04 Март 2021четвъртък21:51 ч.

ново:

Пролетен ден с температури до 20 градуса Пролетен ден с температури до 20 градуса

Писането на ръка се превръща в екзотика

Графология

Писмо ви пиша... по неволя*

Красивият почерк се превръща в голяма рядкост сред по-младите поколения

/ брой: 15

автор:Альона Нейкова

visibility 1027

Нарастващата популярност на компютрите, смартфоните и други високотехнологични джаджи постепенно лишава хората от възможността да изразят мислите си, като ги напишат с химикалка върху лист хартия, на страница от тефтер или тетрадка. Мнозина от нас получават всеки ден десетки послания на електронната поща. Но те са предимно служебни или са свързани със спорадични ангажименти и интереси. Позабравени са популярните преди години картички със собственоръчно написани пожелания, изпращани за някой личен или международен празник.

Напоследък и децата пишат все по-рядко с химикалка, като предпочитат дори есетата да нащракат на лаптопа. Затова и красивият разбираем почерк се превръща по-скоро в изключение, твърдят експерти. И разкриват, че с негова помощ може да се определи полът на автора му. На дамите са присъщи по-закръглени букви и по-меки връзки между тях, докато мъжете обикновено несъзнателно залагат на остри линии, макар че някои елементи са характерни и за жените, и за господата.

Според многобройни изследвания благодарение на почерка може да се установят над 500 черти на характера - доста повече, отколкото вероятно ни се иска. Навремето на графологията се е обръщало специално внимание във важни сфери на живота, като например при кандидатстване за работа. Специално обучени експерти анализирали големината на буквите, формата им, отстъпа между думите и т.н. - всичко онова, което правим, без да се замисляме.

Значението на размера

Смята се, че ако човек има дребен почерк, той е притеснителен, затворен, но в същото време е много внимателен и усърден.

Средната големина на ръкописните букви разкрива уравновесена личност, с лек характер, добра комуникативност и бързо приспособяване към всякаква обстановка.

Едри думи редят общителни, праволинейни хора, които обичат да са в центъра на вниманието. Също така те без усилие успяват да запазят самообладание дори в много напрегнати ситуации.

Тайната на разстоянието

Когато между думите, написани на ръка, има голяма дистанция, това означава, че авторът им цени свободата си и не обича да е припрян.

Малкият интервал разкрива, че човекът не обича самотата и понякога, дори съвсем неволно, може да се държи като досаден натрапник.

Посоката на наклона

Експертите са на мнение, че когато почеркът е накривен надясно, това е знак за отвореност към нови впечатления и готовност да се натрупа допълнителен опит.

Ако буквите са почти перпендикулярни на реда - стоят изправени и подредени като войници, това сочи, че стопанинът им е логичен и практичен, винаги залага на разума, а не на емоциите.

Сочещите наляво думи принадлежат на човек, който обича да се държи настрана и да работи незабелязано. Но когато става дума за десничар, всъщност наклонът в противоположна на писането посока е символ на бунтарския дух.

Формата на буквите

Когато всичко в думата е свързано по всички правила на правописа, преподаван още в първи клас, това означава, че хората с такъв почерк следват желязната логика в живота. Но всъщност до всяко решение стигат с огромна предпазливост, премисляйки възможните плюсове и минуси.

Острите букви разкриват, че човекът е умен, любознателен, обаче често е погълнат от себе си и дори агресивен.

Закръгленият почерк е присъщ най-вече на творческите личности.

Силата на натиска

Колкото тя е по-голяма, толкова човекът има по-изразено чувство за дълг, отговорен е и хората го смятат за много сериозен. От друга страна, често това е показател за изблик на емоционална реакция на получена критика.

Лекото докосване на листа с химикалката е показател на недостатък на жизнената енергия. В същото време индивидите, които пишат по този начин, са емпатични и винаги съчувстват на другите.

Помнете - вашият почерк е уникален и неволно може да разкрие онова, което за другите обикновено остава в тайна. Имайте предвид обаче, че всеки може да се научи да пише красиво, но по-важното е делата ни да не са грозни.

Отпечатък на характера

Специалисти умеят да разгадават психофизичното състояние само по почерка, както и да определят дали човекът е писал в неудобна поза или е бил под влиянието на алкохола.

Съществуват определени методики, с помощта на които може да се установи възрастта на автора на дадените редове, а също и някои негови характерни особености. Например, по почерка си личи, че индивидът има проблеми със зрението, като най-често става дума за далекогледство. Експерти разкриват, че при такива хора са налице индивидуални особености на ръкописа. Ако се сравнят текстове, създадени в различни периоди от живота, става ясно дали човекът е бил засегнат от определени заболявания, като инсулт или инфаркт, които нарушават двигателните навици и променят почерка.

За да се разбере на кого принадлежи даденият подпис, не е достатъчно да се сравнят само два документа. Необходими са поне няколко и е за предпочитане да са от различни периоди, защото начинът на писане се пременя през целия живот. Но все пак се запазват определени особености като например някои главни или малки букви или съединителните връзки помежду им.

Любопитен факт е, че почерците на няколко души наистина може много да си приличат, но все пак няма абсолютно еднакви. Дори близнаците, които имат идентични гласове или външен вид, пишат по съвсем различен начин. Както отпечатъци на пръстите им са изключително близки, но не са едни и същи, така и графичните знаци, възпроизвеждани на ръка от родените в един ден братя и сестри, притежават определени особености.

* Началото на посланието на Татяна Ларина до Евгений Онегин от прочутия роман в стихове на А.С. Пушкин

България замесена в злоупотреби с агросубсидиите

автор:Дума

visibility 403

/ брой: 43

С 25% поскъпна олиото само за три месеца

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 43

Поемаме нова порция дълг

автор:Дума

visibility 350

/ брой: 43

86% срив на въздушния трафик, билетите - до 30% по евтини

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 43

Германия удължава строгите мерки до 28 март

автор:Дума

visibility 199

Над 100 вторични труса след 6.2 по Рихтер в Гърция

автор:Дума

visibility 193

Си Ен Ен: Разпада се стратегията на ЕС за ваксините

автор:Дума

visibility 485

/ брой: 43

Защо сме най-бедни в Европа

visibility 34

/ брой: 44

Датата

автор:Дума

visibility 32

/ брой: 44

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ