08 Декември 2023петък21:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Европа

СЕТА - време е да "попечем" министрите

Търговската политика на ЕС е "близо до смъртта", ако споразумението с Канада се провали, жалват се в Брюксел

/ брой: 178

автор:Кристиела Симеонова

visibility 1519

Към 4 август над 15 хиляди граждани от различни краища на Европа са изпратили въпроси до своите представители в Европейския парламент, за да изразят притесненията си във връзка с планираното споразумение между ЕС и Канада (СЕТА). До този момент са получени 850 отговора от евродепутати. Това е досегашният резултат от подетата в Европа кампания срещу споразумението. На сайта https://stop-ttip.org/cetacheck/ всеки европеец може да види дали неговите представители в Европарламента са взели отношение към 15 въпроса, свързани с търговската сделка.
Гражданският натиск вече дава резултати и доведе до важни промени, отчитат от кампанията. Европейската комисия промени намерението си и предложи СЕТА като "смесено" споразумение. Това означава, че то ще трябва да мине през гласуване и в националните парламенти на страните членки. Досега Еврокомисията защитаваше тезата, че СЕТА е споразумение, което е от компетенциите единствено на ЕС. Това означава, че договорът трябва да влезе в сила веднага и изцяло, щом бъде приет от Европейския съвет и бъде ратифициран в ЕП.
Въпреки това битката не е спечелена. Сега Еврокомисията се опитва да прокара друг трик, за да ускори ратифицирането на споразумението. "Ако нашите правителства приемат това - сега изглежда, че са готови да го направят, над 90 процента от СЕТА ще влязат в сила чрез т.нар. процедура по временно прилагане. С други думи, споразумението ще влезе в действие преди да стигне до Европарламента и националните парламенти", алармират от кампанията.
За да привлекат още повече вниманието към спорното споразумение, от кампанията създадоха инструмент за проверка на СЕТА. Освен към членовете на ЕП, сега своите въпроси европейските граждани могат да задават и на представители на правителствата си, които ще бъдат отговорни за такова важно решение, каквото е приемането на сделката ЕС-Канада.
Европейската търговска политика е "близо до смъртта", ако споразумението с Канада се провали, се жалват в същото време в Брюксел, където нарастват опасенията, че ще изгубят контрола върху една от основните си компетенции под натиска на общественото противопоставяне на свободната търговия. Предупреждението на един от най-висшите служители на ЕС Жан-Люк Демарти, генерален директор в търговския департамент на ЕК, е знак за нарастващите страхове в Брюксел, пише европейското издание на "Политико". Поредният удар за комисията бе миналия месец, когато страните членки изтръгнаха процеса по одобрението на споразумението далеч от ръцете на Брюксел. Демарти отправи своето предупреждение пред търговската комисия на ЕС преди лятната ваканция. Така твърдят хора, присъствали на срещата.
Записки от заседанието на 15 юли, до които получили достъп от "Политико", разкриват тревогите на Демарти, че търговската политика на ЕС ще бъде изправена "пред голям проблем на доверието", ако не може да ратифицира сделката. Дипломат, пожелал анонимност, заяви, че Жан-Люк Демарти изглеждал "безпомощен".
На 5 юли Брюксел претърпя тежък удар, когато Франция и Германия неочаквано настояха, че търговската сделка с Канада трябва да бъде ратифицирана от 38-те национални и регионални парламенти на ЕС. Това решение на ЕК не е особена изненада на фона на последствията от британския  референдум. Брюксел в стремежа си да не бъде обвинен, отново в липса на демократична легитимност при взимането на решения, се реши на тази крачка.
За да спаси сделката, ЕК има и план Б, пише "Политико", като визира временното прилагане на клаузи от споразумението - проблем, за който алармират и от кампанията срещу СЕТА и сходната сделка със САЩ ТТИП. Приемането на това предложение ще изисква квалифицирано мнозинство сред страните членки в съвета преди края на октомври. Демарти изразил опасение, че Канада няма да подпише споразумението на срещата ЕС-Канада на 27 октомври, ако в ЕС не се договорят за клаузата за временно прилагане.
Запитан за записките от срещата и думите на генералния директор, говорител на ЕК заяви пред "Политико": Еврокомисията не коментира изтекли информации. Той се въздържа от коментар, че временното прилагане би било загуба за европейските граждани и компании, които ще бъдат лишени години наред от възможността за износ и създаване на работни места.
Брюксел настоява временното прилагане на СЕТА да започне да се прилага веднага след завършването на първия етап на ратифицирането. Най-малко 3-4 години ще продължи вторият етап, т.е. одобрението на националните парламенти. Ако се приеме предложението на ЕК, това ще означава, че през цялото това време споразумението ще действа, като една от основните му клаузи е широко отхвърленият механизъм за защита на инвеститорите, т.нар. ISDS, който поставя интересите на инвеститорите над правата на демократичната държава.
В документ, получен от "Политико", ЕК признава, че клаузата за защита на инвеститорите е гореща тема в някои страни членки и може да бъде отделена от временното прилагане. Въпреки това Брюксел призовава тези страни да не ограничават по-нататък сделката, тъй като изключването на други инвестиционни клаузи за достъп до пазара и равно третиране на инвеститорите ще доведе до значително по-слаб обхват на временното прилагане. А това "значително ще обезкуражи канадските инвестиции в ЕС".
Като изключва по-голямата част от сделката от контрола на националните парламенти, ЕК подкопава демократичната отчетност при процеса на взимане на решения, с което оправдава тревогите на гражданите за демократичния дефицит при правенето на политики в ЕС. Тъй като националните парламенти ще ратифицират СЕТА на по-късен етап, те ще бъдат принудени да одобрят споразумението, за да избегнат тежки икономически загуби при влезли вече в сила клаузи. Това биха били основните последствия от приемането на клаузата за временно прилагане.
За да бъде предотвратено всичко това, от кампанията срещу СЕТА призовават европейските граждани към ясно изразена категорична позиция, с която да накарат европейските политици да се вслушат в техния глас.


Бернд Ланге може да спре ТТИП и СЕТА!, призовава активист на екологичната организация "Грийнпийс". Ланге е председател на Комисията по международна търговия към Европарламента

Планираното споразумение между ЕС и Канада, както и сходното между ЕС и САЩ, срещат все по-голям отпор сред европейските граждани

На https://stop-ttip.org/cetacheck/ всеки европейски гражданин може да отправи своите въпроси и да изрази тревогите си, свързани със СЕТА, както пред представителите си в ЕП, така и в националните правителства

Икономиката порасна с 1,8 %

автор:Дума

visibility 321

/ брой: 238

Публикуваха нови документи за етежната собственост

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 238

Цената на винетките без промяна

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 238

Сенатът блокира помощта за Киев

автор:Дума

visibility 322

/ брой: 238

Словакия закрива спецпрокуратурата

автор:Дума

visibility 276

/ брой: 238

Париж узакони правото на кравите да мучат

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 238

Продажници

автор:Александър Симов

visibility 327

/ брой: 238

Епична некадърност

автор:Александър Симов

visibility 369

/ брой: 238

Плесница за САЩ

автор:Юри Михалков

visibility 374

/ брой: 238

Вяра

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 238

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ