12 Април 2021понеделник06:28 ч.

Нов прочит на Вазов

Писателят е не само русофил, но и феодален старец, според речника на Симеон Дянков

/ брой: 153

автор:Лозан Такев

visibility 2339

Една голяма годишнина е в календара ни. Необходимо е само да я забележим и отбележим. 160 години от рождението на патриарха на българската литуратура, най-изявеният русофил Иван Вазов, писател, общественик, министър, дори феодален старец, според речника на министър Дянков. Иван Вазов е и член на БАН от миналия век...
Библиотека "Софийски бюлетин" периодично поглежда в ценностите на българската литература.
Така покрай редица партийни и други документи в поредицата се появиха български и руски песни, творби на Яворов, Ботев, Вапцаров, Смирненски, Славейков... А сега беше наистина ред на Иван Вазов. Затова и се обърнах за подкрепа и съдействие към ръководството на най-голямата политическа сила у нас - БСП. Още преди три-четири месеца. Косвено ми бе отговорено, че се налага да се подготви писмена анотация за необходимостта от подобна подкрепа, нещо като пиар обяснение каква ще е ползата за БСП, ако подкрепи много скромно финансово изданието. Почти приех обидно да обяснявам необходимостта от подобен литературен факт... А може би така трябваше преди време да се изисква писмено анотиране на необходимостта от участието на редица чалгапевци, на "Комиците" в кампаниите на БСП за изборите... Преслава и Анелия доведоха хиляди деца в градинките да пеят с тях "яките" си парчета, Азис събра населението на Смолян, "Комиците" правиха кампания с фокусите на Ненчо и Ненка в Южния парк пред двеста избиратели... А отклонихме видни български артисти и певци заради цитираните по-горе участници в кампанията на БСП за поредни избори... Комиците и смешниците спечелиха, БСП загуби и избори, и доверие, и интелигенцията си...
Сега ми бе поискано аргументирано предложение и обяснение каква ще е ползата за БСП, ако подкрепи подобно издание... Такова издание излезе и без финансовото съдействие на НС на БСП. Благодаря на Антон Илиев, български бизнесмен, родолюбив и патриотично настроен гражданин.
А ползата за БСП, продължавам да смятам, щеше при всички положения да е по-голяма дори от участието й в тройна коалиция с наследници на Фердинанд и Осман, довело я до пагубни резултати след това. Книгата "Иван Вазов в интернет и на офсетова хартия", дело на издателска къща "Александрова дизайн", е в книжарниците... За да потвърждава истината, че Иван Вазов не е улица, не е общински пазар, не е само национален театър, не е жилищен комплекс, читалище и училище. Но и паметник. Паметник срещу Дома на Москва в столицата в някогашната сграда на руското посолство у нас. С Вазов можем само да се гордеем. И да не го забравяме. Да не го вадим от читанките и да не прекрояваме учебните програми заради негови стихотворения и произведения.
Неотдавна в Рим се появи и паметникът, дело на Величко Минеков, с който бе отбелязан 160-ият рожден ден на поета. А и чужденците у нас виждат онова, което сами не забелязваме. У нас има дух, възрожденско чувство. По улиците се продават цветя и книги. Така, както почти никъде по света. Продават се и се подаряват още книги и цветя... В една бедна страна, в една страна, където кризата играе лоша шега най-вече в културата.
И ако моят скромен съставителски и издателски труд с малкото джобно издание, излязло благодарение на помощта на Антон Илиев и приятели в юбилейната за българската литература година като памет и синовен поклон пред името на патриарха на българската литература, стигне и до вас, прелистете 128-те му странички, направете своя нов прочит на онова, което трябва да си припомняме от време на време в иначе нелекото всекидневие на всеки от нас - писател и читател.

Зов за помощ

автор:Дума

visibility 86

Борисов пак ще връща публиката на стадионите

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 70

Кристиан Вигенин: Измамно е усещането, че БСП е смазана

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 70

Иво Христов призова ГЕРБ да върнат мандата

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 70

Българското агнешко ще е с 20% по-скъпо

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 70

Ще компенсират перничани заради авариите с парното

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 70

Затворените ресторанти сринаха производството на алкохол

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 70

Късната пролет увеличи потреблението на ток

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 70

Примирието в Донбас масово се нарушава

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 70

ВМРО-ДПМНЕ атакува вътрешния министър

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 70

Белият дом планира високи социални разходи

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 70

"Дивайнгейт" разкри раздора между Мишел и Лайен

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 70

Без БСП рискуваме да върнем ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 124

/ брой: 70

След изборите: Всичко не е така

автор:Мирослав Попов

visibility 143

/ брой: 70

Датата

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 70

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ