29 Октомври 2020четвъртък19:54 ч.

Стъклото - любов и магия

/ брой: 213

автор:Веселин Стоянов

visibility 2063

Стъклото не е само онази прозрачна преграда между нас и света. То може да бъде и любов, и магия със същата лекота, с която от него са изваяни изящни форми, а неговата крехкост напомня за крехката човешка душа и нетрайността и измамната вечност на живота. Това за измамната вечност е повече сравнение, защото често изваяното от човешките ръце стъкло надминава по живот своите създатели и притежатели.
Казанлъшката художничка Гергана Несторова твърди: "Много време, труд и усилия се изисква да работиш със стъклото. Това не е обикновена скулптура. Трябва да родиш идеята, но и формата, която да отговаря на сложната техника на стъклото. Следва да потърсиш и начин да му вдъхнеш живот, блясък, плътност или крехкост, за да стигнеш до изложбата. Почваш като всички художници от хартията. Но пътят до стъклото с душа е още доста дълъг. Този материал вече ми стана любим. Работя с него доста години, но всеки път откривам в неговото богатство и неизчерпаемите форми..."       
 Казанлъчани се гордеят с Гергана Несторова, която е възпитаник на Художествената гимназия "Академик Дечко Узунов", а впоследствие завършва и Художествената академия в столицата със специалност порцелан и стъкло. Защитава с отличие магистърска степен по изобразително изкуство и по-късно научно звание "Доктор по  изкуствознание".
Този интерес към изкуството е "програмиран" в живота й, защото корените й по бащина линия я свързват с рода на големите художници Петрана Клисурова и Васил Бараков, които пък са потомци на Джанановия род в с. Габарево.
 

Икономиката няма да издържи второ затваряне

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 206

Програмите за коронакризата са с ниска ефективност

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 206

Европарите ще са с 4,6 млрд. лв. по-малко

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 206

Външният дълг стигна 63,5% от БВП

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 206

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 18

/ брой: 207

В Скопие са отхвърлили българския компромис

автор:Дума

visibility 19

/ брой: 207

Ереван: Баку отхвърля прекратяването на огъня

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 207

Меркел: Зимата ще бъде тежка

автор:Дума

visibility 65

Датата

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ