29 Октомври 2020четвъртък19:04 ч.

Тодор Димитров, председател на Студентския съвет на НАТФИЗ:

Обучението е като бебето - не става за 4 месеца

/ брой: 249

автор:Велиана Христова

visibility 843

- Колегите ви от СУ казаха, че с наличните сега пари студенти не може да бъдат обучавани. Вие как мислите?
- Нашите искания са общи - на студентите от четирите вуза - Софийския университет, Художествената академия, Консерваторията и НАТФИЗ. Притиснали са ни до стената, трябва да затворим врати и да спрем обучението. С това е нарушено качеството на образованието. Не е въпросът да се закърпи някак настоящата година и да се дадат някакви пари в последния момент, за да ни затворят устата. Въпросът е да се гледа в мащаб, в перспектива. Трябва да се преразгледа тригодишната бюджетна рамка, да се работи за това догодина да не се стигне пак до същата патова ситуация, да не се стига до това да затваряме увниверситети, а в същото време да пледираме, че приоритет на правителството е висшето образование
- Обучението по изкуствата е сред най-скъпите, но пък студентите са малко по принцип. Така ниското финансиране ви ощетява два пъти. Вие в каква специалност сте?
- В актьорско майсторство. Наистина творческите специалности са най-ощетени. Защо? Защото се стопира творческата дейност. Ние ще затворим вуза в двата най-хубави за работа месеци, в които трябва да се играе. Едно представление трябва да изживее своя живот, своя процес на развитие, то не е просто да вземеш определени часове и да изпълниш учебните планове. Има процес. Едно бебе не може да се роди за 4 месеца, то трябва да се износи девет месеца. Същото е в Художествената академия - там няма как да се съхраняват материалите, ще се съсипят при престояването.
- Как трябва да се разпределят средствата във висшето образование?
- Трябваше да го има принципа на равнопоставеност между висшите училища, той беше нарушен, от едни беше взето много, от други - по-малко. Това положение трябва да се оправи. Ние разбираме, че ситуацията е тежка, че за да се даде на едни, трябва да се вземе от други. Разбираме, че на правителството му е трудно. Но трябваше да има приоритети и баланс. Не може едни да бъдат унищожени, пък за сметка на това други да бъдат фаворизирани. И при това в ролята на ощетения да е тъкмо висшето образование. Така не се прави никъде.
- Какви са настроенията в НАТФИЗ, ще продължите ли с протестите?
- Най-вероятно ще продължим. Напрежението е ескалирало и сред студенти, и сред преподаватели. Ако стигнем до затваряне на вуза заради безпаричие, естествено излизаме пак. Сега ни предстои следващият протест - на 1 ноември, в Деня на будителите. 

Икономиката няма да издържи второ затваряне

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 206

Програмите за коронакризата са с ниска ефективност

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 206

Европарите ще са с 4,6 млрд. лв. по-малко

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 206

Външният дълг стигна 63,5% от БВП

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 206

Полският президент отстъпва за абортите

автор:Дума

visibility 123

Мадрид се затваря за празниците

автор:Дума

visibility 111

Франция повиши нивото на готовност срещу тероризъм

автор:Дума

visibility 111

Европа остро осъди терора в Ница

автор:Дума

visibility 150

Сталин пише стихове, и то какви!

автор:Христо Георгиев

visibility 604

/ брой: 206

Прекрасните пейзажи на Цвета...

автор:Лозан Такев

visibility 508

/ брой: 206

Правото на строеж срещу правото на въздух

автор:Деси Велева

visibility 300

/ брой: 206

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ