11 Август 2022четвъртък08:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес преди обяд ще е предимно слънчево. След обяд над Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни, интензивни валежи от дъжд. Ще има условия и за градушки. На изток ще е предимно слънчево, но ветровито. Ще духа силен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са от 26°C - 34°C, за София около 30°C. Днес преди обяд ще е предимно слънчево. След обяд над Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни, интензивни валежи от дъжд. Ще има условия и за градушки. На изток ще е предимно слънчево, но ветровито. Ще духа силен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са от 26°C - 34°C, за София около 30°C.

Полезно за млади и стари авджии

Някои основни положения при стрелбата с ловна пушка, които не бива да се забравят

/ брой: 41

автор:Стамен Христов

visibility 9455

След приключването на най-активната част на ловния сезон не е лошо в равносемтката си да включим и анализ на стрелковите си умения и да си припомним някои основни положения при стрелбата с ловна гладкоцевна пушка. Особено наложително е това за младите ловци, а и за тези, които сега постъпват в курсовете за подготовка. Тази стрелба има своите особености, тъй като в преобладаващия брой случаи се извършваха по движещи се цели. Тя трябва да става много бързо и внимателно и при това със сачми, които я отличават от другите видове стрелби. При стрелбата с ловна пушка са от значение стойката на стрелеца, положението на оръжието в ръцете му, начинът на прикладването и произвеждането на стрелбата. По време на лов ловецът попада при най-различни условия и терени. Той е принуден да се прицелва и стреля по дивеча внезапно, само за части от секундата, и при различни положения.
Колкото и малко време да има ловецът, на терена той трябва най-напред да стои твърдо на краката си и преди стрелбата да заема устойчиво положение, да прикладва спокойно и правилно да се прицелва. Едва след това може да произведе изстрел. Ловецът при стойка за стрелба трябва да заема поза, при която центърът на тежестта трябва да се пренесе върху левия крак, тялото да се наклони леко напред и да се приготви за отката на пушката, без да променя равновесието си. По време на прицелването тялото се движи само от кръста нагоре, като коленете леко се подгъват. Тези движения са необходими за устойчивостта на тялото и омекотяването на удара на оръжието при стрелбата. Много важно е през време на изстрел да се запазва хладнокръвие и да не се напрягат мускулите и нервите, а спокойно да се насочи цевта в целта. Пушката на терена се носи така, че да позволи бързо и правилно прикладване, при това без да застраши другите ловци.
Младите ловци още от самото начало трябва да се научат да прикладват еднообразно и правилно. Затова са нужни "сухи тренировки" в домашни условия с празна пушка. В цевите се слагат празни стреляни гилзи с бити капсули. От стойка "на пусия" пушката се държи с освободен предпазител. Обхваща се с лявата ръка полуложата на пушката и част от цевите, така че фактически тя да лежи в китката на ръката ни, а с дясната се държи прикладът за шийката с положен върху предния спусък показалец и се прикладва. Самото прикладване става, като се изхвърли бързо с двете ръце пушката и се опре задтилъкът й в областта на горната част на дясната гръд и ключицата, които при изстрела ще приемат отката и ще го омекотят. Препоръчително е да се набележи някаква цел, по която да се насочват цевите. По отношение на самото прицелване трябва да се има предвид, че съществуват главно два вида ловни гладкоцевни пушки - с видима или с невидима мерна линия (планка). При положение че мерната планка е видима, следва да се прицелваме под целта, т.е. мушката да е насочена под целта, тя да кацне върху мушката. Пушките с видима планка са много удобни за правилно прицелване, защото целта е напълно видима. Поради тези причини сега почти всички съвременни пушки се произвеждат с видима мерна планка. Съществуват обаче много пушки, а и сега се произвеждат такива с невидима мерна планка. Прицелването с такава пушка е по-трудно, защото планката почти не се вижда, а мушката трябва да е насочена в самата цел.
При прицелването трябва винаги да се стремим да запазим цевите на пушката в хоризонтално положение, ако е с хоризонтално споени цеви, или във вертикално, ако тя е надцевка. Най-малкото нарушение на това изискване води до неуспешен изстрел. Когато прицелването става с двете очи, лявото око спомага за по-голямата точност на самото прицелване. Предимството при прицелването с двете очи е, че гледайки с двете очи целта, ловецът я вижда обемно (изпъкнало-релефно), което спомага за по-точното определяне на разстоянието до целта. Освен това до 25% се повишава остротата на зрението. Когато при стрелба по хвъркат дивеч цевите на пушката го закрият от дясното око, лявото око следи дивеча, спомагайки за успешния изстрел. При прицелването с двете очи е налице една особеност - раздвояването на зрителния образ. Ако се прицелим примерно с дясното око в даден дребен предмет, ще осъществим хоризонтално прицелване. Щом обаче в следващия момент открием и лявото си око, то мушката, мерната линия и пушката дават двойни изображения, които изглеждат прозрачни и са едно над друго.
Когато ловецът при прицелването с двете си очи започне да вижда раздвоените мушка, мерна линия и цеви в едно, може спокойно да стреля в целта. Този начин на прицелване е най-добрият, но много трудно се овладява, понякога са необходими години.
 

Кадрови рокади в строителния контрол

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 154

Отчитат добра зърнена реколта

автор:Дума

visibility 391

/ брой: 154

Осигуряват допълнителни линейки за курортите

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 154

Депозитите на домакинствата намаляват

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 154

Косовският премиер: Опасност от нова война на Балканите

автор:Дума

visibility 413

/ брой: 154

Густаво Петро започна борба с бедността

автор:Дума

visibility 377

/ брой: 154

ФБР нахлу в имението на Доналд Тръмп

автор:Дума

visibility 360

/ брой: 154

Лицемерна политкоректност

автор:Страхил Ангелов

visibility 571

/ брой: 154

Оперативна комбинация

автор:Нора Стоичкова

visibility 459

/ брой: 154

България трябва да спести около 300 млн. куб. м газ

автор:Дума

visibility 474

/ брой: 154

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ