08 Юли 2020сряда14:21 ч.

Ако щете - вярвайте

Лъвове и жирафи - за престиж и разкош

Отглеждането на екзотични животни - мода или богаташки лукс

/ брой: 202

автор:Иван Беловски

visibility 3049

Напоследък често се коментират странните, дори маниакални желания на нашумели публични личности (политици, спортисти, "звезди" от шоубизнеса) да се пъчат с редки, екзотични животни и птици, с които изпечени бракониери и контрабандисти ги снабдяват. Естествено - срещу сериозни суми. Ветеринарни лекари и учени зоолози са против домашните минизоологически градини, защото опитомяването на диви животни не се удава на всеки, необходима е намесата на специалист-дресьор. Но увлечението не е от днес...
Древните египтяни и китайци са отглеждали различни животни. Китайските императори ги събирали в т.нар. Паркове на разума, а египетските владетели, като например кралица Хатшепсут (1500 г. пр.Хр.), държала маймуни, леопарди и дори жирафи в градините на двореца - под покровителството на Бога-слънце.
През III век преди Христа Птоломей III организирал в Александрия зрелище - през стадиона на града преминала процесия от диви животни, която според хроникьорите от онова време се проточила през целия ден. Шествието се състояло от хиляди животни, включително 100 слона, един носорог и 24 лъва.
Юлий Цезар пък притежавал жирафа, за която се твърдяло, че била първата, видяна в Рим, вероятно подарена от Клеопатра.
Екзотичните, но и обикновените птици били много популярни в Древния Рим. На император Октавиан Август подарили гарван, научен да казва: "Аве, Цезар, виктор император!" По времето на Цицерон отглеждането на риби се превърнало в традиция. Един от най-богатите по онова време хора в Рим - Крас, имал любима рибка, която се отзовавала на повикванията му и се хранела от неговата ръка. Император Нерон също притежавал екзотични животни.
В определен период от време в древния Рим змиите станали толкова популярни, че се превърнали в истинско бедствие за града. Сенека в писанията си споменава за угощения, на които влечугите пълзели спокойно сред блюдата по масите и сред гостите. Дори мрачният Тиберий, който властвал от 14 до 37 година, имал огромна змия, която хранел лично.
В дворците на богатите римляни се разхождали необезпокоявани опитомени опасни животни. Император Каракала винаги при пътуване вземал със себе си любимия си лъв, който толкова много обичал, че често целувал.
Ето един интересен факт, свързан с посещението на папа Пий ІІ и Галеацо Сфорца във Флоренция през 1459 г. За да развлече гостите си, Козимо Медичи организирал грандиозен бой между кучета, бикове, лъвове, глигани, мечки, маймуни и др. Животните били пуснати на арената, но вместо да се нахвърлят едни върху други, лъвовете легнали в единия край, а всички останали животни се събрали в най-отдалеченото от тях място...
Кралят на Португалия Мануел I обичал да се разхожда по улиците на столицата Лисабон, предшестван от слон и носорог. Един ден сред приближените му възникнал спор дали носорозите и слоновете са смъртни врагове. Мануел решил да разбере това наистина ли е така. Разпоредил се да заградят част от една улица в града и пуснал вътре слона и носорога. Докато кралят и свитата му ги наблюдавали, носорогът и слонът запрепускали по улицата в различни посоки. Накрая слонът успял да събори преградата и избягал.
Векове наред хората смятали, че жирафите, леопардите, зебрите и камилските птици са някакви чудовища, получени от дяволско смешение на различни видове. За жирафа се говорело, че бил кръстоска между камила и леопард и затова понякога го наричали камилопард.
Търговските връзки с Африка и Азия накарали европейските аристократи, претендиращи за култура, да започнат да се оформят като колекционери на странни животни. Всеки известен богаташ или монарх се стремял да събере най-странните, най-големите или най-чудноватите представители на животинския свят. Между които не липсвали и такива от редки, изчезващи видове. Фридрих II държал леопарди и хиени, а в замяна на една мечка получил от султана на Египет жираф.
В градините на дворците си Карл Велики държал фазани и пауни. По негово искане багдадският халиф му изпратил един слон. Френският крал Луи IХ имал също слон, но любимци му били таралежите. Испанският владетел Карл V предпочитал тюлените и притежавал няколко великолепни екземпляра. Френският крал Анри IV отглеждал четири маймуни и папагал, които поставяли в специална клетка на гърба на кон, за да го придружават по време на бойните му походи като талисмани.
Колкото по-необичайно и рядко срещано било животното, толкова по-голям престиж придавало и на дарителя, и на новия му собственик. Някои видове животни често сменяли стопаните си, прескачайки от един владетел към друг в зависимост от повелята на държавническите интереси и личните приятелства между монарсите. Първият австралийски щраус, видян в Европа, преминал през няколко стопанства, преди да се озове навремето в Рим. Португалският крал Алфонсо V изпращал като подаръци различни животни на Луи ХI, а Лоренцо Медичи се сдобил с жираф, подарък от арабски шейх. Френският владетел Шарл V бил страстен любител на пернатите, дворецът му във Венсан бил изпълнен със щъркели, славеи, канарчета и др., поставени в сребърни клетки, украсени със скъпоценни камъни.
Трябва да се спомене, че през ХVII век станали модерни големите менажерии. Кралят Слънце Луи ХIV уредил "професионално подредена" менажерия в двореца Версай. Запазени скици и рисунки от онова далечно време показват лъвове, леопарди и тигри как се разхождат в клетки, в които по напречните пръти се люлеят маймуни. Профилираната менажерия на Луи ХIV съществувала до Френската революция, когато тълпата нахлула във Версай, разбила клетките и освободила затворените животни.
С напредъка на науката стремежът към екстравагантност от страна на аристокрацията постепенно започнал да се губи, но притегателната сила на екзотичното не намаляла. За определени персони необичайните животни и птици служели като развлечение и дори вдъхновение. Поетът лорд Байрон например пътувал с десет коня, осем огромни породисти кучета, пет котки, един орел, една сврака и един сокол. Многото кучета на известния английски художник Рейнолдс се появили изобразени в картините му. Бодлер също предизвиквал сензация, като водел на каишка един омар. В края на ХVIII век графиня Еглинтоун уреждала странна демонстрация за своите гости на масата. Тя почуквала по стената на столовата и оттам се появявали няколко огромни плъха, които се качвали на масата, изяждали приготвената им храна и после изчезвали през дупката в стената, когато графинята удряла отново с ръка по масата.
И в днешно време опитомяването на диви животни предизвиква интерес. Съвременни знаменитости имат пантери и леопарди в своите имения, като в световен мащаб действа могъща бракониерска мафия.


Каракал - екзотична котка с екзотична цена. Тя стига на височина до 50 см, на дължина - до 1 метър и на тегло - до 20 кг.

Между Маями бийч и Маями (САЩ), където има вили на баровци за 30-50 милиона долара, ще видите и такива домашни любимци


На разходка с любимата камила

Обитател на някои частни имения
 

Не пуснали туристи на плаж, бил резервиран

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 128

Внасяме 32 хиляди тона дрехи втора употреба

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 128

ЕК: България ще се възстанови по-бавно от очакваното

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 128

Курортно лято

автор:Лозан Такев

visibility 213

/ брой: 128

Има решение за кризата

visibility 259

/ брой: 128

Новата цивилизация на хората с достойнство

visibility 181

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ