25 Октомври 2020неделя13:34 ч.

ПАРДОН

СЛЕД СРИВА В РЕГИСТЪРА

/ брой: 164

автор:Денчо Владимиров

visibility 1094

Като й тръгне на една държава на сривове къде ли не - в икономика, в здравеопазване, в образование ,в земеделие, в обществен ред, в животновъдство, все  така й  върви. Така доживяхме и до срива в  търговския регистър. Събитието отекна силно и във вход "А" на  жилищен блок " М.Радев" ,именуван така на името на един от апостолите на Великото  януарско въстание през зимата на 1997  година. Настъпи всеобщо оживление  по етажната собственост. Във входа ни живеят поне  двадесетина  президенти на еднолични фирми, няколко оодета и 5 НПО-та.
- Всяко зло за добро! - каза на всеослушание на пейката за дискусии и събеседвания пред  входа  Драго Чапкънски, президент на еднолична фирма за експресно пране на черги и килими.-  В историята вече има примери, когато при  сривове по регистрите настъпват такива  страхотни  обърквации, че някои  собственици на  фалирали фирми изведнъж се оказват мултимилионери, приписал им е търговският регистър корабостроителници, фабрики, банки. Ех, може пък този късмет да дойде и при нас!
   Съседите  бяха силно впечатлени от казаното и съответно обнадеждени. И  още на другата утрин на пейката споделяха сънищата си.  На един регистърът му приписал пловдивския панаир, на друг бившия завод за мотокари, на трети ЦУМ, на четвърти бивша почивна станция на ЦК на БКП край морето, на пети  голяма частна банка...Че като почнаха и едни сладки видения - представяха си бизнесмените от входа ни какви ли не приказни сюжети на забогатяване благодарение на сринатия и подновен търговски регистър на републиката...
    А ето че събитията около срива не ме подминаха и мен. Връщам се аз в блока, натоварен с превтасали  домати на промоция в мрежичката и отдалеч гледам дълга опашка  от хора, държащи  в ръце купчини книжа. Като ме видяха, извикаха бурно "Ура!" и се втурнаха към мен, затрупвайки  ме за секунди с камара от ръкописи  на романи. Оказа се, че прочели в  подновения сайт на регистъра, че съм се сдобил с голямото издателство на една поетеса и сега е дошло ред и на техните романи да видят бял свят, та  холивудските продуценти да заприйждат  на кушия да ги филмират  срещу милиони  хонорари за авторите ...
     С върховни усилия се измъкнах от камарата от ръкописи  и хукнах да бягам, но се оказа, че спасение няма - един от авторите романисти ме подгони с маршрутката си, пълна с ръкописи ...Е , тук, както  ми се случва постоянно през прехода, се събудих и  бях  съкрушен от това, че все така нямам издателство  като местна поетеса, известен автор класик  на сценарии за първомайски манифестации в миналото.
Но надеждата крепи човека.
Може пък да се вредя при следващия срив на регистъра.
Както е тръгнало, при това калпаво управление на ГЕРБ и сие, то все сривове ни  предстоят . .

 

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 918

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 532

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 516

/ брой: 201

Протести в Полша

автор:Дума

visibility 0

Безредици в Рим

автор:Дума

visibility 69

Чехия регистрира 1000 смъртни случая за две седмици

автор:Дума

visibility 107

Туск: Борисов е в беда. Допусна грешки, но е демократ

автор:Дума

visibility 106

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 856

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1353

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 556

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ