13 Юни 2024четвъртък09:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Гласувайте за кандидатите на "БСП за България" с номер 4, призоваха Богдан Боцев и Костадин Харисков съгражданите си

Само ляво управление ще изведе България от кризата

Кандидат-депутатите на "БСП за България" в Гоце Делчев и Банско с кауза за родния си край

/ брой: 115

автор:Юлия Кулинска

visibility 599

Само ляво управление ще изведе България от кризата, ще осигури на хората сигурност и ще се погрижи и за младите, и за възрастните. С това послание посрещнаха избирателите кандидатите за народни представители от 1 МИР-Благоевград Богдан Боцев и Костадин Харисков в родния си град Гоце Делчев. Много хора се спираха, разговаряха с дваматата, взимаха си предизборни материали, бързаха да разтворят новия брой на ДУМА и пожелаваха успех на своите съграждани и на левицата. Сред тях беше и младата счетоводителка Мария Мавродиева. Тя е убедена, че трябва да има промяна за по-добро бъдеще за България, за младите хора и за нашите бащи и майки, баби и дядовци. "Това може да стане, само ако БСП спечели изборите, затова ще гласувам за нейните кандидати. Искам моите връстници да не заминават зад граница, а да работят и да отглеждат децата си тук. Познавам водача на листата д-р Георги  Михайлов, познавам и Богдан, и Костадин и съм убедена, че те ще защитават нашите интереси в парламента", заяви младата жена.
Неведнъж съм признавал, че по време на предизборна кампания най-силно ме зареждат и мотивират срещите ми очи в очи с хората, сподели Богдан Боцев. Някои от земляците ме критикуват, други правят разумни предложения, трети оценяват направеното от мен като депутат, а четвърти просто имат нужда от внимание и загриженост, поясни той.
"БСП е най-социалната партия, защото за нас контактът с хората е най-важен и се стремим да се вслушваме в думите на всеки един от вас. Ще се постараем да запознаем колкото се може повече хора с нашата програма. Можете да ни намерите всеки ден на различни места в централната част на Гоце Делчев!", обърна се Боцев към хората пред шатрата. Развитието на моя роден град е доказателство за положителната промяна, която може да бъде постигната, когато управлението му е вече 7 мандата в ръцете на социалист, изтъкна той. Има какво да се желае по отношение на инвестициите и икономиката в Пиринско и това ще е една от моите каузи в НС, подчерта Боцев.
Той поема конкретни ангажименти за икономическо съживяване на региона, ако му гласуват доверие. Ще настоява държавата да се погрижи за развитието на туризма в региона и да намери инвеститор за най-рационалното използване на минералните води. В общините Гърмен, Гоце Делчев, Сатовча и Хаджидимово, както и в района на Сандански, има чудесни условия за балнеотуризъм и лечение, уточни Боцев. Крайно наложително е изграждането на обходен път, който да е паралелен на трасето от Гоце Делчев към Банско, защото поради ред причини пътят се затваря и това пречи на туристите. Държавата трябва да дофинансира болниците в областта, които са отдалечени от Благоевград и от София, за да могат хората да получават достъпно и качествено здравеопазване, очерта Боцев някои от основите си приоритети.
 Според 29-годишния кандидат за депутат Костадин Харисков, дълг на младите хора е да имат гражданско отношение към проблемите на страната и на региона и да ги изразяват чрез участие в политиката. Младият мъж е завършил социална педагогика в ЮЗУ "Неофит Рилски" и е магистър по счетоводство и контрол в УНСС. Председател е на МО в БСП в Гоце Делчев. Избрах да членувам в БСП, защото това е най-социалната партия и тази, която винаги е близо до хората. "България е най-бедната страна в Европа и за повечето от нас животът не е комедийно шоу. В БСП има доказани личност и експерти във всяка сфера. Това е партията, която дава шанс на младите хора и се грижи за по-възрастните", подчерта Харисков. В НС той ще отстоява каузите си да има работа за всички и българите да получават достойни доходи. Според Харисков, България има най-неадекватното управление на спорта в Европа. Спортното министерство, ръководено от ГЕРБ, отпускаше милиони, които обаче отиваха за "свои" хора и за техните клубове, а за останалите все няма пари, възмущава се Харисков. В Гоце Делчев са регистрирани 20 спортни клуба. За 10 години само един е получавал финансиране от държавата. Харисков настоява да има децентрализация на бюджета за спорт. "Община Гоце Делчев дава годишно по над 300 000 лв. за спортна дейности, но от министерството сме получили 0 лв. По думите му единствените средства са били отпуснати от правителството на Орешарски - за построяването на спортната зала в Гоце Делчев.  
   

На снимката вляво: Димитър Юнчов и Владимир Баряков милеят за родното си Банско

Снимки Авторката


Димитър ЮНЧОВ:
Нужна е подкрепа за малкия и среден бизнес

Кандидатът за депутат от "БСП за България" от Банско Димитър Юнчов е собственик на малко семейно предприятие за произвоство на мебели. Завършил е ТУ в София - Управление на индустриалните предприятия. Семеен е с две деца. 47-годишният Юнчов е член на БСП от 15 години и се гордее с това. Бягал е от политиката, защото смятал, че тя е несъвместима с бизнеса му. Случващото се в страната в последнте години обаче променя мнението му. От позицията на годините и натрупания опит реших, че има какво да дам на държавата, на партията и на обществото, споделя Юнчов. И се престрашил да се включи в политиката и да помага. Държавата може да излезе от кризата, само ако БСП управлява, защото само тя може да докаже, че е в състояние да води собствена политика без да влиза в колаборации с тази или онази партия, смята Юнчов. Той е оптимист за резултатите от изборите и е сигурен, че левицата ще се представи на тях много по-добре отколкото на предишните. Нещата започнаха да се обръщат, пипалата на октопода ГЕГБ са поорязани и все повече хора ще се освободят от страха си и ще изберат кандидатите на "БСП за България", убеден е Юнчов.
"Банско не е само ски туризъм, както смятат много от политиците ни. Банско има вековни традиции в дървообработването и в занаятчийството", припомня Юнчов. В неговата фабрика работят около 20 човека, а мебелите, които се произвеждат се изнасят в цял свят. Иска да помогне максимално на хората, които са като него, защото малкият и среден бизнес са основният гръбнак на икономиката ни, а в момента те загиват. "Това са над 420 000 предприятия и държавата им обеща подпомагане, но не го изпълни. Даването на заеми, които още повече вкарват финансово малкия и средния бизнес в задънена улица, не е решение", коментира Юнчов.
 "Досега един депутат от Благоевградска област не е организирал приемна в Банско. Всеки жител на региона би трябвало да може да разговаря със свой избраник, да изкаже проблемите, предложенията и тегобите си", категоричен е Юнчов.

Владимир БАРЯКОВ:
Да върнем славата на Банско като културно средище

Владимир Баряков е част от листата на левицата. Той е от Банско и е уредник в къщата-музей "Н.Й. Вапцаров". Завършил е специалност Археология в СУ. Семеен е с две деца и внуче
"През целия си съзнателен живот съм бил свързан с лявата идея. Станах член на БСП на 11 ноември 1989 г., което приемам като символика за промяната на партията", разказва Баряков. Влязъл в активната политика с желанието да помогне за преодоляване на разделението в левицата, а и да даде усещането за сигурност на младите социалисти, че не са изоставени да разбиват сами с главите си ледовете. Бил е общински лидер на БСП в Банско. "Преди да стане известен ски курорт, моят роден град беше световно известен с културата и историята си. Излишно е да припомням, че тук са родени Паисий, Неофит Рилски,  Вапцаров и колко много българи и чужденци са идвали в техните къщи-музеи и са се покланяли пред паметниците им, споделя Баряков.
"Независимо от превратностите на времето и унищожителната политика на ГЕРБ в областта на духовността, Банско успя да запази своята идентичност, традиции и своя специфичен език. Наш дълг е да продължим да съхраняваме културното богатство на региона", казва Баряков, който от сърце работи за културните дейности. Той приветства усилията на общинското ръководство да поддържа богат културния календар, да уважава традициите и да дава възможност на младите те да бъдат продължени. Баряков е доволен, че отново в родния му град ще се състоят "Банско Номад Фест" и "Банско джас фест". Любителите на музиката и колорита на региона ще могат да се насладят на фестивал на балканското веселие "Балкански котел" и на културните вечери "Традиции и изкуство". Това лято банскалии ще имат възможността да гледат опера на открито. Предстои провеждането на "Лятна филмомания под звездите" и Седмица на ръчното и традиционно изкуство. Гостите на града ще могат да се докоснат до богатото културно-историческо наследство на района, да посетят организираните от Музейния комплекс еднодневни турове до археологически комплекс "Свети Никола".
 "Независимо дали ще стана народен представител, ще продължа да се боря и да отстоявам постигнатото в духовната и културната сфера в Банско, защото това е моят живот", казва Баряков.

Над 6 млн. тона ще е зърнената реколта

автор:Дума

visibility 493

/ брой: 109

Ремонти запушват Дунав мост край Русе за 2 години

автор:Дума

visibility 520

/ брой: 109

Внасяме ударно мляко от Румъния

автор:Дума

visibility 514

/ брой: 109

"Булгаргаз" предложи по-евтин газ за юли

автор:Дума

visibility 483

/ брой: 109

ООН одобри плана на САЩ за примирие

автор:Дума

visibility 541

/ брой: 109

Френската левица се обединява

автор:Дума

visibility 562

/ брой: 109

Шолц увещава бизнеса да инвестира в Украйна

автор:Дума

visibility 579

/ брой: 109

Все още има съпротива срещу България в Шенген

автор:Дума

visibility 574

/ брой: 109

Евро 2024 чука на вратата

автор:Дума

visibility 657

/ брой: 109

Спиралата от кризи ще се задълбочава

visibility 553

/ брой: 109

Дежурният Сатана

автор:Мартин Карбовски

visibility 589

/ брой: 109

Нелепи еврофасони

visibility 537

/ брой: 109

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ