20 Септември 2019петък09:33 ч.

Магнит за обектив и бленда

Мъртви акации и червени дюни формират сюрреалистичния пейзаж на платото Дедвлей в пустинята Намиб

/ брой: 24

автор:Савена Злъчкин

visibility 2633

Замръзнали във времето под палещото слънце на Намибия, черни стволове на мъртви акации контрастират върху бялата глина, а силуетите им формират своите древни извивки на фона на червените дюни под наситено синьо небе. За фотографите Дедвлей ще да е любов от пръв поглед. За поетичните натури - среща на живо с полъха на някой трескав сън, пристигнал след върволица безсънни нощи, или просто ще напомнят театрален декор от пиеса на Бекет.
Туристите в Намибия се тълпят в западните части на страната, там, където започва пустинята Намиб. Солитер може би е градът, за който най-често се пише, когато иде реч за тази югозападна африканска страна. Станал е известен с ябълковия сладкиш, който сервират тук, и с бензиностанциите. Тук е последното място за зареждане с гориво, преди да навлезете на юг по път C19 в каньона Сесрием, а после в Сосусвлей.
Твърди се, че реката Цоучаб преди хиляди години се е вливала в Атлантическия океан. Но с настъпването на дюните от пустинята Намиб тя постепенно се затлачила, за да се стигне до сегашното положение, когато се губи някъде из платото Сосусвлей. Част от притока й свършва в две котловини близнаци. По време на обилните дъждове, които за Намибия са си чиста рядкост, водата се влива в северния ръкав на котловината Сосусвлей - Наравлей. Тези глинести дъна задържат водата от обилен дъжд и до 15 месеца.

Танц със светлината


Наравлей носи името си заради многото нара, които растат тук - пъпешоподобно ендемитно за Намибия растение. Често из дюните могат да се срещнат скитащи се щрауси и гемсбоци. Гемсбок на холандски значи мъжка дива коза, а животното е местен вид антилопа. Но Наравлей няма очарованието на Дедвлей.
Да попаднеш в Дедвлей и да не се върнеш с ефектна снимка,значи просто, че не си си взел фотоапарата. Платото Дедвлей остава откъснато,след като до него вече не достигат водите на Цоучаб. Някои казват, че това се е случило преди 500 години, други изчисляват началото на засушаването от преди 900 години. Поне от толкова са намерените изсъхнали стволове на някогашните акации, цъфтящи в долината. Не могат да прогният и да се разложат заради изключителната сухота на въздуха. Дедвлей несъмнено предлага едни от най-зрелищните пейзажи в света. Намира се на около половин час път пеша от основното плато на Сосусвлей и се разкрива с неверотността на своя сюрреалистичен облик изведнъж зад завоя на неголяма дюна. Белотата на глинестата почва контрастира ярко с дългите плътни сенки на изсъхналите акации, а силуетите на стволовете им прорязват в черно фона на червените дюни.
Дедвлей е малка пустиня от бяла глина, разположена до соленото плато на Сосусвлей, а двете попадат в територията на Националния парк Намиб-Науклуфт. Сосусвлей принадлежи на по-обширен регион в южната част на Намиб, чиито хомогенни черти се простират на около 32 000 кв.км между реките Койчаб и Куисеб. За региона са характерни високите пясъчни дюни в ярки оранжеви или розови нюанси, причинени от съдържащото се в тях желязо и неговото окисляване. Най-старите дюни са с най-наситено червен цвят. С течение на времето те буквално са ръждясали. Те са и най-високите дюни в света. Дюната с прозвище Биг Деди например достига 380 м. Най-високите и най-устойчивите са частично покрити с относително богата растителност. Напояват се главно от подземни или бързочезнещи реки, които сезонно наводняват платата. Така се образуват временни блата, известни тук като влеи. Когато пресъхнат,тези плата са почти бели на цвят заради голямото съдържание на сол. Друг източник на влага в Сосусвлей са ежедневните утринни мъгли, които навлизат в периферията на пустинята от Атлантическия океан. Това е и спасението за розовите съцветия на солянката и клубените на нарата.

Червените дюни - визитката на Сосусвлей

Влей е африканска дума за типичните плата в южната част на Африка, заливани от вода, нещо средно между езеро и блато. Дед на английски значи мъртъв. Сосус на езика на племената нама означава "без изход". Така че това са Платото без изход и Мъртвото блато. Може да се каже, че това "мъртво блато" е една замръзнала гора. Разликата между Сосусвлей и Дедвлей е тази, че първата все пак получава някакво напояване, било то на 5-10 години. Тогава при разлив на Цоучаб глинестата почва се превръща в лепкава кал. Това чакат и семената на десетки видове растения, които покриват дъната и част от дюните със зеленина.
Фауната в Сосусвлей е сравнително богата. Учудващо, но към суровите условия на намибийската пустиня са се приспособили бръмбари, пустинни плъхове, щрауси, антилопите орикс, растения като солянката. Повечето от видовете са ендемитни, адаптирани към специфичните условия на Намиб. Най-интересен е може би случаят на Мъгливия бръмбар, който събира влагата от сутрешните мъгли чрез грапавините по гърба си.
Дюните с техните извивни хребети, наричани звездни дюни, са една от основните атракции на Сосусвлей. Оформят се от слабите ветрове, духащи в най-различни посоки в този регион. На север от реката Цоучаб дюните достигат до 325 м, а на юг от реката са по-ниски - до 220 м. Дедвлей всъщност е заобиколен с дюните на Сосусвлей, а при Мъртвото плато са точно най-високите пясъчни дюни в света - Биг Деди и Лудата дюна.
Туристите пристигат с джипове и каравани в ранни зори, когато сенките са дълги и жегата не е така непоносима и започват изкачване по хребетите им, откъдето наблюдават невероятни пейзажи в нюансите на червеното, които преминават в палещо оранжево с напредване на деня. Правителството полага усилия, за да улесни туризма в региона. В началото на века е построен бетонен път между Сесрием и Сосусвлей, един от малкото извънградски пътища с настилка в страната. На границата на Националния парк има няколко луксозни хотела и лагери с бунгала, пригодени за различни вкусове и джобове. Повечето туристически агенции включват парка в листите си, а някои организират полети над дюните с малки самолети или с въздушни балони.
Намибия е доста гореща през летните месеци, но дори и през зимата препоръчително е да сте пред вратите на Сосусвлей още преди отваряне. Оттам ви очакват още 70 км по глинест път. Най-доброто време да снимки сред дюните е рано сутрин точно когато слънцето се подава над техните извивки. До местността няма добре развит обществен транспорт, така че повечето туристи ползват услугите на някой от луксозните къмпинги, които им осигуряват и транспорт из региона. Разходките с гид из дюните траят към 3 часа и предоставят прекрасна възможност да научите нещо повече за пустинята Намиб. Часът на залеза също е подходящ, а небесата над Намиб са едни от най-сините на света, звездите на Намибия сякаш са едни от най-големите. 

Хаос и искания за оставки в БНР

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 181

Четирима се обадили "отгоре" за сваляне на Великова от ефир

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 181

Пуснаха Джок Полфрийман предсрочно от затвора

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 181

Системите на НАП били надграждани зле

автор:Дума

visibility 61

/ брой: 181

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 181

Лаура Кьовеши става главен прокурор на ЕС

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 181

САЩ правят коалиция в ООН срещу Иран

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 181

Кратки новини

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 147

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 134

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 111

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 62

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ