По 20 Е-та има в сандвичите, продавани около училищата
/ брой: 199
Средно в един сандвич се откриват 20,5 отделни Е-номера. Рекордът е на сандвич с пиле в сладко-кисел сос с 35, а в другата крайност е продукт с моцарела с 5 добавки. Това е установила проверка на "Активни потребители" на пакетирани сандвичи, продавани край училища. Всички Е-та(стабилизатори, подобрители на вкуса и аромата и пр.) са разрешени за влагане в храни. Проучването е направено на базата на 36 марки пакетирани сандвичи в София, Варна, Шумен, Перник, Велико Търново и Благоевград, като пробите са купени в края на септември и началото на октомври.
Масово етикетите съдържат непълна или нечетлива информация, като само 33% от проверените марки са с коректно и цялостно описание. В 1 от 4 няма зеленчуци, в останалите присъстват очевидно повече за красота - само в 2 марки количеството на зеленчуците надхвърля 10% от общото тегло на продукта. Палмово масло има в имитиращи млечни продукти. "Всички сандвичи са приготвени от индустриални месни продукти - колбаси, шунка, филе, бекон. В нито един от тях не открихме месо, такова, което бихте си купили от магазина, или риба. Съответно тези обработени меса съдържат множество технологични добавки, известни като Е-номера", пишат от "Активни потребители". Те са установили средно 2,6 консерванта, най-много 4, а най-малко 1, като най-често се срещат нитритните съединения, влагани в колбасите, а оцветителите са средно 2,2.
Въпреки общата негативна тенденция има компании, използващи натурални съставки, които не съдържат Е-номера и заместители. За съжаление, позитивните примери са малко, коментират от "Активни потребители".