08 Юли 2020сряда14:49 ч.

Неизвестно за известното

Митичната Клеопатра владеела 12 езика

Притежаваща изумителен чар и интелигентност, египетската владетелка искала да възвърне блясъка на Царството на фараоните

/ брой: 289

автор:Иван Беловски

visibility 3254

Египетската владетелка Клеопатра е известна в историята като една от най-загадъчните и неподвластни на времето жени. На нея се посвещават романи, пиеси, снимат се игрални филми, като да пресъздадат образа й са ангажирани прочути холивудски звезди: Теда Бара, Елизабет Тейлър, Ребека де Морни, Анджелина Джоли и други красавици. Биографичните данни за древната владетелка в тези нашумели филмови продукции хитроумно се преплитат с обикновени измислици. Според специалисти в областта на египетската история, разчитащи древните йероглифни знаци, истината за Клеопатра е скрита в тази прастара писменост.
Официалната цел за пристигането на римския консул Гай Юлий Цезар в Александрия била уреждането на проблема кой да седне на престола - 15-годишният Птоломей ХIII или неговата 20-годишна сестра Клеопатра. Завещанието на техния баща гласяло двамата да бъдат равноправни наследници, да властват заедно и по стара египетска традиция да станат мъж и жена.
Цезар поканил младия Птоломей в двореца с намерение да го постави под стража, но същевременно тайно се свързал и с Клеопатра. През нощта един роб грък се промъкнал в двореца и въпреки строгата стража успял да стигне до римския консул. На рамото си робът носел намотан килим, който поставил в краката на Цезар. От килима изскочила самата Клеопатра, която била дребна, но изключително грациозна и гъвкава като боа.
Сестрата на Птоломей ХIII владеела свободно 12 езика, но през онази нощ не проронила нито дума. За първи път в живота си Цезар бил объркан от красотата и неудържимата прелест на една жена. Притежаващата необикновен чар египтянка започнала бавно да се съблича... Поставено било началото на една от най-прочутите любовни авантюри в световната история!
Римският консул и Клеопатра били не само любовници, но станали съюзници, започнала истинска "Александрийска война" с претендента за трона Птоломей ХIII. През април 47 г. преди Христа Гай Юлий Цезар разбил египетския флот и извоювал пълна победа. Птоломей ХIII се удавил по време на битката, а Клеопатра, както повелявала традицията, се омъжила за другия си брат, който се качил на престола едва 11-годишен под името Птоломей ХIV.
Разбира се, владетелят-дете бил играчка в ръцете на властната Клеопатра и на нейния любовник Цезар. Консулът се завърнал в Рим, но не издържал дълго на раздялата и поканил Клеопатра и законния й съпруг Птоломей ХIV да му гостуват. Междувременно египтянката родила момче от Цезар, което нарекли със същото име, но римляните презрително му викали "Цезарион".
Клеопатра била изключителната атракция на Древен Рим. Тълпата искала на всяка цена да види отблизо тази прочута египтянка. Полуголи роби я разнасяли на трон сред насъбралото се множество римляни. Челото на изумително красивата Клеопатра било украсено със змия, изработена от чисто злато, очите и веждите й изписани до слепоочията, изразителните й устни били ярко начервени, а дрехите й - ушити от прозрачна материя.
Легендарната Клеопатра се намирала все още в Рим, когато през март 44 г. преди Христа републиканците убили Цезар. Нейният живот също бил в опасност и тя се завърнала в Египет. Със смъртта на Цезар Клеопатра загубила една своя любов, но владетелката донесла на Египет привилегии и отстъпки. Цезар признал приживе Египет за съюзник на Рим, а не за негов васал, и му отстъпил остров Кипър.
След смъртта на Цезар в Рим властвал триумвират. Октавиан поел Италия, Испания, Галия и останалите западни провинции, Лепид - Африка, а Марк Антоний тръгнал към Ориента, за да възстанови реда и да осигури римската власт. След като пристигнал в Мала Азия, той повикал при себе си Клеопатра с намерение да я изнуди и да вземе от нея пари, необходими му за подчинението на Ориента. След известно колебание Клеопатра решила да се отзове на поканата, като за целта наредила да й построят галера, обкована със злато, със сребърни весла и пурпурночервени платна, символи за баснословното богатство на Египет.
Когато видял бившата любовница на Цезар, Марк Антоний бил очарован от нейния вид, той гонел 40 години, а тя била само на 28. Свитата на римлянина останала зашеметена от великодушието на източната владетелка. Клеопатра дарила на всички златните чинии, в които им сервирали храната, офицерите с по-високи чинове получили прекрасни арабски коне, както и роби, натоварени с различни подаръци.
Хитрата владетелка бързо постигнала целта си - Марк Антоний я последвал в Египет. Този голям римски воин се оказал слаб пред изкусителката Клеопатра, която го въвлякла в безкрайни оргии. Ето какво пише адютантът на Антоний в писмо до Фулвия, съпругата на своя военачалник: "...Пред Александрия се намира чудноват храм - храмът на Афродита, богинята на любовта. Всъщност това не е нищо друго освен публичен дом. Паркът около храма е превърнат в цял град, град на любовта. В 1500 малки къщурки живеят точно толкова жрици на Афродита. Тези жени се разхождат из парка и очакват посетители... Често там се уреждат оргии и много ми е тягостно, благородна Фулвия, че съм длъжен да ви докладвам как завчера моят господар и Клеопатра взеха участие в подобно нещо, съвсем голи..."
След време Марк Антоний бил принуден да прекъсне удоволствията си в Александрия. Междувременно починала съпругата му Фулвия и той се оженил за сестрата на съперника си Октавиан - Октавия. После заминал за Александрия, където се оженил и за Клеопатра, без да е разведен. Според някои изследователи египтянката се омъжила за римлянина с надежда да разшири страната си и да възвърне някогашното величие и блясък на Царството на фараоните, а Антоний искал чрез този брак да използва силния египетски флот, за да води войните си в Ориента.
През 36 г. преди Христа Клеопатра родила отроче от мъжки пол, като по този начин се надявала да обвърже още по-здраво Антоний и да го насочи срещу Рим, защото само "римлянин можел да победи римляните". След като узнал това, Октавиан обявил война на Клеопатра, но не и на Антоний, защото това било равносилно на гражданска война. Изходът от тази война бил решаващ.
Пламнала една от най-забележителните морски битки през древността. Някои историци са на мнение, че разгромът на Клеопатра се дължал повече на психологически причини, отколкото на стратегически, тъй като битката била още в разгара си, когато без видим повод Антоний и Клеопатра побегнали с част от корабите. Над триста кораба продължили боя, но се предали, когато екипажите узнали за бягството на двойката към Александрия.
Октавиан продължил настъплението си. На 31 юли 30 г. преди Христа римските легиони били в предградията на Александрия. Марк Антоний застанал начело на войските, отблъснал легионите на Октавиан, но на следващия ден получил съобщение, че конницата и флотата на съпругата му Клеопатра са преминали на страната на противника, а самата Клеопатра била мъртва. Когато му донесли вестта, че Клеопатра е жива, Антоний бил на смъртно легло, тъй като посегнал на живота си. Отнесли го по негова молба при Клеопатра, където умрял в ръцете й.
Октавиан позволил на сломената вдовица Клеопатра да погребе Марк Антоний с всички полагащи му се военни почести, след което го последвала в отвъдното.
Съществуват спорове как е умряла Клеопатра. Според някои историци Октавиан наредил да я убият, за да не бъде принуден да окове във вериги жената, която са обичали Гай Юлий Цезар и Марк Антоний. Според други Клеопатра била отровена с храна, а според трети неин роб грък й занесъл кошница със смокини, в която имало скрита змия. Най-вероятно Клеопатра е искала да умре от ухапването на змия - свещеното същество на фараоните, за да припомни на египтяните тяхното величие, просъществувало три хилядолетия.

Не пуснали туристи на плаж, бил резервиран

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 128

Внасяме 32 хиляди тона дрехи втора употреба

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 128

ЕК: България ще се възстанови по-бавно от очакваното

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 128

Курортно лято

автор:Лозан Такев

visibility 213

/ брой: 128

Има решение за кризата

visibility 259

/ брой: 128

Новата цивилизация на хората с достойнство

visibility 181

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ