02 Юни 2020вторник02:00 ч.

Нови изменения на неразбраното изменение

/ брой: 4

автор:Веселка Венкова

visibility 689

Зам.-председателката на парламентарната комисия по труда и социалната политика Светлана Ангелова гръмко обяви във вторник, че поради "неясноти", отнасящи се до ползването на платения годишен отпуск за 2010 г., Кодексът на труда и Законът за държавния служител отново ще бъдат изменени - своевременно. "Изменението" трябва да регламентира, че отпуската може да бъде ползвана до 31 декември 2011 г. и няма да се губи. Ако обаче не е употребена по предназначение през календарната година, за която се полага, от нея ще могат да се прехвърлят до 10 дни за следващата.
Неяснота определено има, но тя не е в законите, нито стои пред тези, които трябва да ги прилагат. Просто не е ясно на законодателя какво е приел. Става все по-очевидно, че писаните от "някого" поправки не са ясни на "законотвореца", откъдето произтича и конфузът. Защото горките парламентарни юристи, специалисти по всичко, набързо се оплетоха в тълкуванията на синдикати, работодатели и експерти от МТСП. И вместо да почетат и да се опитат да мислят със собствените си глави, те решиха набързо - ще променят отново.
Изрично в чл. 173, ал. 2 от КТ и чл. 57, ал. 3 от ЗДС е записано, че платеният годишен отпуск се ползва до края на календарната година, за която се полага, като в КТ е използвана формулировката: "Работникът или служителят е длъжен да използва платения си годишен отпуск до края на календарната година, за която се полага", а в ЗДС: "Държавният служител ползва платения си годишен отпуск до края на календарната година, за която се полага. Органът по назначаването е длъжен да разреши платения годишен отпуск на държавния служител до края на съответната календарна година, освен ако ползването му е отложено".
От пръв прочит става ясно, че законодателят е пожелал платеният годишен отпуск да се ползва до края на календарната година, за която се полага и е въвел задължение на работника или служителя - да го поиска, а на работодателя или назначаващия орган - да го осигури. Дотук неясноти няма, но възниква въпросът какво става, ако този отпуск не се използва. Губи ли се той, или следва да се отложи за следващата година, за да бъде запазен? Отговорът е категоричен и ясно разписан в чл. 176, ал. 3 от КТ и чл. 59, ал. 5 от ЗДС, съгласно които правото на платен годишен отпуск се погасява след изтичане на две години от края на годината, за която се полага този отпуск.
От друга страна, отлагане ползването на платен годишен отпуск е предвидено в чл. 176, ал. 1 от КТ и чл. 59, ал. 1 от ЗДС, но не с цел да се запази отпускът, който иначе би бил загубен, а само в случай че работникът или служителят желаят да го използват, но работодателят или назначаващият орган не могат да осигурят ползването му поради важни производствени причини или когато нуждите на службата го налагат.
Никъде не става дума за загуба на полагащия се за 2010 г. платен годишен отпуск, нито за задължение да бъде прехвърлен неизползваният за следващата календарна година. Всичко е кристално ясно, твърдят юристи, които познават материята и четат законите внимателно. Правото на отпуск се погасява с изтичане на две години от края на годината, за която се полага.
Въпреки това законодателят ще "поясни" от неразбиране яснотата, като смята да запише, че този - отпускът за 2010 г., следва да се използва в срок до 31 декември 2011 г., което пък спонтанно навява спомен за обявения като противоконституционен текст на параграф "3е" от Преходните разпоредби на КТ, в който по същия уточняващ начин бе записано, че неизползваният до 1 януари 2010 г. платен годишен отпуск за предходни календарни години може да се ползва само до 31 декември 2011 г. Безумието е очевидно, но "специалистите" в НС не го виждат и не са в състояние да проумеят нонсенса. Затова отново ще създават работа на конституционните съдии и страх от собствената си безпътица в обществото.
От всичко изприказвано и изписано през миналата година не стана ясно на широката публика как законодателят в 41-ото НС разбира отпуската. Конституционно право ли е платеният годишен отпуск или законово задължение. Щото, ако е право, никой не може да те задължи да го ползваш в срок.
 

Природният газ по-евтин, парното - не

автор:Мая Йовановска

visibility 116

/ брой: 102

КЗП проверява програмата за безлихвени кредити

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 102

Под 10% от хотелите и ресторантите в Банско работят

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 102

Природният газ поевтинява с 9 %

автор:Дума

visibility 117

Над 4000 са арестувани в САЩ

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

Гърция ще дострои оградата по границата с Турция

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 102

Кремъл очаква подробности за поканата за Г-7

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 102

Гулю-гулю-гулю!

автор:Велислава Дърева

visibility 141

/ брой: 102

Един от великолепното съзвездие

автор:Трифон Митев

visibility 98

/ брой: 102

Датата

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ