14 Април 2021сряда04:36 ч.

Надолу по стълбата

/ брой: 291

автор:Велиана Христова

visibility 33

Нови съкращения и ново намаляване на заплатите готви бизнесът за идната година. Над 70 на сто от работодателите отчитат, че бизнес средата у нас се е влошила през тази година и че догодина ще е още по-зле. Същият процент от фирмите ще се откажат и от европроекти, по които биха могли да набавят някакви пари, защото няма с какво да правят задължителните авансови плащания.
Напоследък в социологическите проучвания страхът от безработица излезе на първо място сред стресовите фактори за българина. Защото най-страшното вече е да останеш без работа, няма къде да те наемат, загиваш си край кофите за боклук. А новите съкращения означават не просто, че равнището на безработицата ще се вдигне още (то и без това е над средното за ЕС), а че работните места се намаляват и който загуби препитание днес, губи и шанса да се оправи утре. А това означава, че България не само не прави опит да се измъкне от кризата, а затъва още по-надълбоко в нея. И в корупцията - също.
Основни показатели за стабилност на икономиката са чуждите инвестиции, ръстът на иновациите и откриването на нови работни места. Чуждите инвестиции през 2011 г. намаляха с почти 41% и са едва 568 млн. евро, а през 2008 г. бяха стигнали до 8 млрд.). Иновации нашите фирми не внедряват, защото грижата им е да оцелеят, не да пускат нови производства. С работните места всичко е ясно - 300 хиляди са съкратени само миналата година, безработните сега са 345 хил., идната ще са над 400 хиляди! Щото всеки трети работодател планира да намалява персонала си. И как няма да е така, когато това правителство нито набеляза, нито предприе каквито и да било антикризисни мерки. Сега Дянковото свиване на разходите и на дефицита до ненормални размери вече дава истинските си плодове по всички брънки на цялата система. След съкращенията идва намаленото потребление от страна на гладните, то пък води до ново свиване на производството, до намаляване на печалбите и данъците от тях, нататък по спиралата - до рязане на образование, наука и здравеопазване. Това на свой ред предизвиква нова беднотия, нови неграмотни работници или направо мране. И т.н. по стълбата надолу.
БСК пак сигнализира, че на бизнеса му липсват висококвалифицирани специалисти, особено инженери. Че няма нужда от администрация и "учещи за директори", каквито излизат на тълпи всяка година от нашите вузове. А къде са ни инженерите? Ами, изтичат в Германия. Там в момента има... рекорден спад на безработицата, тя в Германия е на най-ниското си ниво от 1991 г. насам. Нашите инженери са там, на новоразкрити работни места включително. Стабилизират германската икономика. Защото там й създават условия. Тук условия липсват, хора липсват, производствата обезлюдяват и загиват. По същата стълба - още по-надолу.
Дали наистина най-добрата антикризисна мярка не са предсрочните избори?

  

Президентът веднага свика парламента

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 72

Започна чистка в ГЕРБ след изборния провал

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 72

БСП продължава кампанията "Солидарен Великден"

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Брюксел предлага лекарства и храна без ДДС

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 72

С парите от летището ще пълнят бюджетната дупка

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Eвропейци искат забрана на бензинови и дизелови коли

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 72

Визов режим за ЕС застрашава Македония

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 72

Политически скандал за бъдещето на Балканите

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 72

В търсене на формула

автор:Валентин Георгиев

visibility 92

/ брой: 72

В очакване на гонга за матурите

автор:Деси Велева

visibility 86

/ брой: 72

Спомен за Борис Семерджиев

автор:Емил Янев

visibility 83

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ