17 Май 2024петък13:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Отменят чартъри, няма чужди туристи

70 на сто от хотелите в „Слънчев бряг” още са затворени

/ брой: 120

автор:Дума

visibility 1321

За този месец са отменени 98% от чартърните полети, с които в страната пристигат 85% от чуждите туристи. Не е ясно и дали ще се осъществят заявените на летище Бургас полети и за следващия месец. Липсата на туристи остави над 70% от хотелите в най-големия курорт по южното Черноморие "Слънчев бряг" затворени, оплакват се хотелиерите. Летният туристически сезон е под сериозна заплаха.

В момента в чужбина имало информация, че у нас е тръгнала втора вълна на коронавируса, заради което туристите се страхували и отменяли резервациите си. Всеки ден имаме анулации, до момента вече са на 80%, обясниха туроператори. От бранша настояват за по-активна кампания от страна на посолствата ни и реклама на българското черноморие.  

Седмица преди да влезе в сила новата по-ниска ставка за данък добавена стойност (ДДС) върху ресторантьорските услуги, от бранша на заведенията се усетиха, че "реверансът" всъщност няма да важи за всички. В официална позиция от  Сдружението на заведенията в България казват, че не знаят "откъде и как в последните дни беше анонсирана идеята, че доставката на храна ще бъде облагана с 20%, а не с 9%". Писмото е подписано и от Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията. То е изпратено до финансовия министър Владислав Горанов и до Людмила Петкова, директор дирекция "Данъчна политика".

Ресторантьорите настояват за ясно определящи текстове в наредбата, в които категорично да бъде посочено кои заведения и на какъв принцип ще могат да се възползват от диференцирана ставка на ДДС. "За тези от тях, за които новият закон няма да бъде приложим, да не се прилага и по-високият осигурителен праг", искат от сдружението. Според тях по този начин се налага разделение в бранша и се създават условия за нелоялна конкуренция и корупция.

"Булгаргаз" съди "Газпром" за 400 млн. евро

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 91

КЕВР: Евтиното парно ще доведе до по-скъп ток

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 91

Изпитът за ловци поскъпва

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 91

Състоянието на Фицо остава "много тежко"

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 91

Нидерландия ще има дясно правителство

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 91

Скъсаха Преспанския договор в Атина

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 91

Извънредно положение в Нова Каледония

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 91

5 куршума

автор:Таня Глухчева

visibility 214

/ брой: 91

Стъкмистика

автор:Мая Йовановска

visibility 186

/ брой: 91

За достойна България в мирна Европа!

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ