17 Ноември 2019неделя16:42 ч.

Невероятно, но факт!

Приказен град от... сол

На 15 км от Краков се намира истинско чудо на природата, което е под закрилата на ЮНЕСКО

/ брой: 220

автор:Ира Георгиева

visibility 3029

Полша е богата на природни ресурси, сред които желязо, цинк, мед и каменна сол. Солната мина във Величка, прокопана през XIII век, представлява цял подземен град със санаториум, театър, катедрала и кафене! В солта още от стари времена миньорите, на които не липсвал художествен усет, издълбали хиляди релефи и скулптури. Тук всичко - от стълбищата до полилеите - е направено от сол.

Най-голямата и най-старата солна находка в Европа се намира в кралската солна мина Величка в Полша, на около 15 км от Краков. Това чудо на природата е под закрилата на ЮНЕСКО. Разработката на мината започва още в Х век. След изчерпването на солните залежи на повърхността през средата на ХIII век започва търсенето на подземни солни кристали. Първият тунел в мината е прокопан през 1280 г.
Оттогава насам шахтите, заедно с природните образувания (подземни езера и проходи), са разширени на обща дължина 300 километра на 9 етажа, достигащи 327 метра под земята. По-късно се появяват първите дървени машини, а от ХVII век се използват и коне за транспорт на рудата.
Търговията със сол носи на тогавашното кралство до 30% от приходите му. Легендата я свързва с кралица Кинга, която била унгарка. Току-що омъжена за полски крал, тя търкулнала сватбения си пръстен и той паднал в дълбок процеп в земята. Отдолу се открили пластове каменна сол. Навремето солта била безпрецедентно богатство. Станало обичайна практика кралете с гордост да развеждат високите си гости из мината.
Това била основната индустрия в страната, със значителен добив, а миньорите се радвали на големи привилегии. Тези привилегии постановил Казимир Велики в неговия известен декрет от 1369 г.
Днес в мината не се добива сол, но тя е уникална туристическа атракция. Туристите обикновено се допускат до 130 м под земята, а посещенията траят 2 часа.
Последното нещо, което човек очаква да види под земята, е катедрала - подземната капела на света княгиня Кинга. Издълбана в гигантски кристал от зелена сол, тя е дълга 54 метра. Катедралата е впечатляваща и е била любимо място на покойния папа Йоан-Павел II, чест посетител на мината. Много известни личности посещават мината от създаването й - Коперник, Гьоте, Хумболт, Менделеев...
От сол са изработени прозрачният олтар, разкошните полилеи, барелефите и, разбира се, скулптурата на папа Йоан-Павел II. Помещението е величествено - катедрала от сол на 300 м под земята! Понякога тук се правят сватби. Все пак солта е древен символ на вярност и приятелство.
Освен всичко това въздухът в мината има невероятен лечебен ефект. Началото на терапията чрез сол е поставено през 1826 г., когато д-р Феликс Бошковски създава първия здравен център за подобно лечение. Чрез солни бани са били лекувани над 30 болести. След смъртта на доктора през 1855 г. дейността на центъра спряла, докато не била възобновена един век по-късно.
Терапевтичният ефект от соления въздух кара стотици хора, засегнати от респираторни заболявания, да посещават санаториума, изграден в мина Величка. Въздухът в мината има благотворен ефект върху астматици, пациенти с белодробни заболявания и алергии, защото той е с постоянна температура и не съдържа никакви алергени. Високото ниво на влажност и на натриев хлорид в подземните галерии дава положителни резултати при 90% от болните.
Първоначално лечебният ефект бил смятан за следствие от чистия въздух в солените стаи. Но ако е само въпрос на чист въздух, защо тогава въздухът в пещерата е толкова здравословен, а този над повърхността - не? Има една сигурна причина за това. Домовете ни са заредени с електромагнитни източници, като например, телевизори, уредби, компютри, микровълнови фурни и най-вече електрическите кабели минават през всичките ни стени. А когато не сме у дома, държим мобилните си телефони до себе си, говорим, докато шофираме, или се разхождаме и това се случва всекидневно. Този електронен смог причинява излишни количества положително заредени йони и химически несвързани частици във въздуха, които разстройват баланса между положително и отрицателно заредените частици.
Само 30 секунди разговор по мобилния телефон са достатъчни да вдигнат за цели 8 часа нашата кръвно-мозъчна бариера - естествена преграда, която предпазва мозъка ни от токсини. В подземните солени стаи пациентите са предпазени от тези вредни въздействия.

Процедури за здраве и разкрасяване

 
* За разлика от обикновените вани, където влагата се отнема от кожата, ваната със солен разтвор дава възможност солта да се натрупа в горния слой на кожата, като по този начин я запазва хидратирана. Алкалният характер на ваната със солен разтвор оставя чувството за мекота и копринена гладкост. Тридесет минутна вана със солен разтвор има същия пречистващ ефект както тридневно гладуване!
* Почистваща маска може да се направи, като се смеси фината сол със зехтин (маслинено олио) или друго натурално масло. Сместа се втрива нежно върху кожата. Отлично средство за детоксикация. Маската има почистващ ефект и прави кожата чиста, стегната и хидратирана.
* За навяхвания, болки, изкълчвания се използват затоплени торбички със сол (15 до 30 минути солта се нагорещява до 50 градуса във фурната - не в микровълнова).
* За облекчаване на синузита се налагат челото и двете страни на носа с торбичка с морска сол. По този начин се стимулира кръвоснабдяването на кухините. Много полезна е и промивката с морска сол. За целта един грам се разтваря в 100 мл преварена вода или за предпочитане - физиологичен разтвор. Капе се в носа. 

Цените на храните тръгнаха нагоре

автор:Дума

visibility 92

БНБ не допуска отрицателни лихви по депозити на гражданите

автор:Дума

visibility 493

/ брой: 220

Бизнесът очаква 10 на сто по-малко инвестиции

автор:Дума

visibility 228

/ брой: 220

Промени за имигрантите след Брекзит

автор:Дума

visibility 0

Най-малко 7 души загинаха при експлозия в Бангладеш

автор:Дума

visibility 22

Екоактивисти протестират срещу частните джетове

автор:Дума

visibility 28

Пицомани

автор:Евгени Гаврилов

visibility 499

/ брой: 220

Ако...

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 220

Каракачанов иска, ГЕРБ и ВМРО не дават

visibility 757

/ брой: 220

Двама чужденци създават... най-българската картина

автор:Петра Ташева

visibility 370

/ брой: 220

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ