09 Май 2021неделя14:20 ч.

ново:

Честит Ден на Европа! Честит Ден на Победата! Честит Ден на Европа! Честит Ден на Победата!

Теодора Иванова-Додо

Теодора Иванова-Додо спечели конкурса на Театър "София"

Пиесата "Цветята" ще бъде поставена през този сезон

/ брой: 73

автор:Дума

visibility 593

Директорът на Театър "София" Ириней Константинов обяви на пресконференция в БТА големия победител и отличените пиеси в Шестия явен конкурс за написване на съвременна българска пиеса. Сред 43 претендента "Цветята" на Теодора Иванова-Додо е безспорният фаворит на комисията с председател Ириней Константинов и членове проф. Маргарита Младенова - театрален режисьор и професор в НАТФИЗ, Анелия Янева - театровед и театрален критик, и проф. Георги Каприев - професор в Софийския университет и театрален критик. Авторката получава 2000 лв., а работата по поставянето на пиесата започва следващия месец, предвижда се премиерата да бъде в края на юни, съобщи Ириней Константинов. 

"Искам българските пиеси да не се издават в книги, а да се играят на сцена, както и българската драматургия отново да се професионализира. Аз съм завършила драматургия в НАТФИЗ, но не успявам докрай да живея от драматургия и ми се налага да се занимавам с телевизия и с други неща. А много обичам театъра и искам да съм в театъра, но досега нямам никакви театрални изяви. Не са толкова много конкурсите в България и е хубаво, че Театър "София" дава възможност на хора, които все още не са изградили своето име и не могат просто да отидат в театър и да предложат пиесата си. Темата на "Цветята" е посветена на нещо, което наблюдавам дълго време - разминаването на гледните точки в общуването помежду ни до такава степен, че никога не можем да видим докрай гледната точка дори на най-близките си хора", сподели пред ДУМА Теодора Иванова-Додо. 

Нейната пиеса ще бъде включена в сборник, заедно с още четири текста от конкурса - "Срещата" на Яна Добрева, "Бягай!" на Ангел Калев, "Домино" на Теодора Георгиева и "Езикът заминава" на Галя Константинова. Корицата на сборника е дело на художничката Анна-Мария Власева.

БТА става медиен партньор на Театър "София" за седмото издание на конкурса, който предстои да се проведе след 2 години, обяви генералният директор на БТА Кирил Вълчев. Това партньорство ще се изразява и в системно отразяване на дейността на най-престижния софийски театър, каза още Вълчев.

"Много е хубаво, че толкова хора държат на театъра през драматургията и се опитват да пишат пиеси. Голяма част от тези 43 текста имат интересни идеи, писани са от хора с въображение, има жив диалог, даже образи. Това, което според мен е проблем на младата драматургия, е неумението да замисли драматургична ситуация, която да притиска вътре образите, да разкриват своите намерения, своите мотиви и това да бъде акция. Не всеки диалог е пиеса, както и не всяка чертичка върху листа е картина", коментира проф. Маргарита Младенова.

"За мен най-голямото достойнство на този конкурс е, че създава среда за развитие на българска драматургия, независимо кои са финалистите. В мен остана усещането, че пиесите тази година са писани в изолация, в буквален и преносен смисъл. Не само заради пандемията, авторите са останали насаме със собствения си глас", сподели впечатлението си Анелия Янева.

Според проф. Георги Каприев, добрата новина е, че пиесите са 43, т.е. доста. "Помня, че когато през 2004 г. стартира конкурсът на "Аскеер" за поставяни пиеси, ние имахме само 9. Българската драматургия беше отритната, подценявана, включително вътрешно-театрално. Сега виждам, че има истински интерес към драматургията. Лошата новина е, че повечето от тях не са написани по законите на драматургията."

Губим милиони от липсата на руски туристи

автор:Дума

visibility 656

/ брой: 86

Фалшиви Великденски промоции

автор:Дума

visibility 524

/ брой: 86

Пандемията намали желанието за бизнес

автор:Дума

visibility 368

/ брой: 86

Декларирането на доходи ни е отнело под 10 минути

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 86

Да помним цената на мира!

visibility 840

/ брой: 86

Внимание: Опасен труд!

автор:Ева Костова

visibility 528

/ брой: 86

Датата

автор:Дума

visibility 412

/ брой: 86

Баня, СПА и провалени финали

автор:Деси Велева

visibility 1069

/ брой: 85

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ