18 Май 2024събота22:30 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

С 10 ст. поскъпват закуските във Варна

/ брой: 131

автор:Дума

visibility 308

Тестените закуски във Варна поскъпват с до 7% (с около 10 стотинки). Увеличението е възможност да оцелее браншът. Това съобщи Иво Бонев, дългогодишен председател на Съюза на хлебарите и пекарите във Варна, работещ в бизнеса със ситничарски изделия. "От дълги години настояваме за по-нисък ДДС, но никой не взема под внимание исканията ни", каза Иво Бонев.

По думите му оборотите на варненските фурни са паднали с близо 40% спрямо летните месеци на 2019 г. Някои пекарни вече са вдигнали цените, други предстои да го направят, трети са затворили, тъй като не са успели да се справят с кризата. Поскъпването няма да е драстично, около 6-7% или около 10 стотинки.

Баничката става 1,50 лв., бюрекът 1,60 лв., кифлата става от 1,10 лв. на 1,20 лв. с пълнеж, милинките от 1,20 лв. на 1,30 лв., ако са с поливка съответно 1,40 лв. Малко, но почти на всичко ще има надценка с 10 стотинки, коментира Иво Бонев. Според него първата причина за поскъпването на закуските е падането на оборотите. Втората е въвеждането на новите прагове на минималната основна заплата и съответно вдигането на осигуровките за работещите в бранша. Към допълнителните разходи на пекарите са и две нови такси за касовите апарати, които макар и еднократни, са разход за бизнеса. "Най-важната причина за скока на закуските обаче е цената на основната ни суровина - брашното. Пшеницата поскъпна. Предстои наесен цената на брашното да скочи, като по веригата се очаква да скочи и цената на хляба", каза Бонев.

Във Варна вече има няколко фалирали пекарни. 1500-2000 души са пряко засегнати в този бранш в града, а косвено потърпевши са много повече. Това са доставчици на суровини, на техника, фирми, които гравитират около бранша, и те търпят загуби, ако някои фалират.

"Булгаргаз" съди "Газпром" за 400 млн. евро

автор:Дума

visibility 1133

/ брой: 91

КЕВР: Евтиното парно ще доведе до по-скъп ток

автор:Дума

visibility 1079

/ брой: 91

Изпитът за ловци поскъпва

автор:Дума

visibility 1108

/ брой: 91

Състоянието на Фицо остава "много тежко"

автор:Дума

visibility 1215

/ брой: 91

Нидерландия ще има дясно правителство

автор:Дума

visibility 1134

/ брой: 91

Скъсаха Преспанския договор в Атина

автор:Дума

visibility 1249

/ брой: 91

Извънредно положение в Нова Каледония

автор:Дума

visibility 1082

/ брой: 91

5 куршума

автор:Таня Глухчева

visibility 1299

/ брой: 91

Стъкмистика

автор:Мая Йовановска

visibility 1243

/ брой: 91

За достойна България в мирна Европа!

автор:Дума

visibility 1187

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ