09 Юли 2020четвъртък23:35 ч.

Няколко думи

Сети се

/ брой: 105

автор:Евгени Гаврилов

visibility 519

Най-после и Той се сети, че Комисията за енергийно и водно регулиране, чийто сегашен състав е зестра от издънки на Иван Костов за второто Му правителство, прави всичко друго, освен да работи в полза на хората. Тази държавна структура не е единствената, която отдавна е загубила доверието на обществеността. Нейни посестрими в това отношение са Комисията за защита на конкуренцията, Комисията по хазарта, Комисията за финансов надзор, беззъбата Комисия за защита на потребителите и т.н., но това е друга тема. За малко повече от месец Иван Иванов и компания два пъти успяха да настъпят мотиката. Първия път от екипа на Мая Манолова успяха да разконспирират намерения на КЕВР за необсновано шоково поскъпване на топлоенергията.

Сега историята отново се повтори. Комисията пак поиска да вдига цените. Подобни намерения са абсурдни, защото цената на природния газ, който е основно гориво за повечето топлофикации, е на рекордно ниски нива и би трябвало да води след себе си по-ниски тарифи в енергетиката. Но на практика през май регулаторът промени собствените си правила и вече няма да актуализира цените на парното и топлата вода при промяна в стойността на газа, освен ако последната не е над 15%. 

Досега прагът беше 5%. Така, въпреки че от 1 юни цената на природния газ се понижи с нови 9%, промяна за топлофикациите нямаше. От 1 юли пък КЕВР предвиждаше дори повишение на тарифите за парно и топла вода. Причината за това са прогнози, според които цената на природния газ ще се повишава в бъдеще. При подобна ситуация  потребителите ще трябва да плащат още отсега за нещо, което не е 100% сигурно, че ще се случи.

Ако това не е абсурд, здраве му кажи. И както обикновено, за да го предотврати, Той се появи на бял кон. След Неговия гняв последва поредното покаяние на шефа на КЕВР, който обяви, че парното няма да поскъпва, а ще поевтинее с 14 на сто. Изобщо луди ни направиха. Тези плонжове обаче само доказаха, че подмяна на КЕВР наистина е необходима. Освен скандалите и еквилибристиките около парно, ток и вода, може да се припомни и нейната деструктивна позиция около намеренията на Гинка да купи ЧЕЗ. 

Оказва се обаче, че смяната на членовете на комисията не става с едно премиерско намигване. Те се избират от парламента след номиниране на кандидати от различните парламентарни сили, изслушване на концепциите им и одобрение в пленарна зала. Процедурата за подмяна на членовете с изтичащ мандат не е инициирана от Народното събрание. Причината за това е необходимостта от толкова много ценови решения, които трябва да се вземат от регулатора. Освен за парното от 1 юли, трябва да се приемат цени и за топлинната енергия със задна дата, за да се отрази поевтиняването на газа от август 2019 г., както и цените за бита от същата дата. Премиерът реално може наистина да инициира през депутатите на ГЕРБ стартирането на тази процедура, но така или иначе до пълното й провеждане сегашният състав на КЕВР ще трябва да продължи да работи. Освен това, по начина, по който са структурирани правилата на ценообразуването, надали други членове на комисията биха имали друг ход, освен ако не променят начина на формиране на цените на парното и не ги забавят. За съжаление в цялата тази неразбория единствените потърпевши, както винаги, ще бъдат редовите потребители.

Пандемията е засегнала финансово 63% от ИТ фирмите

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 129

Центърът на София близо два месеца без топла вода

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 129

Две трети от българите свиват харчовете

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 129

Гърция се готви отново да затегне мерките

автор:Дума

visibility 147

Москва отвaря училищата отново

автор:Дума

visibility 108

САЩ официално напуснаха СЗО

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 129

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 122

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 82

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 668

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ