Месо в каймата
/ брой: 237
Каймата от догодина щяла да бъде от месо. Млякото - от крава, хората - мислещи, а държавата - без мафия. Последното звучи като утопия, обещание на Реформаторски блок, сценарий за латиносериал. Че от какво друго да е каймата - от соя, тоалетна хартия, рога, копита, перушина, кожа и други отпадни продукти? Както досега? Ех, бабите ни по "онова време" никога не биха разбрали подобна новина. И това пак не гарантира нищо, защото в наредбата е оставена вратичка. Изискванията ще важат само за суровата смес, но не и за месни заготовки като кебапчета и кюфтета. В тях ще може да се съдържат допълнителни добавки, задължително упоменати върху етикетите. Тоалетната хартия, рогата и копитата, разбира се, няма да бъдат упоменати, но ние ги знаем, докато официално ни информират, че ручаме соя. Сега щяло да бъде месо.
Другият минус при подобни, иначе добри, наредби е последващият контрол. Реално няма контрол върху продуктите от животински произход, които излизат от фермите и стигат до масата ни, предупредиха преди време ветеринари. От Българския ветеринарен съюз посочиха, че в момента контрол върху остатъчните вещества в месото напълно липсва, което застрашава здравето на хората. Фармакологичната бдителност е само на хартия и фермерите пазаруват всички видове лекарства без надзор от ветеринарен лекар и ги прилагат безконтролно върху продуктите от животински произход. Та, освен че ядем отпаден канцерогенен продукт, в редките случи, когато ядем месо, то е пълно с феромони, хормони и антибиотици. Според експерт последните са причина за податливостта ни към грип и настинки, както и за масовата резистентност към антибиотиците. А хормоните за подрастващия организъм могат да причинят сериозни нарушения в развитието.
Друг е въпросът, че каймата може да се прави от 5- и 10-годишно трупно месо при съответната преработка. Например с формалдехид - препарат за балсамация, който се използва, за да не се разпада старото месо. Малко оцветител, много подправки, химия и... смляното месо става на кайма по новите стандарти. А след това - салам по 2 лв., в който има всичко друго, но не и месо. Най-евтините колбаси съдържат най-голямо количество вредни Е-та, сланина, соеви изолати, предупредиха експерти. А контрол реално няма. Агенцията по безопасност на храните... За експертите й дори мишка в детска супа е безвредна, щом е дезинфекцирана от сваряването.
С месните отпадъци, вместо да отидат за екарисаж, се угояват нелегално отглежданите шарани, предупредиха браншовици. С отпадни месни храни се хранят и прасета, вместо да бъдат унищожени в екарисажите. Около последните винаги има проблеми - забавя се финансирането им с месеци, те затварят, пак отварят... Допреди демократичните промени във всеки окръг е имало по един екарисаж - общо 28 на брой. През 2000 г. те са вече 11, сега са два. А нуждата от тях е десет пъти по-голяма. По-важното е, че от догодина ще ядем кайма от месо. По-добре не си задавайте въпрос какво може да е месото.