05 Август 2020сряда16:27 ч.

In memoriam

Селянинът Павел Бебов от град Кнежа

/ брой: 179

автор:Велин Георгиев

visibility 956

Дано авторът на повестта "Сами срещу слънцето" не ми се обиди, че го наричам селянин. Тази уговорка беше излишна, но за всеки случай я направих и бързам да кажа на Павел Бебов, че съм му благодарен, че през новогодишните празници ме потопи в един изчезнал вече български пейзаж. И въпреки - бързам да превърна неговия послеслов и в нещо като предговор. Защото това, което го има в неговата човеколюбива българска повест, вече го няма в нашия живот. Няма я тази България вече. Ето затова мисля, че неговото перо е заветна бразда в нивата на родната българска литература, защото това перо се родее с класическия пример на Елин Пелин и Йордан Йовков.

Сладкодумната Павел-Бебова повест ще докосне сърцата на такива селски чеда като мен. И макар авторът да е роден в град Кнежа, той е целият в този облагороден български свят на селска България. Книжовника от Кнежа откривам в оня негов Стоян, който стои като стожер в повестта, а и колко други образи от село Зелениково и целия район населяват родината ни в миниатюр. И докато съпреживяваме всичко това с трудолюбивите нашенци, ние не мислим, че не е далеч времето, когато това хубаво нещо ще си отиде като сън.

Неговият послеслов е на последната, 215 страница. А тя е нещо като некролог на един свят, вече погребан.

Ще си позволя да цитирам думи от послеслова. "От време на време Стоян отскачаше до Зелениково. Отиваше на къра и се вглеждаше в далечината. Тъга изпълваше душата му. Беше разрушено много от онова, което Стоян и хората му бяха създали. Тази безценна негова земя запустяваше. Кой позволи тази разруха, пита селянинът Павел Бебов от град Кнежа, защото тази земя беше богата и плодородна." И дано се намерят нови млади българи, потомците на тези от повестта, които да я заобичат истински.

Слово, подготвено от Велин Георгиев, за несъстоялото се представяне на книгата на Павел Бебов през януари т.г. в НЛС "Старинният файтон"

Финансист: Трупането на нов дълг е неизбежно

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 148

Властта се сети за агросектора

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 148

Производството на ток намаля с над 8 на сто

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 148

Туроператорите остават в протестна готовност

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 148

Близо 80 жертви и 4000 ранени в Бейрут, Ливан е в траур

автор:Дума

visibility 159

Мощни експлозии окървавиха Бейрут

автор:Дума

visibility 236

Източните германки с по-високи пенсии

автор:Дума

visibility 344

/ брой: 148

Тръмп посочи най-голямата грешка на САЩ

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 148

По следите на изчезващите поликлиники

автор:Деси Велева

visibility 387

/ брой: 148

САЩ губят превъзходството в спътниковия шпионаж

автор:Юри Михалков

visibility 342

/ брой: 148

Данъчната система увеличава бедността на българите

visibility 286

/ брой: 148

Политиката срещу мъдростта

автор:Боян Бойчев

visibility 192

/ брой: 148

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ