Повишила се е себестойността на хляба
/ брой: 129
"Кризата с коронавируса се отразява тежко върху всеки бранш. Но хлебарите не спряха да работят, взеха се извънредни мерки за безопасност, които са в сила и сега, с което повишихме себестойността на нашите продукти". Това заяви Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите пред "Блумбърг тв България". Кукушева каза, че свитото потребление е довело до намаляване на оборотите. "Т.нар. ситничари, които предлагат закуски, бяха тотално затворени", допълни тя.
Хлебарският бранш очаква да бъде включен в мярката за подпомагане от Програмата за развитие на селските райони, която предвижда подкрепа с парични средства на постоянно заети работни места. "Фирми, които не са намалили персонала си, е справедливо да бъдат подкрепени", призова Кукушева. Тя каза, че в нито един момент през извънредното положение и сега по време на извънредната епидемиологична обстановка не е имало населено място без хляб, а закъснение на доставките на хляб само с няколко часа би предизвикало огромна паника сред населението.
Кукушева обясни, че българските хлебопроизводители имат изключително високо ниво на хигиенни изисквания и предприемат стриктни мерки за защита на здравето на служителите. "Качеството на суровината за производството на хляб е гарантирано. Очакваме, че реколтата ще бъде добра. Хлябът за българите ще бъде гарантиран", добави тя.