11 Юли 2025петък09:10 ч.

Снимка БТА

Никулденският шаран - между 7 и 10 лв. за килограм

БАБХ и Агенцията по аквакултури правят засилени проверки

/ брой: 231

автор:Дума

visibility 4674

Дни преди Никулден търговците вече предлагат богато разнообразие от прясна риба. Традиционният шаран обаче ще излезе по-солено на джоба на българите тази година. Проверка по рибните пазари в Бургас установява повишение в цената на килограм шаран в сравнение с миналата година. През тази година цената достигна 9 лева за килограм, докато през миналата е била 8 лева.
Рибарите в Бургаско се радват на добър улов. Този сезон се ловят паламуд, сафрид, барбун и чернокоп, казва пред БТА Константин Дамянов, началник сектор "Рибарство и контрол" в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. По думите му тази година морето дава много риба, черноморската е прясна и е в изобилие. От 500 килограма до един тон риба разтоварва на ден един риболовен кораб, уточни той.
"Заради богатия улов на чернокоп през последните дни цената му падна драстично. От 15-16 лева преди две-три седмици, в момента е около 9 лева за килограм. Шаранът се търгува за около 6-7 до 8 лева. Цената му се е покачила спрямо миналата година. Леко завишение се отчита и при цената на паламуда. В началото имаше в изобилие от този вид, след което уловът намаля, затова сега цената му малко се е покачила, но не прехвърля 10 лева", посочи Дамянов.
Във Варна цената на шарана е около 10 лв. за килограм.
По пазарите в морската столица паламудът върви средно около 15 лв. за кг, чернокопът - 10 лв., калканът 34-35 лв, а цената на лефера достига 45 лв. за кг.
За приготвянето на традиционния пълнен шаран са необходими между 2 и 3 килограма риба. Някои купувачи се насочват директно към развъдниците, където могат да спестят до 30% от цената в търговската мрежа.
Цените в големите търговски вериги са между 7 и 8 лв. за килограм. Предлага се и приготвена риба - печеното филе от скумрия е малко под 20 лв. за кг. Филето от печена ципура е около 7 лв. В някои вериги може да се намери замразена скумрия на промоция за 4,99 лв. за кг.
Някои потребители споделят, че ще заложат на пържен шаран, за да спазят традицията, без да се налага да купуват цяла риба от 2-3 килограма. Други планират да заменят шарана с черноморска риба, която в момента се предлага в изобилие. Търговците уверяват, че до Никулден ще има достатъчно количества шаран, като цената няма да претърпи допълнително увеличение.
Агенцията по рибарство и аквакултури вече започна засилени проверки в тържищата за риба и рибни продукти заради предстоящия Никулден. Те ще продължат до 5 декември включително. Инспектират се язовири, регистрирани и нерегистрирани, всякакви водни обекти, свободни за любителски риболов, пазари и пристанища. Проверява се и дейността по превоза и разтоварването на рибата и рибните продукти.
Българската агенция за безопасност на храните пък проверява търговските обекти. Инспекторите следят за качеството на рибата и морските продукти и условията за съхранение в търговските обекти.

Обиски в енергетиката заради договора с "Боташ"

автор:Дума

visibility 451

/ брой: 125

Въвеждат пълен контрол върху шофьорските курсове

автор:Дума

visibility 462

/ брой: 125

Обявите за работа намаляват

автор:Дума

visibility 382

/ брой: 125

Едва 31% от българите са чували за европроекти

автор:Дума

visibility 418

/ брой: 125

Македонският език отхвърлен в Страсбург

автор:Дума

visibility 472

/ брой: 125

Санчес с мерки против корупцията в Испания

автор:Дума

visibility 467

/ брой: 125

Арестуваха заподозрян за терор в Германия

автор:Дума

visibility 459

/ брой: 125

Единение

автор:Александър Симов

visibility 436

/ брой: 125

За убеждаването

автор:Първан Симеонов

visibility 411

/ брой: 125

Пет препоръки към България от ЕС

автор:Дума

visibility 453

/ брой: 125

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ