04 Август 2021сряда03:47 ч.

Георги Кадиев

Георги Кадиев:

"Метастазите" на Пеевски и Горанов пречат на министъра за ББР

Новите надзорници най-после са одобрени, те обаче не могат да бъдат вписани

/ брой: 111

автор:Дума

visibility 1226

Сагата около проблемите в държавната Българска банка за развитие (ББР) не се очертава да приключи скоро. Старото ръководство, назначено по време на управлението на ГЕРБ, отказва да напусне ръководството на банката, поради което няма как да бъде назначен нов надзорен съвет и управа. БНБ най-сетне е издала одобрение за нови членове на надзорния и управителния съвет на ББР, съобщи кандидат-депутатът Георги Кадиев.

Смяната на ръководството бе задача, която министърът на икономиката Кирил Петков си бе поставил от първия ден на поста. Още през първите дни от управлението си той изнесе данни, че банката е раздала близо 1 млрд. лв. на 8 големи кредитополучателя, сред които фирми, свързвани с бизнеса на Делян Пеевски, Румен Гайтански-Вълка, братя Домусчиеви и др.

Малко след това Петков влезе в конфликт с ръководството на ББР, което започна да саботира действията му. Членовете на надзорния съвет Митко Симеонов и Велина Бурска не се отзоваха на поканата на Петков за публично изслушване и той обяви, че ги отстранява, а управителният съвет отказа да предостави информация на назначената от него комисия за проверка на банката, а впоследствие - и на одитния й комитет.

Именно Симеонов и Бурска са обжалвали решението на министъра и така не могат да бъдат отстранени на този етап. В същото време според устава на ББР надзорният й съвет е от трима членове, което значи, че няма как да бъдат вписани одобрените от БНБ нови членове. Не може да се избере и нов управителен съвет, което става с решение на надзора. Така реформата в банката е отново в патова ситуация.

"Единственият изход е принципалът да промени устава, да увеличи броя членове на надзора на 5 души и така ще има 3 от 5 членове, докато Пеевски има старите двама. Проблемът е, че трябва да се одобри от БНБ, където метастазите на Пеевски и Горанов правят всичко, за да спрат процеса. Никога не съм предполагал, че ще е толкова трудно. Явно интересите в ББР са огромни", коментира Кадиев. 

Предложените от министър Кирил Петков трима членове на надзора на ББР са досегашният председател Стамен Янев, който бе върнат на поста председател на Българската агенция за инвестиции, Васил Щонов - служебен министър на икономиката и енергетиката през 2014 г., и Валентин Михов, който е консултант във финансовия сектор.

Янаки Стоилов обжалва отказа за отстраняването на Гешев

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 148

ИТН представи кандидатите за министрите

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 148

Над 200 пожара избухнаха за денонощие

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 148

Спешни медици се разграничиха от протест

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 148

Ценови удар

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 148

ЕБВР придоби дял в концесионера на летище София

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 148

С над 30 на сто поскъпна токът за бизнеса

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 148

Почивката ни излиза с 10-15% по-скъпа

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 148

САЩ гонят още 24 руски дипломати

автор:Дума

visibility 232

/ брой: 148

Грузинци призоваха Путин за рестарт на отношенията

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 148

Протест в Прищина пред посолството на Албания

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 148

Кратки новини

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 148

За цената на зелето

автор:Мая Йовановска

visibility 225

/ брой: 148

Цената на тока няма да се регулира от 2024 г.

автор:Евгени Гаврилов

visibility 196

/ брой: 148

Щом номерът минава

автор:Владимир Георгиев

visibility 197

/ брой: 148

Непонятно!

visibility 201

/ брой: 148

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ