20 Септември 2019петък15:55 ч.

Книги

Науката, от която зависят хора и държави

Ниал Кищайни разказва за икономиката ясно, достъпно и с чувство за хумор

/ брой: 112

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 382

Втората книга от поредицата на Йейлския университет - "Малка история на икономиката" от Ниал Кищайни, представя издателство "Дамян Яков". Първата книга, която излезе с неговото лого, е "Малка история на философията".

Книгата на Ниал Кищайни разказва за големите идеи в историята на икономическото мислене - от древността до наши дни, за техните създатели и за историческите събития, които са им повлияли. Икономическата наука оживява като драматична история на дебати и борби между хора и идеи, които често не могат да постигнат съгласие относно решаването на най-належащите проблеми на тяхното време. "Малка история на икономиката" е написана ясно, достъпно и с чувство за хумор. Понятна е за всички, които биха проявили интерес към тази материя, дори за начинаещи. 

Преводът от английски език е на Владимир Германов. Научната редакция и предговорът на българското издание са на Красен Станчев.

"Остроумна и забавна книга, но същевременно пълноценна в обясненията на това - с какво икономистите са допринесли за нашето разбиране на света", посочва Робърт Дж. Шилър, Нобелов лауреат по икономика.

Ниал Кищайни е писател, икономист, преподавател и историк. Своята кариера започва като държавен служител в British civil service - анализатор и изследовател в Близкия изток и икономически съветник на агенциите за развитие на Етиопия, Албания и Палестинските територии. По това време започва да пише различни журналистически материали за всичко - от египетските пустини до новите лъскави банки в Кайро. Кищайни преподава икономика и история на икономиката в London School of Economics и University of Warwick. "Малка история на икономиката", последната книга на Кищайни, е публикувана от Yale University Press през 2017 г.

"Вярвам, че историята на икономическото мислене и икономически борби могат да ни кажат много за нашата настояща ситуация. Интересувам се преди всичко от историите, които си разказваме за нашия икономически свят, защо те са най-важни. Иска ми се да мога да отговоря на всички въпроси, които хората ми задават, и най-вече защо някои икономики се сриват и защо много от нас губят вяра, че днешните икономики са нещо добро", споделя Ниал Кищайни.

По традиция споровете за икономиката са свързани с обхватни въпроси. Капитализмът по-добра система ли е от комунизма? Защо икономиките на някои страни растат толкова по-бързо от икономиките на други?

Икономистите като Рот и Клемпърър насочиха икономическата наука към въпроси, които са по-тесни, но въпреки това много важни. Първите икономисти са били философи и политически мислители, колкото и икономисти. Много от днешните икономисти виждат себе си по-скоро като инженери, които изграждат мостове и язовирни стени. Подобно на инженерите с техните кранове и измерителни прибори икономистите разполагат със свои собствени инструменти - умни теоретични модели и висша математика, за да решават конкретни проблеми. В такъв случай може би не е изненада, че Рот и Клемпърър започват като инженери, едва по-късно се обръщат към икономиката и помагат за превръщането на икономическите принципи в мощни инструменти за оформяне на икономиката на реалния свят.

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 181

Лаура Кьовеши става главен прокурор на ЕС

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 181

САЩ правят коалиция в ООН срещу Иран

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 387

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 354

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 262

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 194

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ