е млада и красива собственичка на художествена галерия, която се бори с кошмарите от миналото. Като дете тя е била в секта и едва не е загинала при умишлен пожар, който отнема живота на майка й. Сега една от нейните художнички е посегнала на живота си, след като й е изпратила снимка на последната си картина. Това кара Вирджиния да се съмнява във версията за самоубийство. Частният детектив Кабът е едно от децата в сектата, оцелели след пожара. Въвлечени във вихрушка от тайни, измами и страсти, двамата стигат все по-близо до разгадаване на мистерията на общите им спомени.

"МОСТЪТ НА КЛЕЙ" от Маркъс Зюсак издава "Пергамент-прес" в превод на Светлозара Лесева. Книгата разказва историята на петимата братя Дънбар, които след смъртта на майка си живеят сами в дома си - без правила и без възрастни хора, но с много животни около себе си. И докато момчетата обичат, бият се и се учат да се справят със света на възрастните, те разбират вълнуващата тайна, която се крие зад изчезването на баща им. В началото на повествованието бащата се завръща и иска момчетата да му помогнат да построи мост в своя имот в пустошта. Единствено Клей се отзовава на молбата му - заради своето семейство, заради миналото си, заради величието, заради греховете си, заради едно чудо.

ЕП окончателно прие пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 130

Търговията на дребно с рекорден спад през май

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 130

Зърнената реколта най-слаба от десетилетия

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 130

Турция обяви "Св. София" за джамия

автор:Дума

visibility 151

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 445

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 399

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 1068

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ