18 Май 2024събота10:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Токът ще удари шоково цените на колбасите

/ брой: 198

автор:Дума

visibility 284

Шоково поскъпване на основните храни заради по-високите цени на тока и природния газ прогнозират производители и преработватели. В търговската мрежа най-сериозен ръст ще има при месните и млечните продукти, хляба, яйцата, плодовете и зеленчуците. Това е прогнозирала пред economic.bg изпълнителният директор на Асоциацията на месопреработвателите д-р Диляна Попова. Месопреработвателните фирми не могат да предвидят с колко процента ще скочи цената на месото, тъй като електроенергията се повишава ежеминутно.

Преди седмица браншовите организации от хранителната индустрия са поискали спешна среща с министъра на енергетиката Андрей Живков. "На тази среща ни обясниха, че разбират проблема, но в крайна сметка не виждат яснота как ще се развият нещата. Според тяхна прогноза до март догодина ще продължаваме да сме в тази сложна ситуация. Нужно е да се вземат спешни мерки, защото януари и февруари ще бъде късно", заяви Попова. Много от месопреработвателните предприятия няма да имат възможност да работят. Очакват се фалити.

Освен с високите цени на електроенергията и природния газ, браншът трябва да се справя с транспортните разходи. "Продуктите ни имат кратък срок на годност. От друга страна се увеличават и цените на фуражите. Изпитваме и сериозен проблем с работната ръка - хората не желаят да работят в производството. Всички тези фактори ще доведат до увеличение на цените на колбасите", прогнозира Попова. Тя обаче не се нае да каже с какъв процент ще скочи цената на месото. Преди време от асоциацията съобщиха, че от началото на месеца колбасите в магазините ще поскъпнат с между 8 и 10%. Средно 15% от себестойността на тези продукти се формира от цената на тока.

Браншът настоява за глътка въздух, което според него се изразява в по-нисък ДДС върху храните.

 

 

 

 

"Булгаргаз" съди "Газпром" за 400 млн. евро

автор:Дума

visibility 603

/ брой: 91

КЕВР: Евтиното парно ще доведе до по-скъп ток

автор:Дума

visibility 560

/ брой: 91

Изпитът за ловци поскъпва

автор:Дума

visibility 572

/ брой: 91

Състоянието на Фицо остава "много тежко"

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 91

Нидерландия ще има дясно правителство

автор:Дума

visibility 552

/ брой: 91

Скъсаха Преспанския договор в Атина

автор:Дума

visibility 641

/ брой: 91

Извънредно положение в Нова Каледония

автор:Дума

visibility 573

/ брой: 91

5 куршума

автор:Таня Глухчева

visibility 659

/ брой: 91

Стъкмистика

автор:Мая Йовановска

visibility 583

/ брой: 91

За достойна България в мирна Европа!

автор:Дума

visibility 491

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ