29 Януари 2020сряда00:05 ч.

Цацаров: Президентът спази Конституцията, Радев: ВСС е на ход

автор:Дума

visibility 817

Главният прокурор Сотир Цацаров бе лаконичен в коментара си за това, че президентът отказа да подпише указа за избора на Иван Гешев. В обичайния си стил, обвинител номер едно, обясни как държавният глава просто е спазил Конституцията и се е възползвал от възможността, която тя му дава. Президентът има право да върне, дори без мотиви, в конкретния случай ние чухме изложени мотиви, дали ги споделям, или не - е съвсем отделен въпрос, допълни Цацаров, който преди време заяви, че дори Румен Радев да върне указа, той отново ще подкрепи кандидатурата на Иван Гешев.
Самият Гешев също няма притеснения от това, че президентът не желае да го назначи за главен прокурор. Благодаря на президента, защото спази Конституцията и се произнесе в обозрим срок, както казва, коментира новоизбраният наследник на Цацаров. После благодари на следователите и прокурорите, които го подкрепят и натърти, че изборът му е професионален, а не политически. Обясни също, че изборът му е бил прозрачен и публичен и че са спазени законовите изисквания.Според Цацаров ВСС може да се произнесе за избора на нов главен прокурор веднага след публикуването на отказа на президента в Държавен вестник. Заедно с Гешев двамата участваха в парламента в редовна среща с представители на Венецианската комисия.
Президентът също направи коментар във връзка със вчерашното си решение. Направих това, което е в моите правомощия, сега на ход е ВСС, заяви държавният глава.
Оценката за професионалните и етични качества на кандидатите и техният избор са изцяло правомощия на ВСС, негова е и отговорността пред обществото. Така че в България всеки трябва да започне да си носи своята отговорност. Нека да не спекулираме, нито искам да влияя по някакъв начин с някакви прогнозни действия. На ход сега е ВСС. Не искам нито да гадая, нито да влияя по някакъв начин. Пак казвам, моите действия и мотив са изцяло в рамките на моите правомощия, подчерта Радев, който бе в родното си село Славяново, където присъства на храмовия празник на църквата "Свети Архангел Михаил".
Румен Радев направи и кратка оценка на местните избори. Над 600 хиляди недействителни бюлетини. Множество сгрешени протоколи от СИК, множество сигнали за корпоративен и купен вот, изчезнали преференции, това не може да бъде оценка за нормално провеждане на един изборен процес. И точно по тези причини ще събера и представителите на парламентарно-представените партии и ръководството на ЦИК и органите на реда, уточни президентът.

Ново земетресение в Турция

автор:Дума

visibility 100

Тръмп обяви "сделката на века"

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 19

Коронавирусът уби вече над 100 души

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 19

"Управленските" стилове на Борисов

автор:Евгени Гаврилов

visibility 161

/ брой: 19

Нужна ли ни е културата?

автор:Емил Янев

visibility 94

/ брой: 19

Всеобхватно предателство

автор:Георги Христов

visibility 124

/ брой: 19

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ