30 Октомври 2020петък19:40 ч.

Труден отговор...

/ брой: 13

автор:Веселин Стоянов

visibility 1243

Ако абсурдът има граници, в България те отдавна са преминати. Ако не вярвате, то поне се огледайте и ще откриете, че неведоми са (в смисъл на непознати) и невидими (в смисъл на непотърсени) са пътищата на родната престъпност. И ако някой още вярва, че правоохранителите се борят с нея, то значи е част от целия илюзорен кошмар, наречен МВР.
Последните разкрития за разговорите на най-високо равнище, за ниските уговорки просто показват, че нещата са стигнали и преминали оттатък абсурда. Щом министър-председателят нарежда да "ги прибират" оперативните работници на данъчните служби от проверката на близки нему и партията ГЕРБ фирми, сякаш те са говеда, излезли на паша, какво още?! Вероятно такъв е "войнският" жаргон на храбрата полиция, но той е обиден както за служителите, така и за обществото. Не за друго, а защото показва, не!, ами демонстрира, пренебрежение към собствените служители, а оттам до останалите хора от обществото е една крачка. Очевидно лесна за прескачане.
Все повече министри и депутати от мнозинството започват да се държат като комисари. И това е не само в парламента и правителството. По места се раздават присъди и се кадрува на принципа: "На'што лайно най-хубаво мирише". В същото време лидерите на ГЕРБ продължават безсрамно да говорят за морал, сякаш приказките ще оправят нещата. Истината е, че в момента хората не виждат алтернатива на управлението, и то не защото самото управление е с абсолютна безапелационност, а защото опозицията не беше готова за толкова бързия срив на ГЕРБ. И, струва ми се, още не е готова. Ако нещо спаси управляващите след този изумителен по своята същност скандал, това ще бъде именно тази липса на готовност. Макар аз лично да не я разбирам, защото изборите чукат на вратата ни.
Има едно обяснение за горчивия ни хал и то напоследък се нарича Европейски съюз. От Европа ни приеха в съюза с пълното съзнание, че ние не сме готови за новата уредба на света и сега вероятно също преглъщат горчиви залъци. Сигурен съм, че няма да ни изхвърлят от организацията, но недостойно е да се влачим на опашката. А сега да покажем, че май съществените недостатъци на българската политика се дължат на особености на националния характер. Не ми се вярва да е така. През годините срещнах хиляди българи и съм сигурен, че те далеч не са такива, каквито са родните ни политици. Нещо повече - самите ни политици не са в пълната си част такива недодялани крадци, каквито ни изглеждат.
Какво тогава?!
Липсва ни национална кауза. Работи се на парче, според конюнктурата, според личните интереси на част от управляващите и винаги далеч от интересите на народа. Всяко правителство се държи така, сякаш е в окупирана територия, а българският народ е народ от глупави ратаи. Особено този кабинет. След като затриха науката и образованието, медицината, социалните дейности, сега управляващите се юрнаха да ни преследват със СРС-та. Сакън, да не вземем да замислим някакъв преврат. Няма как да стане, бързам да ги успокоя, няма я националната кауза, заради която народът да наточи мустаци. Днес мустаци точат само фирмите, близки до правителството и, както се вижда, има защо.
Сега, след този скандален разговор на премиера с негови подчинени, има шанс да ги огледаме тези мустаци, но, както вече казах, май че няма с кого. Защото всеки подслушва всекиго, едни така за информация, други, за да използват наученото, но и едните и другите с една-единствена цел - да държат хората далеч от гражданското общество. А ако вземе, че се зароди някаква национална кауза, да я окепазят още в зародиш.
Щото е по-лесно с познатите мръсотийки и номерца. Знаем си хората, знаем си и арсенала от политически гнусотии. Другото тепърва трябва да се учи, тепърва трябва да се осветлява една нова страна от живота. А това сигурно ще изисква и нови хора. Ами тогава?! Какво ще ги правим сегашните политици? Те самите какво ще правят? Ето въпрос с труден отговор...   
 

Андон Балтаков оттегли оставката си

автор:Дума

visibility 1

Корнелия Нинова е в болница с коронавирус

автор:Дума

visibility 82

Станислав Владимиров е кмет на годината

автор:Дума

visibility 62

ЕК не преговаря с Русия и Китай за доставка на ваксини

автор:Дума

visibility 33

Цунами край Измир след мощния трус

автор:Дума

visibility 73

7 по Рихтер удари Турция

автор:Дума

visibility 161

И Великобритания обмисля пълна карантина

автор:Дума

visibility 143

Датата

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ