08 Август 2020събота05:44 ч.

Знание

На гол тумбак суперкомпютър за 12 милиона евро

Той може да служи на учените, ако ги допуснат до него, но за икономиката и лекарствата няма да има ефект

/ брой: 157

visibility 919

Проф. дхн Иван Бангов

България купи суперкомпютър, за който общо ще даде 12 млн. евро. Веднага започнаха обяснения как този суперкомпютър ще реши важни проблеми в икономиката на страната. Каза се, че на него ще се развива изкуственият интелект. 

Тук искам да отбележа, че след войната периодично избухват пикове в изследванията на тази тема. Някъде през 60-те - 70-те излязоха доста статии. Системата, която се сочеше като продукт на изкуствения интелект, беше системата DENDRAL (Дендричен алгоритъм). Тя беше инициирана от нобеловия лауреат Лидъбърг в Станфордския университет. Целта бе данните за веществата от американските сателити в Космоса да се предават като мас-спектри и компютрите да откриват какви са техните структури. След това тази система беше оглавена от проф. Карл Джераси (той беше свързан с България, тук е учил в начално училище, баща му беше българин). Целта тогава беше да се добавят и други спектрални методи към тази система. Обаче колективът се разпусна, повечето членове създадоха фирми и с това бе сложен край на тази разработка. Във Франция и Япония също се работеше по тези проблеми. След това тези системи бяха назовани по-скромно - експертни системи. 

Следващият максимум по темата беше през 80-те години. През лятото на 1985 г. във Варна се проведе конференция по "Изкуствен интелект" и тогава се каза, че след около 2 години японците ще изкарат 5-то поколение компютри и те ще са толкова мощни, че проблемите на изкуствения интелект ще се решат. Сега вече изгубих идеята кое поколение са компютрите, но пак се стигна до разработката на експертни системи.

Понастоящем имаме нов пик в тази насока. Започна пак много да се говори за изкуствения интелект. Само че аз не виждам как този компютър, който България купи, ще се върже с робот или друго устройство. Според мен, по-перспективни са платките FPGA - това са силиконови платки, на които едновременно се програмират и процесорите, които ще изпълняват програмата. 

Другото, което се говори и пише, е, че със суперкомпютъра 

щели да се откриват нови лекарства

Когато работех в професорската фирма "Molekular networks GmbH" в Ерланген-Германия, ние правехме голяма warehouse (база от данни със съответните програми за тяхната обработка) за фармацевтичната компания Chemie Grunenthal, а и сега разработвам mfof/ek метод, така че имам определени знания как се откриват нови лекарствени препарати. 

Действително, вече не се разчита на случайности, а фармацевтичните продукти се търсят целенасочено, като процесът може да се раздели на следните основни етапи:  

Първият се нарича in silico (на силиций), т.е. с компютри. Големите фармацевтични компании имат огромни бази от стотици хиляди до милиони електронно записани химични съединения и с помощта на методите на хемо- и биоинформатиката те претърсват тези бази за най-вероятните биологично активни вещества. Само че тези компании си пазят базите. Може обаче да се ползва базата на NIH (Националния институт за здравето) в Бетезда, Мериленд, САЩ. Но не очаквайте от това претърсване да излезе веднага лекарство. Това е само една първа стъпка, при която се получават десетки до стотици възможни химични съединения ("хитове"). Следващата стъпка се нарича in vitro (в стъкло), т.е. трябва да се синтезират намерените "хитове". Тази стъпка обаче съвсем не се извършва в колби, за тази цел има роботи, Роботите във фирмата, която споменах, провеждаха 256 синтези наведнъж. Сега сигурно има и по-модерни, синтезиращи повече съединения едновременно. Продуктите след това трябва да се анализират, да се пречистят и т.н. А в България това го нямаме. Прочутият институт НИХФИ беше закрит и оттук всяка дейност по синтезиране на нови лекарства у нас е преустановена!  

Третата и много важна стъпка се нарича in vivo, т.е. тестване на получените продукти към животни и най-накрая към хора. От само себе си се разбира, че тази стъпка е изключително важна и отговорна. Фирмата, която споменах, Chemie Grunenthal, преживя един изключително неприятен инцидент. През 1954 г. тя разработи лекарството талидомид (Thalidomide). При използването му при бременни жени започват да се раждат недъгави деца, без ръце, с недоразвити крайници. Тези хора и досега живеят между нас. Това показва колко е отговорен третият стадий на разработката на фармацевтични продукти. Нещо, с което никой не се занимава у нас - поради същата причина, която изтъкнах по-горе. 

Трябва ясно да заявя, че 

у нас вече нямаме условия

за извършване на втория и третия етап на разработката на фармацевтични продукти. Нашите фармацевтични производства бяха сведени до таблетиране и пакетиране на вносни продукти, т.е. нови продукти не се разработват. 

Така, че въпросните изследвания на биологично активни вещества със суперкомпютъра ще имат само научна цел. Е, разбира се, и това не е лошо. Най-доволни ще са квантовите химици и физици - разбира се, ако ги допуснат до суперкомпютъра, което не е сигурно, щом ще го слагат не при специалистите, а в "София тех парк". Засега не може да се създаде компютър, който квантовите химици да не задръстят с изчисления на все по-сложни молекули. Така че и в този случай единствено учените ще са облагодетелствани. Тук искам да спомена за един опит квантовата химия да има реално приложение. През 80-те години на миналия век квантовият химик Енрико Клементи заяви: "Дайте ми мощен компютър и аз ще реша проблема с рака". Той се надяваше да започне изчисленията от атомите, после молекулите и така да стигне до клетките. Клементи веднага бе назначен в IBM, тъй като те точно тогава пуснаха матричните процесори. Не съм чул обаче Клементи да е стигнал до клетката. 

Разбира се, този компютър може да се използва за така желаното и дългоочаквано електронно правителство. Обаче за това трябва да има визия, да се създадат множество програмни продукти. Ала такова нещо съвсем не се вижда на хоризонта, въпреки големите обещания и огромните средства, които са налети досега - в крайна сметка 

вместо електронно правителство имаме едно голямо нищо

Лично аз страшно се дразня, когато размахваме разни здравни книжки и през година трябва да ги заверяваме, вместо да се създадат електронни карти, с които и лекари, и пациенти да бъдат улеснени. Компютърът, впрочем, не е проблем за електронното правителство. Ако се създаде нужният софтуерен продукт, електронното правителство би могло да се качи и на по-скромен компютър. 

Тук искам да отворя една скоба. Правителството харчи огромни суми за лицензи за несигурнaта операционна система Windows, вместо да се използват много по-сигурните, безплатни и според мен с по-добър графичен интърфейс дистрибуции на Linux (Ubuntu, Mint и др.). Проникването в базата на НАП стана именно през операционната система Windows. Бавария например още от началото на ХХI век стартира използването на Suze Linux. 

Така че да резюмирам - суперкомпютърът е добре дошъл за учените, ако бъдат допуснати до него, което съвсем не е сигурно. Обаче за икономиката едва ли ще има някакъв ефект. Освен един такъв компютър обаче учените се нуждаят и от по-добри заплати. Това важи с най-голяма сила за най-изявените учени в БАН. 

Е, щом Борисов може да даде милиарди долари за неокомплектовани самолети Ф-16, защо пък да не даде и 40 милиона за суперкомпютър. Няма лошо. Той все повече ни весели със своите изказвания. Голям майстор е да превръща в успех всеки провал! Така след провала с хакерската атака на базите данни на НАП, той коментира, че един "вълшебник" показал, че образованието у нас става все по-добро. Хайде бе, ние ли не знаем колко добро е това образование и какви "вълшебници" излизат от него...  

 

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 150

Самолет сe разцепи на две при кацане в Индия

автор:Дума

visibility 41

В Русия патентоваха препарат срещу COVID-19

автор:Дума

visibility 225

В САЩ критикуват Белия дом заради Китай

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 150

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 509

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 975

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ