20 Септември 2019петък15:53 ч.

Нека знаят младите...

В Историята не се влиза с едното Бойково потупване

/ брой: 165

автор:Христо Карастоянов

visibility 1284

Приказката на премиера Бойко Борисов, че тези и тези министри от кабинета му щели били да влязат директно в историята, предизвика малко смях, малко ехидни подмятания, малко псувни из форумите, но общо взето беше подмината с някакво такова гузно мълчание. Лично аз не разбрах коя история има предвид той. Защото, ако е просто историята за 12 клас - няма проблем: те вече са там, или поне ще ги впишат есенес.
Ако обаче е искал да каже, че ще влязат в оная История, с голямото "И"... - е, затам вече не знам...
Инак, в първия случай, лошо няма. Трябва да ги запишат в учебника - и не само изброените четирима, а всички, че да ги знаят младите. Кофти е само това, че мозъците на чиновниците, които пишат и одобряват учебниците, са устроени слагачески, и може ли някой да си помисли, че по времето на Сергей Игнатов в учебника може да има и намек за нещо като критичност към дейността на правителството, в което той е образователен министър.
Само като пример: в урока ще има ли нещичко за Трайчо Трайков? Ако да - то какво точно? За Анна-Мария, дето Бойко Борисов я срещнал на разклона, въобще да не питам...
Впрочем премиерът скромно не спомена името си като кандидат-историческа личност, но пък, от друга страна, какво му е скромното? След като лично той е записал посочените като министри в кабинета си и по този начин ги е пуснал в историята, значи той самият е още по в историята. Както и да е.
Сегашното правителство, оглавявано от Бойко Борисов, ни е осемдесет и седмото поред, откакто въобще я има институцията Министерски съвет, пък и откакто я има самата България в новата си история. Предполагам, че от десет души поне седем-осем ще могат да изброят не въобще министрите, а само министър-председателите от последните двайсет и две години. Възможно е петима-шестима да се сетят и за имената на шефовете на кабинетите в предходните четиридесет и две републикански години. Обаче оттам нататък?! И пак казвам - говорим само за министър-председателите, за отделни министри въобще не питам.
Въобще зорлем в историята е влязъл комай само Херострат, дами и господа. Клио ще излезе най-капризната сред всичките си другарки музи. Тя пуща при себе си личности, които единствено тя може да оторизира.
А българската история, представлявана от историческата наука, е още по-коварно нещо. Бойко Борисов може и да иска Цветанов, Дянков, Павлова и Добрев да станат исторически личности; допускам, че днешните официални историци ще приемат да ги впишат в аналите, ама утрешните?!
Или да вземем името на Стефан Стамболов. Убит през 1895 г. Може ли някой да каже колко години след смъртта си тоя човек е "бил в Историята" според жандармерийската историография? И в колко от тия години е бил там като "спасителят на България", а колко като "най-големия сатрап в историята"?
Колко време е пребивавал в Историята Георги Димитров?
Тодор Живков изобщо не е излизал от Историята. Е, и?
Иначе - нищо лошо. Да си ги записва Бойко Борисов. Ако ще и Цачева, и Фидосова да впише в Историята.
Историята това хич не я бърка! Там не се влиза с преброяване, посочване, дори не и с Бойко-Борисово потупване по рамото.

 

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 181

Лаура Кьовеши става главен прокурор на ЕС

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 181

САЩ правят коалиция в ООН срещу Иран

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 387

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 354

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 262

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 194

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ