30 Септември 2020сряда08:12 ч.

Нова година - нова лъжа!

Дори и след намаляването с 5% на цената на парното, то е със 17% по-скъпо, отколкото през януари 2010 г.

/ брой: 4

автор:Радко Ханджиев

visibility 1581

Честита Нова година ни пожела правителството с нова лъжа: цената на парното падала с цели 5%. В действителност парното поскъпва с повече от 17 на сто спрямо януари 2010 г., факт, който не е убегнал от вниманието и на други медии. "Да вдигнем наздравица с наполовина пълна чаша", иронизира поредната лъжа на властта нашият колега от в. "Труд" Пламен Енчев.
Впрочем ДУМА от години алармира за грабежа чрез парното. Така например през десетилетието 1996-2005 г. цената, по която топлофикациите купуват газа от "Булгаргаз", нараства с 200%, докато "цената" на топлото -  с 2760%. Или изявленията на Шушулов, сега и на Семерджиев, че по-високата "цена" на топлото следвала повишаващата се цена на газа, е въвеждане в заблуждение, или нагла лъжа. Структури на властта, вкл. "регулаторът" Шушулов, а сега Семерджиев, са част от схемата, по която продължава да се краде чрез парното. Нещо повече, и нека дебело подчертаем това: т.нар. Държавна комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е нелегитимна. Съгласно директива на Европейския парламент и на съвета относно общите правила за вътрешния пазар на енергия, вкл. електроенергия (параграф 3.2.2), националните регулаторни органи трябва да бъдат "независими от правителството и да имат широки пълномощия по отношение както на мрежите, така и на пазарите за доставка". Всеки може сам да провери това в:
(http://eur-еx.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2008:0906:FIN:BG:HTML)
С други думи, регулаторът трябва да бъде независим, а не държавен. Властта обаче продължава да се разсейва, да поддържа с парите на данъкоплатците, с нашите пари, една нелегитимна държавна структура, един нелегитимен придатък на престъпните мрежи. По такъв начин властта продължава да поддържа дейности, които престъпват законодателството и нормите на ЕС. Защото след като съгласно императива на Евросъюзната директива регулаторът е нелегитимен, това означава, че актовете на ДКЕВР са нищожни и не могат да пораждат правно действие.
Така е в правовите държави. Не и у нас. У нас само се говори за съблюдаване на евросъюзните норми. Преди година премиерът Борисов лично обяви, че електроразпределителните дружества са ограбили държавата и народа с близо 2 милиарда лева. Нещо да се промени оттогава? Да спряха грабежа на монополистите? Да ни върнаха ограбеното? Как да стане това обаче, след като монополистите си имат министър? Как да стане това обаче след като властта продължава престъпването на евросъюзните норми и да деструктурира държавността?
Вече никой не се съмнява, че "Топлофикация" е един от тези канали, по които се деструктурира държавността. Иде реч следователно за организирана престъпност, за "енергиен фашизъм", както писа преди време и в. "Труд". Впрочем няма организирана престъпност извън подкрепата и закрилата на организационни структури в най-високите етажи на властта! Нито една мафия не е в състояние да тероризира гражданите, да граби безнаказано огромни суми, ако не разполага с политически комфорт, ако няма протекцията на политици и в законодателната, и в изпълнителната, и в съдебната власт. Твърдят го всички специализирани учебници и справочни издания. Изучава се във всички правозащитни академии, вкл. в тази на МВР в Симеоново, вкл. в Международната полицейска академия на ФБР в Будапеща (ILEA), където е специализирал и вицепремиерът Цветанов. Политическият чадър или политическата протекция (access to political protection) се сочи като неотменна характерна черта на организираната престъпност.
Случаят с "Топлофикация" само потвърждава, че става въпрос за подобна мафия. Налице е пряк умисъл и корист от страна на длъжностни лица на "Топлофикация" и свързани с нея чиновници от ДКЕВР и енергетиката: те съзнават общественоопасния характер на своето деяние, предвиждат и искат настъпването на обществено опасни последици. Измамите и грабежът им засягат обществените интереси в такава висока степен, че накърняват основите на държавността и личностната ценностна система, сочи професорът по наказателно право и прокурор във Върховната касационна прокуратура Борислав Йотов в неотдавна издадената монография "Документната измама", за която писа ДУМА.
Действията на "Топлофикация" са като на ония бандити от ранния преход, които рекетираха собствениците на магазини и фирми, искаха пари, за да се грижели за тях. Влизаха с взлом в домовете на хората, ограбваха ги, за да ги накарат да се застраховат, сочи и писателят Емил Измирлиев в наскоро публикуваната книга "Бандитската топлофикация" (изд. "Български писател", С., 2010). Властта обаче нехае, а това е в интерес на монополистите и затова си затваря очите. Може да се досетите защо. "Не може насилствено да налагаш услуга. Това го има само в тоталитарните системи. Но аз си мисля, че дори при такава система, ако се появи такъв проблем, той отдавна щеше да бъде решен... Питал съм в ДАНС нямате ли отдел, който се занимава със социални кризи? Оказва се, че по времето на социализма е имало, а сега - не. И това е Агенцията по сигурността, не реагира по никакъв начин", заключава авторът.
Основателен е въпросът: в състояние ли сме да се справим с топлофикационната мафия? Можем ли се пребори с нея? Практиката показва, че това е възможно. Доказателство са хилядите съдебни актове от последната година, които отхвърлят наглите претенции на монополиста. Десетилетната битка срещу "Топлофикация" е на път да бъде спечелена от прохождащото гражданско общество. Според директора на "Топлофикация" - София, Стоян Цветанов, близо 60 000 абонати от общо 270 000, отказват да се подчиняват на рекета на топломафията. Това са грамотни граждани, те са наясно, че законът ги задължава да не сътрудничат с мафията, да не се поддават на заплахите й, да не й плащат. Очевидно налице е сериозен полъх на гражданско общество у нас.
За да победим мафията, нужно е обаче енергичното участие на всички граждани, на цялото общество в битката за правов ред, за върховенство на закона, в битката за демокрация. Защото пътят към истината е трънлив и труден. И защото властта се опитва да тури намордник на съдебната власт. Да постави на колене ония съдии, които следват дълга си, търсят истината, съблюдават върховенството на закона. И чиито съдебни актове отхвърлят наглите претенции на престъпните монополисти.
За да победим мафията, нека излезем на улицата заедно. Нека не си въобразяваме, че може да се спасяваме поединично. Заедно и енергично да се противопоставим на монополистите. Да помогнем да се изринат авгиевите обори на властта и на първо място - нелегитимният престъпен регулатор. Защото няма трудни неща, когато, независимо от мястото ни в живота, избираме привилегията да отстояваме истината. Да разсейваме мъглата на усърдно скалъпваните лъжи. Да разкриваме непоколебимата действителност. Да участваме пряко в битката за правов ред, за конституционното управление. Да защитим демокрацията!
Д-р Радко Ханджиев
Bulgarian Press Pool-Budapest
 

Яйца за Караянчева в Благоевград, освиркаха Гешев в Хасково

автор:Дума

visibility 217

Румен Радев: Не съм снемал подкрепа от Корнелия Нинова

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 185

"Отровното трио" сезира ЕП как министри прикриват корупция

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 185

КНСБ предлага 300 лв. минимална пенсия и таван от 1400 лв.

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 185

Ремонт по „Тракия” ще е по-скъп от строежа

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 185

Над 60% от българите са намалили разходите си

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 185

Чиновниците разбират е-управлението като пращане на имейл

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 185

Външният дълг се е увеличил с 581 млн. евро през юли

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 185

Мощна градушка и проливен дъжд блокираха Истанбул

автор:Дума

visibility 177

Турция няма да праща военни в Карабах

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 185

Чехия ще връща извънредното положение

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 185

Орбан иска оставката на зам-председателя на ЕК

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 185

На 100 секунди от Армагедона

автор:Георги Георгиев

visibility 258

/ брой: 185

Законите трябва да са в синхрон с народното сърце

автор:

visibility 145

/ брой: 185

Месец септември

автор:Никола Инджов

visibility 156

/ брой: 185

Трябва ни преоценка на нашето земеделие

автор:Въто Христов

visibility 141

/ брой: 185

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ