02 Юни 2020вторник06:26 ч.

Пилат Цацаров

/ брой: 65

автор:Алеко Бичевски

visibility 1582

Живеем във време, в което като че ли цялата държава е в оставка и останаха само два легитимни органа на власт - президентът и главният прокурор. Плевнелиев криво-ляво сглоби някакво служебно правителство и се отърва от отговорност. Над обвиниттел №1 обаче висят много въпроси, на които той не отговаря. Измъква се, в стил "Пилат Понтийски".
Типичен пример за това бе свадата между премиера и Доган по въпроса кой кого поръчал, стигнала и до прокуратурата. Нашият Пилат въртя-сука и накрая проверката приключи с отворен финал - и Бойко Босиров цял, и Доган сит. Имало нещо недостоверно, но то не било класифицирана информация. Като не е класифицирана, защо на информацията пише "Строго секретно!" Но този случай бе, общо взето, в сферата на градската клюка.
Всъщност големият тест за главния прокурор бе т.нар. Дюнигейт, чието избухване съвпадна с неговото избиране. В този емблематичен корупционен сериал е оплетен целият антураж на прехода - политици, кметове, главни архитекти, футболни президенти, кумове, сватове, офшорки и пр. Тук, ако обвинението се беше захванало здраво и отговорно пред нацията и държавата, можеше да хвърчи пух и перушина. Уви. Главният прокурор не издържа теста. Отнесе го местният кмет, който има най-малка вина, и нещата бяха заметени. Дали защото в измамата бяха намесени лица, свързани със силните на деня, с Цецо Кумецо и др.? Така или иначе, останаха да висят със страшна сила въпросите:
* Защо 29 дка дюни бяха продадени на десетократно по-ниска цена от пазарната?
* Кой ги подари?
* Кой се обогати с близо 5 млн. лв. само за една нощ?
* Как така няма виновни?
Вместо това главпрокурорът сърфира по уличното недоволство и се е заел да отнема лиценза на ЧЕЗ. Всичко останало е несериозно, недоказуемо, все нещо не става, все нещо правно непросветените не го разбират. Сега ЧЕЗ е най-важното! Сега прокуратурата ще оправя цените на тока и сметките на гражданите. Тук обаче трябва да се отбележи, че прокуратурата изземва функциите на легитимен държавен орган, който е извън системата на съдебната власт. Конституцията не отрежда такова правомощие на главния прокурор. В чл. 126 там пише: "Главният прокурор осъществява надзор и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори".
Главният прокурор трябва да знае, че ЧЕЗ не е случайна компания. Тя е една от най-големите енергоразпределителни компании в Европа. И една неизпипана, прибързана, а недай, Боже, и неконституционна атака срещу нея може да доведе до огромен международен скандал. Вместо да изземва правомощия на ДКЕВР, по-полезно би било главният прокурор да разследва кой продаде и кой купи 34% държавно участие в ЧЕЗ на силно занижени цени, ощетявайки по този начин българските данъкоплатци и българската държава, чиито интереси той трябва да охранява. Това е негова работа. Ако, разбира се, му стиска. Да разследва къде отидоха 17 млрд. лв., похарчени в повече за мандата на това правителство в сравнение с предишното. И защо въпреки това хората не могат да си плащат сметките и излязоха на гладни бунтове.
Депутати от левицата занесоха списък с двайсетина актуални корупционни теми, свързани с настоящата власт в оставка, подлежащи на разследване. Сигурно има още 200. Те чакат главния прокурор. Държавата чака главния прокурор. Протестиращите чакат главния прокурор. Нищо чудно следващата им мишена да стане той.
В този драматичен период на разпадане на държавността България отчаяно се нуждае от главен прокурор. А не от Пилат Цацаров. Когато властите една след друга деградират или дезертират, е необходима здрава прокурорска ръка, която да въздаде справедливост. От там ще започне възстановяването на реда.
Дали мускулите на г-н Цацаров най-после ще заякнат?

Природният газ по-евтин, парното - не

автор:Мая Йовановска

visibility 116

/ брой: 102

КЗП проверява програмата за безлихвени кредити

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 102

Под 10% от хотелите и ресторантите в Банско работят

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 102

Природният газ поевтинява с 9 %

автор:Дума

visibility 117

Над 4000 са арестувани в САЩ

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

Гърция ще дострои оградата по границата с Турция

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 102

Кремъл очаква подробности за поканата за Г-7

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 102

Гулю-гулю-гулю!

автор:Велислава Дърева

visibility 141

/ брой: 102

Един от великолепното съзвездие

автор:Трифон Митев

visibility 98

/ брой: 102

Датата

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ