22 Юни 2021вторник06:57 ч.

Книги

За децата

Лиско в морето от приключения и важни поуки

/ брой: 26

автор:Дума

visibility 996

Втората книга от поредицата на Борис Априлов (1921-1995) за приключенията на Лиско - "Приключенията на Лиско по море" (изд. "Ракета", илюстрации Мира Мирославова), отново ни отвежда в Тихата гора, но само за малко и само в началото. Докато сме там, разбираме, че жабокът Скокльо от първия роман все още си е мечтател, Вълкът Кафявко подновява козината си и гледа все пак нравът му да си остане същият, а сърненцето Еди продължава да учи английски, за да може да чете Шекспир в оригинал.

Лиско открива, че за да изчезнеш нанякъде и никой да не те безпокои, е достатъчно просто да напишеш една бележка. Освен това иска да поразгледа света, да се срещне със своя автор и да му зададе няколко много важни въпроса. Самият автор губи шеста глава от книгата, но за щастие това не е никак фатално за цялата история.

Между срещата на хитрото Лисиче и неговия създател се появява голямото прекрасно море, ражда се приятелство, голямата синя акула не успява да дочака рождения си ден, а магарето Мокси преяжда.

Ето няколко от любопитните диалози и мисли на герои от книгата, над които може да се поразсъждава.

---

Мнозина ми възразяват, но според мен има само два начина да се живее...

- Само два?.. Ами ако са заети, какво ще остане за мен?

- Само два начина - повтори невъзмутимо Великият детектив. - Два прости начина: първо, да се живее по посока на вятъра и второ - да се живее срещу вятъра.

***

- Големите пътешествия траят дълго, Мокси. Вземи за пример Александър Македонски. Той дължи славата си главно на това, че е изминал разстоянието до Индия и обратно. Наистина много хора са измрели по пътя, почти всички са пукнали, но Александър Македонски затова е станал Александър Македонски - да се пишат книги за него и тъй нататък... Да не говорим за Одисей, който е странствувал цели двайсет години. Тези хора са положили началото на туристическото движение.

***

- Понякога, Мокси, можеш да бъдеш вътре в себе си и пак да не знаеш какво става с теб. Например преди малко ти реши да се върнеш в Тихата гора. После реши да не се върнеш. Когато някой вземе две противоположни решения в продължение на две минути, значи този някой не е много добре. Преди да вземеш решение, трябва да помислиш, вземеш ли го - трябва да го устояваш.

***

- Но главното е да се движим - настоя Лиско. - Казвал съм ти сто пъти, страшно е цял живот на едно място. Без движение животът е безсмислен... Тръгваме ли?

Трета банка спира срочните депозити

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 117

БНБ: Задава се ускоряване на инфлацията

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 117

Пет жалби блокират газовата връзка със Сърбия

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 117

Стигаме Европа по БВП след 2040 г.

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 117

Светът е между диалога и конфронтацията

visibility 122

/ брой: 117

Победа за партията на Пашинян

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 117

ЕС засилва санкциите срещу Минск и Москва

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 117

Мадрид предлага помилване на каталунските сепаратисти

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 117

Диагноза бедност

автор:Ева Костова

visibility 123

/ брой: 117

Устремно към избори от с. Устрем

автор:Таня Глухчева

visibility 128

/ брой: 117

Прозрението на обущаря

visibility 119

/ брой: 117

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ