26 Юли 2021понеделник02:11 ч.

Равнис по Франция

/ брой: 46

автор:Юрий Борисов

visibility 1195

От два дни е ясно за какво финансовият министър ще използва цялата си енергия. Той ще записва в българската конституция сериозни финансови правила - максимални 3% дефицит от БВП; държавата да преразпределя чрез бюджета най-много 37% от БВП; максимален размер на държавния дълг - 40% от БВП. Върху спасителния характер или налудничавостта на тези идеи вероятно в близко бъдеще ще има порой от коментари. Защото такава европейска страна няма. Просто няма.1 Затова оставям настрана този аспект.
Любопитно е друго. За да защити своите идеи, министърът ни казва, че и Франция смята да укрепи финансовата си дисциплина чрез промени в конституцията. Винаги е добре да дадеш пример със солидна държава, за да си прелееш авторитет.
Вдъхновен от желанието да се сравняваме с Франция, ще дам два примера от тяхната управленска действителност днес.
Водещият материал на сайта на френския министерски съвет ни информира как премиерът Фийон участва в дебат за градската политика и заетостта в кварталите в неравностойно положение. Придружен, разбира, се от няколко министри. Заглавието на материала е "Трябва да развиваме чиракуването". Сега отворете сайта на нашия Министерски съвет, за да видите основния проблем на нашия министър-председател. Ако се абстрахираме от заглавие, свързано с посещението на сръбския премиер, първият материал е озаглавен "Съдът ще издава толкова разрешения за използване на СРС, колкото може да контролира". Това му е най-важният проблем - СРС-тата. Това може, с това се занимава.
Внимателно слушаме електронните медии, четем родните вестници и виждаме проблемите, които вълнуват родните управляващи. Ще чуете нещо срещу "Белене", нещо срещу "Бургас-Александруполис". И искате, не искате, пак ще се върнете на СРС-тата. Сал един земеделски министър се опитва да се занимава с позитивни и "обикновени" проблеми, ама и на него не му върви. Обикновено говори срещу спекулата, но приказките просто висят във въздуха, след като държавата ни унищожи в нормативните документи понятието "спекула". Онзи ден пък започна да обсъжда с големите вериги минимални прагове за качество на храните, но добродушно си признава: "В момента никой не може да каже какво трябва да включват (тези прагове - б.м.)"2. Точно така. Никой не знае, но ще ги обсъждат.
Сега да се върнем отново във Франция, с която, както твърди Дянков, ние се движим в синхрон. Вчерашно интервю в "Ла Трибюн" с Фредерик Льофебвър, държавен секретар (зам.-министър), отговарящ за малките и средни предприятия (МСП). Заглавието: "От 2011 г. ще бъдат взети мерки за опростяване (simplification) на живота на МСП". И се започва. Изготвен е специален "тест по опростяването", на който се подлага всеки проект за нормативен документ. Създадена е специална висша длъжност - Комисар по опростяването. Провеждат се специални сесии, посветени на проблема. Правителството подлага на специално проучване всеки свой акт с цел да предвиди последиците от него за МСП. Обсегът, със специална заповед на премиера, е разширен за всяка регламентация. И т.н. И т.н.
Равнис по Франция!
----------------
1 Виж например www.bbj.hu (Будапещенски бизнес вестник): Унгария чрез бюджета си харчи  50% от БВП, Чехия - 46%, Полша - 44%, Словакия - 41%
2 Виж в. "24 часа" от 23.02.

БНБ: Икономиката ще нарасне с 4,1% през 2021 г.

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 141

Енергийният холдинг с временен борд

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 141

Запазваме висок кредитен рейтинг и без Борисов

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 141

Държавната петролна компания пред закриване

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 141

САЩ критикуват Скопие заради корупцията

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 141

Френският Сенат одобри КОВИД-пропуски

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 141

Турция отхвърли искане на ЮНЕСКО за "Света София"

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 141

Литва ще пренасочва мигранти из Евросъюза

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 141

По политиките ще ги познаете

автор:Валентин Георгиев

visibility 60

/ брой: 141

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ