03 Август 2020понеделник23:22 ч.

Партиен алтруизъм

/ брой: 85

автор:Мария Нинова

visibility 2459

В политиката, както и в почти всички останали сфери, приликата е, че всеки гледа в канчето на другия. Експерти бол за това как и какво другите трябва да правят. Акъл на едро - колкото щеш.
Вчера служебният премиер си позволи да коментира действията на партия, с която няма нищо общо, и бъдещата работа на друго правителство. В последните десет дни Огнян Герджиков на няколко пъти в пространството пусна думите "партиен егоизъм" по адрес на БСП. Причината е решението на ръководството й досегашният вицепремиер от социалистическата партия Деница Златева да не участва в бъдещия кабинет на ГЕРБ. В качеството си на какъв Герджиков реши да дава акъл? На член на БСП? На гласуващ за БСП? На отритнат от БСП? На издигнат от БСП? Разбира се, вътрешнопартийните решения може да ги коментират и кибиците, но едва ли мястото за това е при отчет на работата на служебно правителство.
Тезата на Герджиков е, че когато нещо е от национално значение, трябвала колективна отговорност. И отново изниква мантрата, че нямало ляво и дясно. Има, и още как. И повече от всякога се нуждаем от ясно очертаните различия. Защото ключовият избор пред БСП бе дали да стане съучастник на хора, които превърнаха корупцията в начин на живот, а живот на останалите в борба за оцеляване. 
Дали с предложението на Борисов, Златева да запази поста си се е целяло в бъдещ план да има виновник извън редиците на ГЕРБ, може само да гадаем. Но непоследователното поведението на Борисов ни навежда точно на тази мисъл. Защото в ГЕРБ все няма виновни, а някой друг опира пешкира. Страшното е, когато отново започваме да се връщаме назад и да наблюдаваме едно поклонничество пред бившите бъдещи управляващи. Щом служебен премиер започва да ни говори за такива "неистови желания", та даже се опитва и да ги сбъдва, нещата няма да се докарат до нищо ново. И май вече не говорим за партиен егоизъм, а за партиен алтруизъм.

Борисов радва администрацията с 30% скок на заплатите

автор:Дума

visibility 5

Търсят кой е записвал Борисов

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 147

Половината българи не одобряват Гешев

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 147

2 млн. по-малко чужди туристи у нас заради КОВИД

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 147

Всеки двадесети търговец е загубил 90% от приходите си

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 147

В АПИ още не знаят колко са опасните мантинели

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 147

Русия пуска ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 147

Помощник на Тръмп иска добри отношения с Русия

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 147

Берлин зове за твърда позиция спрямо Китай

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 147

Кратки новини

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 147

И Десети ноември няма да помогне

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 132

/ брой: 147

Защо властта мрази българската музика?

автор:Альона Нейкова

visibility 142

/ брой: 147

Датата

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 147

Ново време

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 147

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ