13 Април 2021вторник19:18 ч.

Стойностен душевен дар

Юбилеен вестник за Съединението - 1885 г.

/ брой: 208

автор:Христо Цеков

visibility 2213

Верен на традициите си, по повод на кръгли исторически годишнини, Общобългарският комитет "Васил Левски" издава луксозни юбилейни издания - за Васил Левски, Христо Ботев, Георги Ст. Раковски, за Априлската епопея 1876 г.
И този път комитетът не изневери на традицията и буквално в навечерието на 6 септември - 125-годишнината от Съединението на Източна Румелия с Княжество България, ни предложи Юбилеен вестник по повод годишнината. Редакционният екип начело с проф. Дойно Дойнов са сътворили вестника за Съединението с интересно тематично съдържание и богати илюстрации. От това, което е намерило място в 16-страничното издание, имаме основание да обобщим, че става дума за справедливо отразяване на едно епохално събитие в новата българска история, както се изразява и проф. Пантев в интервюто му в журнала. Независимо че въпросът е за еднократен дипломатически акт в българската история.
От такава гледна точка струва си да посочим някои автори и заглавия, като "Комитетите "Единство" от проф. Дойно Дойнов, публикацията на н.с. Стефан Шивачев - директор на РИМ-Пловдив, "Храм на националната памет", "Панагюрище - реалност и символ в Съединението" от доц. Атанас Шопов. Твърде привлекателни като съждения са публикациите на проф. Иван Филчев за "Копнежът на тракийци", интерпретацията на ст.н.с. Василка Танкова за "Съединението в българската историография", както и професионалният анализ от проф. Филип Панайотов за в. "Борба", който го определя така: "Вестникът, който надви Великите сили".
В съзвучие с "червената нишка" са публикацията на полк. доц. Димитър Зафиров за Сръбско-българската война 1885 г. - "Победа, утвърдила Съединението", както и от проф. Иван Стоянов за химна на републиката, родил се по това време и поддържащ националното ни самочувствие, озаглавена "Горда Стара планина".
Впечатляващи са изразените позиции, оценки и преклонение пред подвига на дейците по време на Съединението, показани в интервютата с кметовете на Пловдив - Славчо Атанасов, Сливница - Георги Георгиев, гр. Съединение - Евгений Маринчешки, Чирпан - със зам.-кмета Ивайло Крачолов, с кмета на Видин Румен Видов, на Ихтиман - Маргарита Петрова.
Не съм любител на статистиката при интерпретация на историческа тематика, но не мога да отмина показаните 27 портретни снимки на дейци от времето на Съединението и на техните потомци, както и 35-те тематично разнообразни снимки, гравюри, картини, репродукции, обогатяващи визуално моменти от подготовката и осъществяването на големия исторически акт през 1885 г.
Убеден съм, че при наплива на досадна жълта преса това издание ще се приеме като стойностен душевен дар за повдигане националното ни самочувствие.
 

Германия с нови правила срещу коронавируса

автор:Дума

visibility 134

Искат оставката на Шарл Мишел заради "Дивангейт"

автор:Дума

visibility 297

Израел с диверсия в ирански ядрен обект

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 71

Възходът на Остап Бендер

автор:Велиана Христова

visibility 540

/ брой: 71

С обич за сънародниците ни в чужбина

visibility 254

/ брой: 71

Тотю Бакалов на 94 години!

автор:Дума

visibility 330

/ брой: 71

Датата

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ